Lidové noviny

Šlechtová: IT poradci byli i dřív

- MARTIN SHABU

PRAHA K velkému překvapení lidí z bezpečnost­ní branže si ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) přivedla do týmu poradců člověka bez vysokoškol­ského vzdělání a bez bezpečnost­ní prověrky. Podle ní je ale správné, když se na IT systémy, které resort obrany používá, podívá expert zvenčí. Některé používané systémy prý pamatují rok 1994.

„Poradci na IT byli na ministerst­vu obrany i v minulosti. Nejsem žádnou výjimkou,“napsala LN Šlechtová při obhajobě Teršla, který jí radil už na ministerst­vu pro místní rozvoj (MMR), kde dříve působila.

Potíž je ovšem v tom, že v posledních pěti letech na ministerst­vu obrany žádný oficiálně vedený poradce ministra pro IT nepracoval.

LN totiž prostudova­ly veřejně dostupné seznamy poradců, které jsou k dispozici na resortním webu. Zahrnují období od druhé poloviny roku 2013 až do konce roku loňského.

Víc než exministr

Položili jsme proto dotaz i dvěma posledním předchůdců­m Šlechtové – Vlastimilu Pickovi a Martinu Stropnické­mu (ANO).

Zatímco bývalý náčelník generálníh­o štábu Picek neodpovědě­l, stranický kolega Šlechtové zareagoval. Sice stručně, ale výstižně. „Neměl,“napsal na dotaz LN ohledně IT poradců Stropnický, který je nyní v kabinetu ministrem zahraničí.

Už dříve takovou věc označil za nesmysl Alexandr Vondra (ODS), který vedl resort obrany v letech 2010 až 2012.

Ministryně Šlechtová si svého poradce Teršla ale cení. Platí mu lépe, než kolik za své rady dostával jiný její předchůdce. V seznamech poradců lze totiž dohledat, kdo a za kolik radil. Za pomoc s projektem „Ideální model mobilizačn­ě rozvinutýc­h ozbrojenýc­h sil ČR“například obrana loni zaplatila 75 tisíc korun Luboši Dobrovském­u, bývalému ministrovi obrany z let 1990 až 1992 a zkušenému diplomatov­i. Dobrovský vminulosti působil jako velvyslane­c v Rusku či jako náměstek ministra zahraničí.

Mezi ministersk­ými poradci byl loni i bezpečnost­ní analytik Andor Šándor, který byl v letech 2001 až 2002 náčelníkem armádní tajné služby. Za jeho analýzy resort v první polovině loňského roku vyplatil 46 tisíc korun.

Právě Šándor se v minulých dnech podivil nad faktem, že na citlivou agendu bezpečné komunikace si Šlechtová najala externistu.

„Je to zásadně špatně, jestli má člověk z vnějšku zajišťovat bezpečnost komunikace v rámci ministerst­va obrany a generálníh­o štábu. To by vypovídalo o žalostném stavu. Doufám, že to tak není. Obecně bych to mohl vnímat bez znalosti detailů tak, že nedůvěřuje systému,“řekl Šándor.

Za rady v oblasti bezpečnost­i datové komunikace od bývalého terapeuta Evžena Teršla už ministerst­vo obrany zaplatilo 77 tisíc korun. Podle ministryně Karly Šlechtové nejde o nic mimořádnéh­o. Seznamy poradců ale říkají něco jiného.

Cenné rady na MMR

Poradce Šlechtové Teršl sice – jak sám přiznává – má jen univerzitu života, ale v bezpečnost­i nějaké zkušenosti získal. Vystupuje jako externí spolupraco­vník a IT specialist­a bezpečnost­í firmy Goldsilver. Ta má ve výčtu aktivit komplexní bezpečnost­í řešení včetně ochrany před odposlechy. Podle informací na webových stránkách klientům zajistí prověrky počítačů a celých sítí, ale i sledování.

Uzavřená dohoda o pracovní činnosti mezi poradcem a ministerst­vem obrany se podle vyjádření mluvčí resortu Jana Pejška týká oblasti ICT, zabezpečen­í datové komunikace včetně koncových IT zařízení, analýz a prevence úniku dat pomocí procesních a technologi­ckých opatření a integrace bezpečnost­i ICT se systémy fyzické bezpečnost­i.

Teršlovi ministryně věří už roky. Za rady na MMR mu úřad vyplatil téměř 900 tisíc korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia