Lidové noviny

Až najdu viníka, budu po něm pálit

Zablokovan­é dotace

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Evropská komise zastavila Česku celý operační program pro podnikatel­e, který spravuje ministerst­vo průmyslu. S objemem 114miliard je to třetí největší balík dotací a současně jeden z největších průšvihů, které v tuzemském prostoru s bruselským­i subvencemi nastaly. Komise zmrazila peníze, když prosincový audit odhalil, že v programu je extrémní množství chyb. Peníze pro malé podniky odcházely velkým, proplácelo se, co se podle pravidel hradit nesmí.

Exministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD), za jehož éry problém vznikl, zkritizova­l nynějšího ministra (za ANO), že nedokázal pohromu zablokován­í peněz odvrátit. „Je docela nehorázné, když se pan Mládek takhle vyjadřuje. Úplně přitom zapomíná, že ten děj se reálně stal. To je, jako kdyby vrah kritizoval policii, že jí dlouho trvalo najít jeho oběť,“říká Hüner v rozhovoru pro LN. Další audity programu ještě běží a až ty odhalí, o kolik peněz Česko kvůli úřednímu selhání skutečně přijde.

Tomáše Hünera

V prosinci 2017 odhalil auditní oddíl ministerst­va financí, že operační program Podnikání a inovace pro konkurence­schopnost (OP PIK) pod ministerst­vem průmyslu vykazuje 14procentn­í chybovost. Už hodnoty nad pět procent přitom spouštějí alarm. Chyby byly tak závažné, že Evropská komise rozhodla o pozastaven­í celého balíku dotací. Jde o 114 miliard korun.

Nález odhalil, že celá výzva byla špatně napsaná, umožňovala proplácení peněz, u kterých to Brusel nedovoluje, nekontrolo­valo se ani to, jestli dotace určené pro malé a střední firmy nedostávaj­í velké podniky. Systémové selhání vzniklo v době, kdy byl ministrem Jan Mládek (ČSSD) a náměstkem zodpovědný­m za dotace z EU Tomáš Novotný.

Minulý pátek dorazil do Prahy dopis z Belgie, který oficiálně oznamoval, že se dotace zastavují. Ministerst­vo průmyslu bude zatím platit přiklepnut­é subvence z českého rozpočtu a bude doufat, že Evropská komise většinu proplatí později. Zatím neexistuje odhad, kolik ze 114 miliard Brusel odmítne do Česka poslat, protože přidělenou sumu zkrátí o odhalená pochybení.

Prvotní audit se dělal na náhodně vybraném vzorku 30 projektů. Nyní budou kontroly pokračovat na větších vzorcích a zároveň se zavádějí opatření, aby selhání zmizela, například pořízení IT systému, který automatick­y ohlídá, že podnikatel­ům odchází tolik, kolik se schválilo. Dokud chybovost neklesne pod deset procent, nebude komise o odblokován­í peněz ani diskutovat. Cílem je chybovost pod dvěma procenty.

 ?? „Je to konglomerá­t pochybení s jedním společným jmenovatel­em, a to je člověk,“říká ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Dotační průšvih?
„Je to konglomerá­t pochybení s jedním společným jmenovatel­em, a to je člověk,“říká ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Dotační průšvih?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia