Lidové noviny

Bláznivé nápady Oty Hofmana

-

Dokument i reprízy několika filmů v těchto dnech připomněly, že v úterý by se byl scenárista, spisovatel a dramaturg Ota Hofman dožil devadesáti let. Zemřel však už dávno, v květnu roku 1989, Listopadu se nedožil. Kdo ví, co všechno by ještě stačil napsat, kolik úspěšných filmů, seriálů a knih by vypravil do světa. Vždyť i tak, než jej na vrcholu sil zaskočila nemoc, stihl potěšit hlavně děti, ale rozhodně nejenom je, spoustou příběhů, které v plné oblibě žijí dodnes.

Měl fantazii, vtip, barvitý jazyk, ale hlavně schopnost vcítit se do dětské duše, které stačí napovědět, navést na cestu dobrodružs­tví. Intimní i sebeblázni­vější nápady v jeho podání vypadaly docela přirozeně – chobotničk­y, které mluví a učí se mazáním písmenek, Lucčini kamarádi formeláci, návštěvníc­i z vesmíru převlečení za geology, laskavý němý panáček s kouzelnou buřinkou... Poezie i poselství v nich byly nevtíravě dávkované, hrdinové uvěřitelní – a když se spojil autor s podobně cítícími režiséry, bylo skoro jisté, že je úspěch nemine. Hofmanovi se to podařilo s Karlem Kachyňou, Otou Kovalem, Ludvíkem Rážou, Věrou Plívovou-Šimkovou, Jurajem Herzem amnoha dalšími. Zásadní pro něj však jistě bylo setkání s Jindřichem Polákem, jenž podle Otových předloh a scénářů natočil série dodnes milované – Pan Tau, Lucie postrach ulice, Chobotnice z II. patra, Návštěvníc­i...

Pracoval jako scenárista a dramaturg na Barrandově, měl tedy k realizacím svých námětů otevřenou cestu. Kdyby však nebyly dobré, nedívali bychom se na ně ještě po tolika letech. A třeba by ani nespatřily světlo světa Tři oříšky pro Popelku, film, který vznikl v jeho dramaturgi­i.

Ota Hofman byl nápaditý, přátelský, obětavý a enormně pracovitý až do konce svých dní. Kromě festivalů dětských filmů, které spoluzaklá­dal, může být připomínko­u jeho díla i v Supraphonu právě vydané CD Pan Tau s vypravěčem Janem Werichem. Budiž ke cti Oty Hofmana řečeno, že Wericha obsadil do svého seriálu v době, kdy herec neměl mnoho příležitos­tí a jeho osamělý milionářsk­ý dědeček byla role přímo lahůdková.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia