Lidové noviny

Hořký konec. Buffon se rozloučil červenou kartou

- JIŘÍ ČIHÁK

MADRID/PRAHA Když uviděl, že rozhodčí necelou minutu před koncem nastavenéh­o času píská penaltu, popadl ho amok. Brankář Juventusu Gianluigi Buffon byl nepříčetný, vystartova­l za anglickým arbitrem, nadával mu a snad do něj ve skrumáži i strčil. Ve vypjatém závěru čtvrtfinál­e fotbalové Ligy mistrů v Madridu se s evropskou kariérou loučil červenou kartou.

A také krutým vyřazením. Juventus nejdřív dohnal třígólovou ztrátu, ale hluboko v nastavení inkasoval z penalty a vypadl. Rozhodl Cristiano Ronaldo.

I když podle Buffona to byl spíš rozhodčí...

„Místo srdce musí mít odpadkový koš, tohle neudělá člověk, ale zvíře! Jak mohla lidská bytost tímhle způsobem zničit naše sny?“reagoval desítky minut po utkání, když odpovídal na dotazy novinářů v mixzóně.

Bezprostře­dní emoce už opadly, ale rozčilený byl pořád. Buffon, čtyřicetil­etý veterán, který hodlá po sezoně ukončit aktivní kariéru. Ligu mistrů už si asi nikdy nezachytá, nikdy ji nevyhraje... Hořké loučení. Přitom byl ve středu dlouho jednou z hvězd zápasu. Jak je u něj zvykem, každý moment prožíval naplno. Z gólů, jež Juventus postupně na Realu střílel, se nekontrolo­vaně radoval. Přesto byl vždy perfektně připravený a koncentrov­aný na každý svůj zákrok. Třeba proti šancím Balea nebo Iska.

„Jsem hrdý na to, jak jsme hráli, že jsme na hřišti nechali všechno. Bylo mi ctí nastoupit proti Realu, který byl silnější a možná celou Ligu mistrů vyhraje. Ale tohle jsme si nezaslouži­li,“řekl.

A znovu se před mikrofony novinářů rozzlobil. Plamenně hovořil, kroutil hlavou, koulel očima. Popisoval především dojmy, které měl ze samotného závěru zápasu.

Právě tehdy odpískal anglický rozhodčí Oliver penaltu za faul Benatii na Vázqueze a fotbalový gentleman řádil...

Buffon za sudím vystartova­l, zostra křičel a v klubku spoluhráčů do něj lehce strčil. Proto červená karta, jeho vůbec první v Lize mistrů.

„Rozhodčí se chtěl zřejmě ukázat, předvést. Ale neměl na to. Pokud není osobnost, která dokáže zvládnout zápas takové úrovně, měl jít radši na tribunu s rodinou. Koupit si chipsy a užít si show. Tohle byl vražedný verdikt,“prohlásil Buffon.

Jeho éra v Champions League nyní končí – jedenadvac­et let po debutu v základní skupině na Letné proti Spartě. Tam přijel ještě jako teenager a brankář Parmy, po přestupu do Juventusu, kde strávil zbytek kariéry, byl v Lize mistrů třikrát ve finále, ale nikdy ho nevyhrál. Až se tomu snad ani nechce věřit...

 ?? (vlevo) spílal rozhodčímu a byl vyloučen FOTO PROFIMEDIA ?? Gianluigi Buffon
(vlevo) spílal rozhodčímu a byl vyloučen FOTO PROFIMEDIA Gianluigi Buffon

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia