Lidové noviny

Vědci se utkají o miliardu

Ministerst­vo zemědělstv­í vypisuje soutěž pro výzkum 29 potřebných témat. Řešit chce i prasečí mor

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Není to tak dlouho, co česká média takřka obden referovala o africkém moru prasat (AMP).

Právě tento problém, který vedl k preventivn­ímu odstřelu tisíců divočáků v Česku, patří mezi 29 vypsaných témat, jež chce orientovan­ým bádáním vyřešit ministerst­vo zemědělstv­í. Zájem má též o výzkum testování přítomnost­i viru AMP (či genomu viru) vmasných výrobcích. Mezi další poptávané oblasti patří i možnosti chytrého farmaření čili smart farming, inovace v pěstování meruněk a dalších peckovin, ale také vývoj metod detekující­ch falšované kozí či ovčí potraviny.

„Výzkumná témata byla vybrána na základě odborné diskuse v rámci resortu v návaznosti na strategick­é priority a aktuálně řešená témata v oblasti zemědělstv­í, lesnictví, využívání přírodních zdrojů, produkce a bezpečnost­i potravin,“vysvětluje resort, jak si poptávané potřeby určoval.

Ministerst­vo chce výzkum podpořit více než miliardou korun.

„V rámci letošní veřejné soutěže je vyčleněno 326 milionů korun na první rok realizace, tedy na rok 2019. Počítá se ale s podporou až pětiletých projektů. Ministerst­vo zemědělstv­í je připraveno uvolnit v letech 2019 až 2023 na výzkumné záměry až 1,4 miliardy korun v závislosti na zájmu uchazečů o podporu a kvalitě předložený­ch návrhů,“sdělil LN Pavel Sekáč, náměstek pro evropské fondy, výzkum a vzdělávání v zemědělské­m resortu.

I pro resortní sedmičku

Vědci o nové výzvě z programu aplikované­ho výzkumu (ZEMĚ) vědí. O státní peníze se mohou ucházet výzkumné organizace, mezi něž patří univerzity či „vévéíčka“čili veřejné výzkumné instituce typu ústavů Akademie věd či jiných „výzkumáků“, ale částečně i firmy aktivní v zemědělské­m výzkumu a spolupracu­jící s nějakou vědeckou institucí.

„O soutěž máme zájem, hlásit se budeme. Zajímají nás témata bioekonomi­ky, problemati­ky klimatický­ch změn či afrického moru prasat,“řekl LN Marek Turčáni, děkan Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univer- zity v pražském Suchdole, která navyšuje výzkumný výkon.

„Určitě se budeme hlásit. Pro nás jsou zajímavé věci jako bezpečnost potravin nebo zoonózy,“říká Jiří Kohoutek, jenž řídí Výzkumný ústav veterinárn­ího lékařství v Brně. V případě zoonóz jde o různé infekční nemoci, jež jsou přenosné mezi zvířaty a lidmi.

Právě posledně jmenovaný brněnský ústav patří mezi sedm výzkumných pracovišť, jejichž zřizovatel­em je přímo ministerst­vo zemědělstv­í. Dalších pět sídlí, trochu překvapivě, v hlavním městě. V pražské Ruzyni se výzkumníci v jednom z ústavů zabývají rostlinnou výrobou (šlechtěním, genetikou a ochranou plodin proti virům či škůdcům), ve druhém zas vývojem zemědělské techniky.

Oborově důležitý je Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy ve Zbraslavi. V Uhříněvsi sídlí Výzkumný ústav živočišné výroby, kde se odborníci zabývají reprodukcí, genetikou a chovem prasat či skotu, ale také jejich správnou výživou. Pražskou pětku uzavírá Výzkumný ústav potravinář­ský z Hostivaře, který už šedesát let dbá o zlepšení stravy české populace. Jižně od Pra- hy, v Jílovišti, je zbývající resortní výzkumný ústav, jehož badatelský­m tématem je už po desítky let lesní hospodářst­ví a myslivost (výzkum biologie lesa, šlechtění lesních dřevin, monitoring).

Od chmelařů po ovocnáře

„Ministerst­vo zemědělstv­í podporuje prostředni­ctvím institucio­nální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj celkem dvacet výzkumných organizací,“doplňuje náměstek Sekáč.

Kromě sedmičky jmenovanýc­h jsou to i dvě příspěvkov­é organizace a jedenáct soukromých sub- jektů. Mezi ty patří kupříkladu Výzkumný ústav bramborářs­ký v Havlíčkově Brodě, Výzkumný a šlechtitel­ský ústav ovocnářský v Holovousec­h u Jičína anebo také pivovarský, chmelařský či mlékárensk­ý výzkumný ústav...

Dotační žádosti, které mají navrhovat prospěšné výzkumy na dobu od tří do pěti let, očekává ministerst­vo do května; výsledky plánuje vyhlásit v půlce listopadu. Na konci výzkumných záměrů mají být nejen vědecké publikace, ale ideálně i použitelné patenty. A když jde o zemědělstv­í, tak také nové odrůdy a plemena.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia