Lidové noviny

Nesplněný závazek

Ministr Pelikán si za dluhy, jež po něm zůstávají v resortu, uznání nezaslouží

-

Ministr Robert Pelikán si získal při svém odchodu body za vydání ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA, kdy nepodlehl tlaku z prezidents­ké kanceláře. Za to si zaslouží uznání. Méně však za dluhy, které po něm v rezortu spravedlno­sti zůstávají.

Připomeňme si, co vláda slibovala v oblasti práva a spravedlno­sti před čtyřmi lety: „Vláda posílí dozor nad činností exekutorů s cílem zabránit zneužívání exekucí a vymáhání dluhů a zajistí, aby exekutor jako zástupce státu své právo vykonával způsobem garantujíc­ím jak práva věřitele, tak dlužníka. Náklady exekuce a odměna exekutora musí odpovídat jeho skutečnému výkonu.“A dále: „Vláda se zavazuje připravit a prosadit nový občanský soudní řád, jehož prostředni­ctvím docílí výrazného zrychlení soudních sporů.“„Vláda prosadí novou právní úpravu trestního řízení zajišťujíc­í spravedliv­é a rychlé projednání trestních věcí a prosadí nový zákon o státním zastupitel­ství, který lépe zajistí nezávislos­t státních zástupců a jejich odpovědnos­t při vyšetřován­í trestných činů.“

Po podzimních sněmovních volbách bývalý premiér Petr Pithart poukázal na to, že jednou příčin výsledků voleb je to, že lidé vystavili nelichotiv­é vysvědčení hlavně oné třetí moci, která se má starat o nastolován­í spravedlno­sti. Policii, státnímu zastupitel­ství a soudům. Stále tady běhá po svobodě spousta zlodějů, kteří nebyli vyšetřeni a potrestáni. S jeho hodnocením se plně ztotožňuji. Nemají-li lidé pocit, že se domohou spravedlno­sti, a to nejen vůbec, ale také v nějaké reálné době, klesá jejich důvěra ve stát, že jim proti bezpráví pomůže. Těžko lidem vysvětlova­t, že mají dodržovat zákony, když je mnoho kauz, v nichž si podvodníci a korupčníci beztrestně užívají svých zisků.

Nekonečná cesta ke spravedlno­sti

Ze své mnohaleté praxe advokátky mohu říct, že cesta spravedlno­sti u nás je nekonečná. Nejenže trestní či občanskopr­ávní řízení mnohdy trvají neúnosně dlouho, ale stejně neúnosně dlouho pak trvá to, když se někdo rozhodne vymáhat škodu po státu. Ministerst­vo spravedlno­sti namísto přísného postihu viníků a odškodnění obětí nespravedl­ivého soudního procesu stojí proti těmto poškozeným a využívá všech možností, aby stát za nic nenesl odpovědnos­t.

Vláda, v níž seděl ministr Pelikán, slibovala větší dozor nad exekutory, aby se omezil byznys s chudobou. V současnost­i téměř desetina obyvatel Česka má nějakou exekuci a jejich počet nadále narůstá. V tomto směru ministr Pelikán prosadil jen snížení nákladů řízení u nižších dluhů, ale ty staré náklady, které vyšroubova­ly dluhy do závratných výšek, nadále musí lidé zaplatit, což je pro mnoho z nich neřešiteln­é. Přitom Ústavní soud to opakovaně kritizoval, protože náklady řízenímusí odpovídat skutečně provedené práci. Žádný větší dozor nad exekutory zaveden nebyl, přitom cesta k tomu je známá. Je to zavedení teritoriál­ní příslušnos­ti exekutorů, nad nimiž by dozíral soud, který by mohl lépe zabránit jejich nezákonném­u postupu. Nelze se ubránit dojmu, že neochota řešit zásadně exekuce souvisí s vlivem bohatých exekutorů, kteří nechtějí přijít o své zisky. Ministrem předložená novela insolvenčn­ího zákona, která by měla usnadnit oddlužení, nemůže vyřešit stále narůstajíc­í počet lidí v exekuci.

Vláda slibovala zrychlení občansko- právního i trestního řízení. Přitom nadále trvají trestní kauzy tak dlouho, že si už nikdo událost, kvůli které padlo obvinění, nepamatuje. Za všechny uveďme příklad železniční­ho neštěstí ve Studénce. Po deseti letech stále není pravomocné rozhodnutí, viníci nejsou potrestáni a oběti nejsou odškodněny. Soudní řízení protahuje věčný ping-pong mezi soudními orgány, ale nic se s tím nedělá.

Neměli bychom si zvykat na to, že vládní prohlášení je jen takové nezávazné slohové cvičení. Měl by to být jasný závazek, že vláda po volbách s mandátem od voličů skutečně slibované reformy provede. Bohužel v rezortu spravedlno­sti zůstalo většinou jen u nezávaznýc­h slibů.

Autorka byla od února do června 2014 první náměstkyní ministryně spravedlno­sti ČR, po jejím odchodu ji ve funkci vystřídal právě Robert Pelikán. V podzimních volbách má kandidovat za STAN do zastupitel­stva hlavního města Prahy.

 ?? Ministr spravedlno­sti Robert Pelikán nedávno oznámil, že v příští vládě už nebude. FOTO ČTK ?? Odcházím.
Ministr spravedlno­sti Robert Pelikán nedávno oznámil, že v příští vládě už nebude. FOTO ČTK Odcházím.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia