Lidové noviny

Trump mlží o útoku v Sýrii. Stojí za ním Paříž i Londýn

- WASHINGTON

Americký prezident Donald Trump včera zpochybnil termín chystaného útoku proti režimu syrského diktátora Baššára Asada. „Nikdy jsem neřekl, kdy dojde k útoku na Sýrii. Může to být velmi brzy, anebo také ne,“napsal brzy ráno na Twitteru.

Večer měl ale Trump na téma Sýrie další schůzku se svým týmem. Při případném útoku se zřejmě bude moci opřít o podporu Francie – její prezident Emmanuel Macron prohlásil, že jeho zeměmá důkaz o tom, že za údajným chemickým útokem veměstě Dúmá stojí Asadův režim. Macron konkrétně jmenoval i smrtící látku – chlor –, kterou už podle všeho Asadovy síly používaly i v minulosti. O tom, že za útokem stojí Asad, je přesvědčen také šéf Pentagonu přezdívaný Vzteklý pes – James Mattis. O pěti stech lidech s příznaky zasažení chemickými látkami vče- ra mluvili i představit­elé Světové zdravotnic­ké organizace (WHO).

V Británii se Deník The Daily Telegraph ve své zprávě odvolává na vládní zdroje a rovněž uvádí, že Británie „dělá vše potřebné“pro to, aby byla schopna vypálit z ponorek střely Tomahawk, které by mířily na vojenské cíle v Sýrii.

Zpravodajs­ká televize BBC nedlouho předtím uvedla, že Mayová je připravena schválit účast své země ve vojenské akci, kterou ve středečním bojovném příspěvku na Twitteru americký prezident ohlásil. Premiérka údajně nehodlá žádat předem parlament o schválení, které požaduje opoziční vůdce Jeremy Corbyn.

Z dalších spojenců se k případné vojenské akci včera vyslovily Itálie a Německo – obě země účast neplánují, Itálie je ale připravena poskytnout spojencům logis- tickou podporu. Německá kancléřka Angela Merkelová pak uvedla, že očekává, že její země bude o úderu informován­a.

Syrská vláda mezitím vyzvala občany, aby se připravili na útok. Před obchody jsou podle izraelskéh­o tisku fronty, lidé si dělají zásoby. Asadova poradkyně řekla, že se Sýrie války nebojí, syrská armáda ale už přemístila část letectva, aby se případným útokům vyhnula. Sýrii se také začaly vyhýbat světové aerolinky.

Rusko i Írán, hlavní spojenci Asada, trvají na tom, že k chemickému útoku nedošlo a že důkazy vyrábějí povstalci a Bílé přilby, dobrovolni­cká záchranářs­ká organizace mající blízko k povstalcům. Incident vyšetří experti z Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). čtk, reuters

Poznámku k tématu čtěte na straně 14

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia