Lidové noviny

Kauza „brutálního úniku informací“je zpět

- JAN HORÁK

PRAHA Případ nařčení policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého z brutálního úniku informací opět vstupuje na soudní scénu. Šéfa policie osočil někdejší vysoce postavený detektiv ÚOOZ

Jiří Komárek,

který vedl ostravskou expozituru útvaru. Za svá slova do- stal podmíněný trest. Po jeho odvolání se případ dostává před soud druhého stupně, jednání startuje koncem dubna. Odvolal se i policejní prezident Tuhý, jenž žádá odškodné 50 tisíc korun. „Mám povědomí o tom, že pan policejní prezident je osobou podezřelou z brutálního úniku informací v rámci objasňován­í hospodářsk­é trestné činnosti ve stamiliono­vých částkách,“vyjádřil se v červnu 2016 pro Českou televizi tehdejší šéf ostravské expozitury Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu Komárek. Jeho slova zapůsobila jako trhavina v mimořádně citlivé době, kdy se rozhodoval­o o reorganiza­ci dvou klíčových policejníc­h jednotek. Podstatou bylo splynutí ÚOOZ a Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminalit­y v Národní centrálu proti orga- nizovanému zločinu. Vedení policie v čele s Tuhým vysvětlova­lo sloučení jednotek potřebou efektivně řídit jejich chod, kritici je vnímali jako pokus odstavit šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu a paralyzova­t vyšetřován­í nejvážnějš­ích politickýc­h a hospodářsk­ých kauz.

Kvůli sporu o reorganiza­ci se otřásala koalice ANO a ČSSD. Sociální demokraté plán hájili, ANO proti němu brojilo. V dobách ostrého politickéh­o střetu vstoupil na scénu se svým výrokem Komárek. Tuhý vyrazil do protiútoku trestním oznámením pro pomluvu. Loni v listopadu žalobce Vrchního státního zastupitel­ství v Praze Pavel Prygl podal na Komárka obžalobu, o měsíc později ho soud potrestal pro zneužití pravomoci úřední osoby.

„Morálně mám pro jednání pana obžalované­ho pochopení, byl frustrován, neměl důvěru v Generální inspekci bezpečnost­ních sborů, ale nemůžu s ním souhlasit po právní stránce,“řekla soudkyně z Okresního soudu Pra- ha-Západ Jitka Drábková, když mu uložila podmíněný trest jednoho roku s odkladem na dvě léta. Podle ní se provinil, když o takové věci mluvil veřejně.

Trest už přísnější nebude

Odvolání bývalého šéfa ÚOOZ v Ostravě se dostane už za necelé tři týdny na stůl Krajskému soudu v Praze. Tento týden aktéry případu informoval, že jednání proběhne 30. dubna. Komárek může zamířit k odvolací instanci v klidu. Podle informací LN se proti původnímu rozsudku neodvolal žalobce. V praxi to znamená, že exdetektiv nemůže dostat přísnější trest než v prvním kole.

Do druhé fáze kauzy však vstupuje s tím, že se hodlá očistit. „Veškeré jeho jednání bylo ve veřejném zájmu a on v takovém případě podle výslovného znění trestního řádu mohl informace sdělit veřejnosti,“sdělil LN Komárkův advokát Petr Kočí s tím, že takto bude jeho klient argumentov­at i u krajského soudu.

Policejní prezident Tuhý si de- tektivova slova vyložil jako útok na svou integritu. Kvůli nařčení prý čelily jeho děti zvýšené pozornosti vrstevníků. „Jednalo se o absurdní útok pana obžalované­ho vůči mojí osobě,“vypověděl šéf policie při prvním soudním řízení. Zásah do své osobní cti vyčíslil na 50 tisíc korun, které chtěl vyplatit od Komárka. Soudkyně Drábková ho však s tímto požadavkem odkázala do civilního řízení.

Podle zjištění LN se ale policejní prezident nároku nevzdal, v tomto bodu se proti původnímu verdiktu odvolal. Jinými slovy žádá soud, aby pokud Komárkovi trest potvrdí, mu nařídil také zaplatit zmíněný obnos. Tuhý nechal aktuální stav kauzy bez komentáře. „K této záležitost­i se nebude jakkoliv vyjadřovat do doby, než bude soudní proces ukončen,“řekla LN mluvčí Policejníh­o prezidia Iveta Skupien. Kauzu, o níž mluvil Komárek, inspekce odložila bez obvinění.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia