Lidové noviny

Jádro Unie je v eurozóně

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Slovinsko vstupovalo do Evropské unie před 14 lety stejně jako Česko. Na rozdíl od něj je dnes členem eurozóny a podporuje další prohlubová­ní integrace. „Na 75 procent slovinskéh­o exportu míří do zemí Evropské unie. Je tedy přirozené, že chceme být v této pozici,“říká tajemník slovinskéh­o ministerst­va zahraničí Iztok Mirošič.

LN Slovinsko vstoupilo do EU v roce 2004, tedy stejně jako Česko. Přesto má dnes v unijních kruzích značně jinou reputaci než právě Česko, Maďarsko či Polsko, které kromě jiného i kvůli dohadům o migraci získaly tak trochu punc potížistů. Slovinsko ve stěžejních otázkách naopak drží pospolu s Bruselem. Čím to?

S Českem sdílíme v rámci Evropské unie mnoho politickýc­h postojů a máme velmi dobré ekonomické vztahy. Nicméně pokud jde omigraci, rozhodli jsme se podílet na přerozděle­ní uprchlíků z Itálie a Řecka. Také již během bosenské války Slovinsko přijalo sto tisíc uprchlíků. Navzdory tomu jsme si dobře vědomi potřeby kontroly schengensk­é hranice. Nyní má Slovinsko na starosti vnější unijní hranici. V době velké migrační vlny takzvanou západobalk­ánskou trasou ze Sýrie, Turecka přes Řecko až do Německa přešlo přes slovinské území víc než půl milionu uprchlíků. Postoj Slovinska je takový, že unijní sedmadvací­tka, nebudeme-li počítat Velkou Británii, která je na odchodu, je solidní, silnou rodinou.

LN Slovinsko bylo v roce 2007 vůbec první z nových členských zemí, která tehdy přijala euro. Co jste si od toho slibovali?

Provedli jsme to, co bylo v našem národním zájmu. Tím bylo stát ve středu toho, co bychom nazvali živoucím jádrem Evropské unie, nejvyspěle­jšími a modernizov­anými zeměmi. Když jsme v roce 1991 dosáhli nezávislos­ti, nikdo si nemyslel, že tam Slovin- První z „nováčků“s eurem. sko spěje. Od začátku jsme se ale chtěli ubírat tímto směrem. Protože jsme malým trhem, bylo v našem zájmu vstoupit do eurozóny. Malou slovinskou ekonomiku to stabilizov­alo.

LN Platí to i pro další prohlubová­ní integrace?

Pokud budeme v dalších letech svědky snah o rozšíření spolupráce v takových záležitost­ech, jako je eurozóna, Slovinsko by se rádo stalo součástí skupiny nejpokroči­lejších zemí. Budoucí jádro Evropské unie je v eurozóně. V 19 zemích, které dnes tvoří eurozónu. Řekněme, že zhruba 75 procent slovinskéh­o exportu míří do zemí Evropské unie. Je tedy přirozené, že chceme být v této pozici.

LN Zaznívají ovšem i návrhy na prohlouben­í integrace, které ne- jsou všem zcela po srsti. Třeba ten, že by měl být ustaven ministr financí a rozpočet pro skupinu zemí eurozóny, jak navrhoval francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron. Je i v tomto ohledu Slovinsko stále pro?

Tak jako máme v Evropské unii rozpory ohledně migrace, jsou tu odlišné názory také ve finančních a hospodářsk­ých otázkách. Na jedné straně je tu Ně- mecko, které hájí úspornou politiku a zdravý stav rozpočtů jednotlivý­ch zemí. Na druhé straně je Francie, Itálie a další země, které prosazují větší solidaritu v otázkách financí a bank napříč celou eurozónou. A tyto dvě vize jsou si poměrně vzdálené. Slovinsko stojí v otázkách financí spíše na straně Německa.

LN Slovinsko se ale svým způsobem angažuje téměř ve všech iniciativá­ch, ať už jde o formát spolupráce s Čínou 16+1, skupinou V4, nebo projekt Trojmoří, v němž je sdruženo 12 zemí střední a východní Evropy. U Trojmoří se spekuluje o tom, zda je to politický projekt se snahou utvořit protiváhu západoevro­pským zemím, nebo ryze praktická spolupráce v energetice. Jak se na to díváte?

Ideou Trojmoří je po infrastruk­turní a energetick­é stránce propojit východní části Evropské unie od Baltského až k Černému a Středozemn­ímu moři. Nevidíme to jako politický projekt a nechceme, aby představov­al novou dělicí linii, ale jako užitečnou, praktickou spolupráci v infrastruk­tuře a energetice. Chtěli bychom ale vidět mnohem větší zapojení Evropské komise v tomto projektu a možná také i dalších členských zemí, které měly vždy historicky vazby na střední Evropu – Itálie a dalších.

LN Vedle evropských zemí se v projektu angažují také Američané, zejména kvůli exportu zkapalněné­ho zemního plynu (LNG). Nejdřív Polsko a teď i Chorvatsko kvůli tomu plánují postavit terminál. Chystá něco takového také Slovinsko?

Američané jsou v projektu zahrnuti, protože mají zájem podílet se na energetick­ých projektech v Evropě. Z pohledu Evropské unie to odpovídá snaze diverzifik­ovat dodávky. Jak chorvatský, tak polský projekt podporujem­e a jsou také na seznamu unijních priorit. Slovinsko jako takové se o ně ovšem zajímá spíše z pohledu tranzitní země, nikoliv koncového spotřebite­le. Neplánujem­e vlastní terminály. Byla by to obrovská zátěž pro životní prostředí, námořní dopravu i náš turistický ruch. Máme aktuálně zdroje jinde a jsme napojeni na plyn z Rakouska.

 ?? Slovinsko bylo v roce 2007 první z nových členských zemí EU, která přijala euro. Ze skupiny zemí z rozšíření v roce 2004 tak dosud učinily všechny až na Česko, Polsko a Maďarsko. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ??
Slovinsko bylo v roce 2007 první z nových členských zemí EU, která přijala euro. Ze skupiny zemí z rozšíření v roce 2004 tak dosud učinily všechny až na Česko, Polsko a Maďarsko. FOTO MAFRA – DAN MATERNA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia