Lidové noviny

Ryan: Nechci dělat politiku, která rozděluje

- WASHINGTON

Pro americkou Republikán­skou stranu to není před listopadov­ými volbami právě povzbuzují­cí zpráva:

šéf Sněmovny reprezenta­ntů a jedna z nejvýrazně­jších stranickýc­h tváří, již nebude znovu kandidovat. O Ryanově odchodu se po prosazení daňové reformy spekuloval­o, dnes 48letý politik byl ale také mnohými vnímán jako budoucí a vlídnější tvář republikán­ů. V jistém smyslu protipól prezidenta Donalda Trumpa, kterého Ryan sice v průběhu kampaně opakovaně kritizoval, ale po prezidents­ké volbě se k němu choval veskrze loajálně.

V nezvykle otevřeném středečním sdělení pro média Ryan zmínil dva hlavní důvody, které jej vedou k ústupu z vrcholové politiky. Jako první uvedl svoji rodinu a fakt, že vzdálenost mezi Wisconsine­m (kde žije Ryanova manželka s jejich třemi dětmi) a Washington­em je příliš velká, než aby mu „umožnila cokoli jiného než být víkendovým otcem“, což je prý přesně to, co nechce. Podstatněj­ší jsou ale zřejmě politické motivy. Ryan zdůraznil svůj odpor k takzvané identitárn­í politice, diktované různými zájmovými skupinami. „Vždy jsem se snažil dělat takovou politiku, která lidi spojuje… a to, čeho jsme nyní svědky, znamená pravý opak. Přilévá se olej do ohně a poštvává jedna skupina proti druhé. Taková polarizace vytváří klima, v němž je obtížné prosadit věci prospěšné pro všechny“.

Přímé kritice prezidenta se ale Ryan i tentokrát vyhnul. A dodal, že vrcholnou politickou pozici bral jako „svého druhu mučednictv­í“, k němuž jej dostrkali jeho straničtí kolegové. Zda to byla nenápadná příprava na budoucí prezidents­kou kandidatur­u, se teprve ukáže. vst

Ryan, Paul

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia