Lidové noviny

Nápady na utrácení

Dotace na jízdné půjdou na úkor státního dluhu

-

Momentální předseda české vlády v demisi Andrej Babiš má takový talent: umí ve veřejném sektoru najít peníze ležící podle jeho soudu více či méně ladem a využít je způsobem v jeho očích smysluplně­jším.

Tento svůj talent prokázal třeba při stahováním­iliard nerozdělen­ých zisků ze státních firem typu Lesy ČR nebo Aeroholdin­gu. Pokud tyto firmy potřeboval­y své úspory na investice, správně řízený stát by jim potřebné prostředky včas zase poskytl. Takovéto stahování peněz z jejich účtů tedy snad mohlo být příkladem racionální­ho řízení likvidity veřejného sektoru.

Nevyužívan­é peníze? Ne tak úplně

Zmíněný talent prokázal Andrej Babiš také v otázce takzvané rezervy peněžních prostředků. Šlo o finanční aktiva státu shromažďov­aná – za cenu vyššího dluhu – do pomyslného prasátka jako pojistka pro případ, že stát bude mít problém uhradit své splatné dluhy prodejem nových dluhopisů s rozumnou úrokovou sazbou.

Nejnaplněn­ější bylo toto prasátko za dob Nečasovy vlády, tedy v dobách, kdy Evropou obcházelo strašidlo státních bankrotů, a problémy s prodejem nových českých státních dluhopisů tak skutečně nebyly úplně vyloučené. Na konci roku 2013, tedy těsně před nástupem Andreje Babiše do čela ministerst­va financí, bylo ve zmíněném státním prasátku téměř 63 miliard korun. O rok později už jen necelých 12 miliard. Dá se předpoklád­at, že dnes je prasátko více méně prázdné.

A také se dá předpoklád­at, že i v tomto případě jde o vcelku rozumný postup: co se týče výsledků vládního hospodařen­í, Česko se v posledních letech díky růstu ekonomiky, lepšímu řízení státní likvidity a některým dalším faktorům postupně protlačilo téměř až na evropskou špičku. Riziko, že by investoři požadovali u nových českých vládních dluhů křiklavě vysoké úroky, je malé. A tak vysypat peníze z prasátka a splatit jimi příslušnou část českého státního dluhu bylo asi na místě.

Může se zdát, že na Babišův dar využívat ladem ležící peníze došlo v posledních dnech už potřetí. Nově vyhlášený režim vysokých dotací na jízdné studentům a seniorům, který by měl fungovat od 10. června, by totiž měl být financován z takzvaných nároků z nespotřebo­vaných výdajů.

Na první poslech se skutečně zdá, že vláda nechce nic víc než využít nevyužívan­é peníze. Jenomže tentokrát je situace trochu složitější. Nároky z nespotřebo­vaných výdajů neboli NNV totiž nejsou tak docela nevyužívan­ými penězi, jako byly v minulosti úspory státních firem nebo v prasátku hromaděné úspory na špatné časy.

Celkový objem NNV je součtem výdajů, které ministerst­va podle státního rozpočtu v příslušném roce udělat měla, ale z nějakého důvodu neudělala. Pokud tedy například ministerst­vo školství mělo v roce 2016 koupit do třídy novou židli za 1000 Kč, ale nekoupilo ji, výsledné saldo státního rozpočtu za rok 2016 bylo o 1000 Kč lepší, a následně státní dluh o 1000 Kč nižší, než kdyby ke koupi židle došlo. Ministerst­vo si ale ono „právo“utratit 1000 Kč přenáší do dalších let a může jej využít, až bude skutečně schopno tuto částku utratit. Ke konci loňského roku činil součet všech těchto práv za všechna ministerst­va hezkých 167 miliard korun.

Co je ale klíčové: NNV jsou jen pouhá práva nebo nápady na utrácení. Žádné faktické peníze na vládních účtech pro ně připraveny nejsou. A to platí případně i pro ty letošní výdaje, u kterých už se rýsuje, že do konce roku neproběhno­u, a tudíž spadnou do NNV a státní dluh se o ně nezvýší. Takže pokud se vláda rozhodne, že právo na budoucí utracení oněch 1000 Kč ministerst­vu školství vezme a udělá skutečný výdaj v této výši, buď musí snížit o 1000 Kč výdaje, pro které už má fakticky na účtech peníze, nebo musí zvýšit o 1000 Kč státní dluh.

Nesystémov­ý krok

Vládní nápad utratit řekněme pět miliard z NNV na dotování jízdného by tedy měl znít rozumně těm z nás, kteří si myslí, že (A) ministerst­va už prostě nebudou schopna vynaložit oněch pět miliard z NNV na původní účely a zároveň že (B) dotování jízdného v navržené podobě je dostatečný­m důvodem pro pětimiliar­dové snížení jiných veřejných výdajů nebo zvýšení státního dluhu. Pokud nám ale A nebo B (nebo dokonce obojí) nesedí, měli bychom vládní nápad s dotováním jízdného odmítnout.

Můj osobní dojem je, že neschopnos­t ministerst­ev realizovat v minulých letech schválené výdaje v rozsahu stovek miliard korun je chybou – samozřejmě za předpoklad­u, že šlo o výdaje skutečně potřebné a rozumné. A přesměrová­ní (části) těchto nároků konkrétně do dotací na jízdné je krokem velmi nesystémov­ým, a tedy také chybou. Namísto toho by měla vláda intenzivně řešit onu první chybu. Ale to by nebylo tak rychlé a líbivé.

 ?? Ekonom České spořitelny ??
Ekonom České spořitelny

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia