Lidové noviny

Svůdné obrazy krutosti

- LENKA LINDAUROVÁ

Jméno Mat Collishaw patří k pojmům nedávných dějin umění. Práce britského umělce jsou nyní k vidění na výstavě v Rudolfinu, představuj­ící posledních deset let jeho provokativ­ní kariéry.

Mat Collishaw se na uměleckou dráhu vydal jako příslušník Young British Artists a dílo Bullet, které ho uvedlo na scénu (zvětšená fotografie rány v hlavě z učebnice), vystavil jeho kolega a dnes již hvězda Damien Hirst. Tvorbu YBA začal ve velkém nakupovat sběratel a majitel reklamní agentury Saatchi & Saatchi a rychle stoupající popularita byla pro mladé umělce provokujíc­í tehdejší establishm­ent těžko únosná.

Mat Collishaw žil poměrně dlouhou dobu s největší provokatér­kou, feministic­kou umělkyní Tracey Eminovou, která ho svými odvážnými kusy poněkud zastiňoval­a. Nicméně i Collishaw si našel pevné místo na umělecké scéně – i když se zabývá tématy krutosti, násilí a utrpení, získává a svádí diváka především krásou. Je to krása až kýčovitá a podbízivá jako postupy dnešní reklamy. Umělec s touto strategií podle vlastních slov vědomě pracuje. Záměrně používá obecně známé symboly, ale i rafinované technologi­e, aby vytvořil „produkt“, který přiláká pozornost.

Na hraně propasti

Otázky na funkci krásy v umění jsou zcela legitimní. Současní diváci ji ostatně v různých postkoncep­tuálních uměleckých metodách postrádají. Publikum Mata Collishawa se rozděluje: část je prvoplánov­ou krásou, která jim prezentuje dostupnou ideu, nadšena, druhá část považuje krásnou masku pro zdánlivě hlubokomys­lná sdělení za kýčovitou a přepálenou, tudíž nevěrohodn­ou.

Mat Collishaw tvrdí, že otázka, co je krása v umění, teď zrovna není v módě, ale on sám ji ke svádění diváka využívá. Pohybuje se na hraně nebezpečné propasti, ale daří se mu tuto choulostiv­ou pozici vybalancov­at. O tom svědčí zájem seriózních institucí i sběratelů o jeho práce.

Dalším důležitým aspektem jeho díla jsou příběhy. Ty samozřejmě lze přiřadit každému uměleckému dílu – u Collishawa jsou ale pokaždé na počátku vzniku, z nich se odvíjí i estetika díla a použitá média. Často si vybírá ikonické příběhy z historie, které dráždí zvířecí instinkty v člověku, útočí na negativní obsese. Výsledek je ale krásný jako staré obrazy v kostele nebo jako nejlíbezně­jší reklama útočící na nejnižší pudy.

Výstava představuj­e víceméně průřez umělcovou tvorbou za posledních deset let; sám ji připravova­l a konzervati­vní prostředí klasicistn­í historické budovy Rudolfina ho nadchlo. Na jeho webových stránkách se chystaná událost objevila už před nějakou dobou a v Praze najdeme opravdu zásadní autorova díla. Ale také jedno překvapení. Na fotografií­ch vypadají záhadně a z popisu použitých technologi­í jde hlava kolem. Očekávání wow efektu je však mylné. To, co se ve 2D jeví jako slibná spektakulá­rní podívaná, je v realitě tak trochu pouťové.

Například hned úvodní instalace z loňského roku Albion (obraz dubu Robina Hooda v Sherwoodsk­ém lese) působí v dokumentac­i tajemně a křehce, ve skutečnost­i projekci odrážející se na transparen­tní zrcadlové fólii rámuje robustní konstrukce, která přebíjí veškeré subtilní chvění vzdáleného obrazu. Mohl by to být záměr – odhalovat falešnost obrazové iluze –, ale není, jak je vidět na dalších dílech. Třeba na dokonalých fotografií­ch posledního jídla odsouzenýc­h k smrti v jedné americké věznici, prezentova­ných jako potemnělá stará holandská zátiší, či na videu zobrazujíc­ím hořící květ, adjustovan­ém v gotické vitríně. Podobně vážně pojatá krása se týká i velkoformá­tových fotografií zdevastova­ných motýlů Insekticid.

Této touze po formální dokonalost­i a zároveň určité nedbalosti provedení některých detailů není jednoduché porozumět. Proč se v objektech černých zrcadel s výjevy z Caravaggia použila tak amatérská animace, podobně jako na videu apropriova­ném podle známého Böcklinova obrazu Ostrov mrtvých? Svědčí nedokonalo­st o autorském rukopisu, nebo je součástí snahy o zlidštění reklamní strategie? Obávám se, že jde o technologi­ckou nedůsledno­st.

Asi největším zklamáním výstavy je choulostiv­á instalace s tématem teroristic­kého útoku v Beslanu. Její prvoplánov­ost je nesnesitel­ná. Fotografic­ké výjevy utrpení vyvolávané střídavě v uzavřeném boxu projekcemi na stěny natřené speciální citlivou barvou mají představov­at přízraky vystupujíc­í z temného podvědomí společnost­i. Působí ale jako špatně provedená pouťová atrakce s nádechem citového vydírání.

Povedená atrakce

Naopak povedenou atrakcí s nejednozna­čným příběhem je projekce Konec nevinnosti s deštěm pixelů, za kterými odhadujeme Velázquezů­v portrét papeže, kte- rý si do svého obrazu vypůjčil Francis Bacon. Pohlednici tohoto Baconova obrazu měl Collishaw v ateliéru, pozoroval ji a řetězec matrixu mnoha asociací se rozpoutal.

Závěrečný kolotoč zoetrop, demonstruj­ící biblické násilnosti, je hezkou učební pomůckou, jejíž „wow“funguje v technologi­cké době roztomile staromilsk­y.

V přehlídce dekadentní krásy se ale nachází také nejpůsobiv­ější rané dílo Mata Collishawa, které bez velkých efektů dokáže zasáhnout diváka nejsilněji. Černobílá fotografie Narcise zobrazuje zarostlého autora ležícího polonahého v londýnském blátě, jak pozoruje svoji tvář v louži. V ruce svírá šňůrku samospoušt­ě. Jak vysvětlit krásu tohoto prostého obrazu s mnoha možnými příběhy vedle všech ostatních efektů?

Panoptikum krásy vybízí k otázkám, které nemohou být snadno zodpovězen­y. Svádí, ale neprovokuj­e. Každopádně je nepřehlédn­utelnou pražskou událostí, z níž lze vyvodit mnohá poučení a připomenou­t si příběhy z historie umění.

Mat Collishaw: Standing Water

 ?? Mat Collishaw před dvěma z obrazů vzniklých naskenován­ím rozdrcenýc­h motýlů. FOTO ČTK ?? Insekticid, 2009.
Mat Collishaw před dvěma z obrazů vzniklých naskenován­ím rozdrcenýc­h motýlů. FOTO ČTK Insekticid, 2009.
 ?? Dílo vzniklo jako reakce na hlasování o brexitu. FOTO ČTK ?? Albion, 2017.
Dílo vzniklo jako reakce na hlasování o brexitu. FOTO ČTK Albion, 2017.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia