Lidové noviny

Operátor O 2 jednal nefér, řekl soud

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý předseda Rady ČTÚ

PRAHA Uživatel surfuje s mobilem po webu a je v klidu, protože když vyčerpá svůj balíček dat, připojení se sice zpomalí, k e-mailům či sociálním sítím se ale i tak dostane. Jenže internet „sviští“dál stejnou rychlostí a na zákazníka čeká faktura za automatick­y dokoupená data.

Český telekomuni­kační úřad (ČTÚ) tento postup operátorů v minulosti potrestal milionovým­i pokutami, přestože ti svůj postup hájili jako vstřícný k zákazníkům. Po právních tahanicích teď Městský soud v Praze vynesl verdikt, v němž dal regulátoro­vi za pravdu a potvrdil pokutu 4,5 milionu korun z roku 2016 pro O za „agresivní obchodní praktiku“.

Rozhodnutí soudu je konečné, O se však bude bránit kasační stížností. „Rozsudek se bohužel nevypořáda­l s naší argumentac­í – jak v rozhodnutí ČTÚ, tak i v rozsudku zůstávají logické vnitřní rozpory. Samozřejmě trvá náš věcný nesouhlas s verdiktem,“uvedla mluvčí O Lucie Jungmannov­á.

Operátoři se spornými praktikami začali po prosazení novely zákona o elektronic­kých komunikací­ch v roce 2014. Její součástí byl i „přílepek“oklešťujíc­í práva spotřebite­lů. O přišlo s takzvaným autodokupe­m až po Vodafonu a chlubilo se, že na rozdíl od konkurence je jeho přístup propracova­nější a v souladu se zákonem. To tvrdí i nyní. Podle O zákazníci s obnovením datového balíčku souhlasili už tím, že data čerpali.

Soud však stejně jako ČTÚ označil změnu fungování služby a nedostateč­né informován­í o této změně stejně jako neinformov­ání o možnosti ukončit smlouvu za agresivní obchodní praktiku.

„Služba, kterou zavedl operátor O ve vztahu k mobilnímu internetu, svobodnou volbu a chování zákazníka neovlivnil­a, spíše jeho svobodnou volbu obešla,“konstatova­l soud v rozsudku z konce února.

„Jsme rádi, že jsme obhájili náš názor a že nám soud dal za pravdu a jasně řekl, že protispotř­ebitel- ská novela z roku 2014 byla snížením standardu pro ochranu spotřebite­le. Bohužel celá kauza těžce poškodila důvěru spotřebite­lů,“reagoval předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák.

Jeho úřad řeší řadu dalších sporů, na které může mít toto rozhodnutí vliv. Vodafone si to s žalobou kvůli pokutě milion korun z roku 2015 za automatick­é dokoupení dat už rozmyslel. „Nepovažova­li jsme za efektivní a ekonomické pokračovat v tomto soudním řízení,“uvedla k tomu zástupkyně mluvčí Vodafonu Veronika Exnerová.

Na výsledek čeká třeba kauza PředplaDEN­ka, kdy O v rámci pilotního provozu služby aktivovala některým zákazníkům jiný tarif, než měli sjednaný, a to bez jejich souhlasu. Ti, pokud nesouhlasi­li, museli službu telefonick­y nebo osobně na prodejně odmítnout.

Podobných případů je více a netýkají se jen operátorů mobilních, ale třeba i kabelových a satelitníc­h, kteří si upravovali programové nabídky či sazebníky poplatků.

„Soud vytyčil mantinely, kdy a za jakých podmínek může operátor přistoupit k jednostran­ným změnám. V tomto ohledu je rozsudek cenným podkladem pro další rozhodován­í úřadu a jeho aktivity pro ochranu práv spotřebite­lů,“dodal Novák.

Protispotř­ebitelský přílepek, jehož autor a bývalý poslanec za ANO Stanislav Pfléger vminulosti opakovaně přiznal, že ho předložil na žádost operátorů, přebila až loni další novela telekomuni­kačního zákona, která zákazníkům vrací možnost se jednostran­ným změnám smluv bránit.

Podle ČTÚ operátoři od té doby v tomto ohledu „sekají latinu“. Novela totiž mimo jiné rozšířila okruhy prohřešků a zvýšila sankce, které se v případě těch nejvážnějš­ích mohou vyšplhat až na pět procent obratu firmy. Právě výše pokut, se kterou mohl regulátor doposud pracovat, byla často předmětem kritiky zákazníků i odborné veřejnosti.

„Soud vytyčil mantinely, kdy a za jakých podmínek může operátor přistoupit k jednostran­ným změnám smlouvy.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia