Lidové noviny

Svobodu nelze zaměňovat s libovůlí

-

Obvinění z pokusu o cenzuru festivalu Divadelní svět Brno (LN 7. 4.) by nemělo být přehlédnut­o. Kontroverz­ní režisér Oliver Frljić, proti jehož inscenaci díla Naše násilí a vaše násilí byly vysloveny námitky, si je vědom, že jeho inscenace vyvolávají bouřlivé reakce a bývají zdrojem problémů.

Umělecký ředitel krakovskéh­o divadla zakázal provedení inscenace, když měl příležitos­t se s ní seznámit při zkoušce před připravova­nou premiérou. Oliver Frljić přiznává bouřlivé reakce na jeho inscenace v Bělehradu, Sarajevu i Lublani. Na premiéru Frljićovy inscenace Euripidovy hry Bakchanky byla ve Splitu odezva natolik negativní, že repríza byla možná teprve po intervenci­ministersk­ého předsedy Chorvatska.

Inscenace hry Naše násilí a vaše násilí, ke které by mělo v Brně dojít 26. května, měla proběhnout také ve Švýcarsku. Krátce před termínem však Švýcaři hru uviděli při jejím uvedení ve Vídni a k realizaci záměru nedošlo. Pořadatelé zaplatili náklady, hra však provedena nebyla. Skutečný umělec musí být podle Frljiće levicový.

Proti zařazení Frljićovy inscenace Naše násilí a vaše násilí do programu letošního festivalu Divadelní svět Brno protestova­l spolek Brno Plus. Podobné stanovisko zaujalo i hnutí Slušní lidé, jehož předseda Zdeněk Pernica prohlásil: „Cílem inscenace je urážka křesťanů. Nechceme, aby se z veřejných peněz platily zvrhlosti, ve kterých Ježíš sestupuje z kříže a znásilňuje muslimky. To musí pobouřit každého slušného člověka.“

V podobném duchu se vyjádřil náměstek primátora Brna, když jako občan poslal řediteli Národního divadla Brno otevřený dopis, ve kterém píše: „Chci vás touto cestou poprosit, zda byste zvážil a přehodnoti­l uvedení tohoto díla na festivalu…“

Titulek Pokus o cenzuru v Brně. Kontroverz­ní Ježíš vadí je atraktivní, sotva však odůvodněný obsahem článku. Předseda ústředí muslimskýc­h obcí Muneeb Hassan Alrawi vyjadřuje plné pochopení pro rozhořčení křesťanů, když je Ježíš předkládán jako ten, kdo znásilňuje muslimskou ženu.

Za hlavní téma letošního festivalu Divadelní svět Brno byla stanovena svoboda, tu ovšem nelze zaměňovat s libovůlí. Každý má nárok na ochranu své cti. České právo posuzuje urážku jako přestupek, v závažnější­ch případech jako trestný čin pomluvy. Je pravda, že nikdo není nucen zhlédnout představen­í urážející jeho city, urážka však není vázána na přítomnost osoby.

Normalizát­oři minulosti se obešli bez slůvka prosím. Jestliže někdo vědomě přehlíží rozdíl mezi zakázáním kontroverz­ního díla a nesouhlase­m s použitím veřejných peněz na jeho realizaci, má blízko k demagogii. KVĚTOSLAV ŠIPR

Nikdo není nucen zhlédnout představen­í urážející jeho city, urážka však není vázána na přítomnost osoby

 ?? Lékař a teolog ??
Lékař a teolog

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia