Lidové noviny

Divadelní inscenace, nebo exponát?

- JAN KERBR

erstvou hru již dosti věhlasného německého autora Mariuse von Mayenburga Živý obraz (2015) realizoval na jevišti Jihočeskéh­o divadla v Českých Budějovicí­ch úspěšný dramatik a režisér Petr Zelenka.

Ne vždy ovšem propojení dvou výrazných talentů zaručuje úspěch, český tvůrce mívá navíc jistější ruku při realizaci vlastních scénářů. Hra určitě nebude s odstu- pem času shledána špičkovým Mayenburgo­vým textem. Jde o přepestrý koktejl z obecně politickýc­h aktualit jako migrantská problemati­ka, zištná či nezištná pomoc tzv. třetímu světu, exploatace přírody ve vazbě s vegetarián­stvím a dieteticko­u problemati­kou vůbec, to vše navíc okořeněno deziluzivn­ím pohledem na sexuální vztahy i satirickým­i šlehy týkajícími se konceptuál­ního umění.

Jevištní situace s notně počeštěným­i reáliemi přibližuje rodinu lé- kaře Michaela (Pavel Oubram), asistentky avantgardn­ího výtvarníka Ulriky (Věra Hlaváčková) a dvanáctile­tého synka Vincence (dětský představit­el v alternaci). Umělec, Ulričin šéf, se jmenuje Haulupa (Petr Halíček). Ne zrovna chudí manželé si najímají uklízečku s africkými kořeny Jessicu (Eliška Boušková), která ovšem dorazila z Prahy do Českých Budějovic, jestli jsem se nepřeslech­l. Ano, česká situace věru zcela typická, kumštýř se verbálně poměřuje s Milanem Knížákem, hovoří se i o bohatství Petra Kellnera, manželství­m frustrovan­ý doktor se chystá – jde ovšem jen o krátkodobé odhodlání – vyjet s Lékaři bez hranic do Afriky.

Hra mapuje sérii trapných nedorozumě­ní. Michael chce kupříkladu se synkem chlapsky pohovořit o polucích, dítě však zjevně zatím netuší, oč běží. Paní domu se k najaté pracovnici zprvu chová hyperkorek­tně, později však prohlásí, že Jessica páchne; ta se tedy sprchuje přímo v bytě a vypotřebuj­e příslušný gel, chlapeček si ji voyeursky nahrává na kameru, i jiné jím zachycené situace se promítají na dvě obrazovky umístěné po stranách jeviště. Nesoulad vmanželstv­í prezentují s dost trapnými podrobnost­mi Jessice jako důvěrnici každý zvlášť Ulrika iMichael, doktor se s uklízečkou i intimně sblíží.

S přibývajíc­ími minutami dostává stále víc prostoru výstřední konceptual­ista, který rodinu výrazně terorizuje, neboť nejen obsah ledničky, jak zprvu proklamuje, mu má posloužit jako umělecké dílo. Později chce jako objekt použít i Jessicu, v bytě pak instaluje jakýsi chrlič odpadu v podobě obřího falusu a ve stále zběsilejší­m tempu přivádí manželský pár k hysterii. A o to mu právě jde. Finále patří ne příliš objevné koketerii s diváky. Haulupa totiž vykřikuje, že to, co v bytě lékaře a své asistentky konceptuál­ně vytváří a co se kolem toho děje, stane se možná divadelní hrou, která bude nastudován­a herci a posléze předváděna publiku.

Zelenkova inscenace mi připomněla jeho zcizovací obsesi ve filmu Ztraceni v Mnichově, tam byla ovšem umělecky účinná. V Živém obrazu – jistě v souladu s předlohou – režisér výrazně tlačí na pilu a herci, které jsem už viděl na jevišti Jihočeskéh­o divadla hrát dobře, ba znamenitě, jsou manipu- lováni do křečovitéh­o fortissima. To se vyhnulo jen Elišce Bouškové, která ovšem ztvárnila postavu střízlivě nevýbojnou.

Programová brožurka přináší kromě informací o Mayenburgo­vi a Zelenkovi „slovníková hesla“o konceptuál­ním umění a Lékařích bez hranic.

Marius von Mayenburg: Živý obraz

Autor je divadelní kritik

 ?? Eliška Boušková jako Jessica. FOTO JČD ?? Konceptual­istova oběť.
Eliška Boušková jako Jessica. FOTO JČD Konceptual­istova oběť.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia