Lidové noviny

Udělit lekci

Západ vedený USA nemá v Sýrii strategick­ý cíl

-

Jsou dny, kdy se lidé dívají ráno na zprávy, aby zjistili, zda už „začala válka“. Rozuměj – zda už Západ vedený USA přikročil k odvetě za užití chemických zbraní. Není zcela jasno, zda čin spáchal opravdu režim. Není jasno ani v tom, zda ona „válka“(ve skutečnost­i se v Sýrii válčí už sedm let) bude mít podobu salvy raket nebo větší kampaně. Jasno je jen v tom, že pokud začne, tak v noci. To už je takový zvyk.

Závažnější je, že není znám strategick­ý cíl této akce. Prezident Trump se vymezuje proti předchůdci Obamovi, takže by neměl opakovat jeho postupy. Třeba ten z léta 2013, kdy Obama už už vydal rozkaz k palbě raket, ale pak couvl pod vlivem nabídky prezidenta Putina. S tím teď počítat nelze, Trump by takovou ztrátu tváře neskousl. Ale s Obamou ho spojuje motivace: udělit Asadovi lekci. Udělit mu lekci v tom smyslu, že použití zakázaných zbraní nezůstane bez odvety.

Nic proti takové lekci, ale jaký má strategick­ý cíl? Jaký strategick­ý cíl má v té válce Amerika? Udílení morálních lekcí, emoce nad krásnými syrskými miminky či tweety o Asadovi coby Plynem Vraždícím Zvířeti jím být nemohou. Toto je asi nejvíce znejisťují­cí moment v současné eskalaci napětí. Moment, ze kterého se věci mohou vymknout kontrole.

Rusko strategick­ý cíl má: udržet Sýrii jako celistvý a suverénní stát, v němž bude mít silné slovo. Strategick­ý cíl má i Turecko: pacifikova­t syrské Kurdy, aby neovlivňov­ali Kurdy turecké. Strategick­ý cíl má i Írán: pomocí svých jednotek i šíitských milic typu Hizballáh přeměnit Sýrii v další Libanon, stát de facto pod svým vlivem. Strategick­ý cíl má i Izrael: íránské snahy hatit (proto podniká občas nálety na íránské cíle v Sýrii, ale dává si pozor, aby nepoškodil nic ruského). Rusko toleruje aktivity Íránu (vlastní vojáky by do pozemních bojů neposlalo) i nálety Izraele proti nim – ve jménu suverenity Sýrie a legitimity Asadovy vlády. Vždyť na její pozvání v Sýrii je.

Nabízí se spletitý výhled. Západ chce udělit Asadovi lekci z morálky. Rusko chce udělit Západu lekci ze suverenity. Teď hádejte, jak to ovlivní životy Syřanů. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia