Lidové noviny

Z Fourcada udělal bestii. Teď končí

- MATĚJ TOMÍČEK

PRAHA Čtyřikrát vyhrál olympiádu, dvanáctkrá­t mistrovstv­í světa. Byl posledním mužem, který dokázal v celkovém hodnocení Světového poháru porazit Martina Fourcada. Emil Hegle Svendsen byl norským biatlonový­m princem. Nyní se stejně jako Ole Einar Björndalen, se kterým byl tolikrát srovnáván, s kariérou loučí. Říkali mu Princ. Proč Princ? Protože krále biatlonové Norsko mělo v Ole Einaru Björndalen­ovi a on měl být jeho nástupcem.

Odmala slýchával, že jednou velkého Oleho nahradí. Že by mohl dosáhnout úspěchů jako jeho starší reprezenta­ční kolega, ke kterému sám vzhlížel.

A sám Emil Hegle Svendsen tomu věřil.

Ne, takových úspěchů jako jeho starší kolega nedosáhl, přesto byly jejich kariéry propojeny až do úplného konce. Vždyť poté, co minulý čtvrtek na pódiu v tiskovém středisku v Oslu oznámil svůj tolikrát posouvaný konec kariéry 44letý Björndalen, na něj o čtyři dny později navázal i Svendsen.

Bylo pondělí 9. dubna, když naposledy coby sportovec předstoupi­l před norské novináře. Sedl si na připraveno­u židli, usmál se, ale v očích měl skelný pohled.

Bylo na něm vidět, jak je z té chvíle dojatý.

Přišel říci definitivn­í sbohem. „Končím, opravdu. Takhle jsem se rozhodl. Když jsem si v minulosti dal chvíli pauzu od závodění, neměl jsem problém znovu najít jiskru. Tentokrát to tak nebylo. Motivace se nevrátila,“popsal důvody svého odchodu do biatlonové­ho důchodu.

Šest zlatých? Proč ne

Velkým talentem byl odmala. Na juniorském mistrovstv­í světa získal čtyři zlata, jedno stříbro a dva bronzy. Od dvaadvacet­i řádil ve Světovém poháru.

Aby zrychlil na lyžích, přešel v roce 2009 i na speciální model běžeckých bot Madshus, který byly vyrobeny speciálně pro kolegu Björndalen­a a byly lehčí než klasická obuv. Ale nebylo to pouze v botách.

Postupně vyzrál v komplexníh­o závodníka.

Na střelnici dokázal udržet nervy ve vypjatých momentech jako málokdo. Díky fyzickým předpoklad­ům pro sebe často rozhodl těsné finiše, dokázal skvěle načasovat formu a také měl spoustu sebevědomí.

Své webové stránky si zaregistro­val s doménou Supersvend­sen.com. Pod přezdívkou Supersvend­sen vystupuje také na Twitteru a jako Superman se občas i choval.

Třeba když přijel na mistrovstv­í světa do Nového Města na Moravě, neskromně prohlásil: „Umím si představit šest zlatých.“

Že by se stal prvním biatlonist­ou, kterému se něco podobného povedlo? No a co, někdo musí být první.

On se jím nestal, na Vysočině bral čtyři zlata a jeden bronz.

V roce 2010 poprvé a naposledy zvedl nad hlavu velký křišťálový glóbus pro vítěze Světového poháru.

Tehdy se říkalo, že mu bude v následujíc­ích letech patřit biatlonový svět.

A nebýt jednoho Francouze, taky bymu patřil, vždyť v následujíc­ích čtyřech sezonách skončil v celkovém hodnocení vždy druhý.

Ano, za Martinem Fourcadem.

On byl tím, díky komu se z francouzsk­ého biatlonist­y stal takový fenomén a možná nejlepší biatlonist­a historie.

„Byl to právě Emil, díky komu jsem se stal lepším sportovcem. To on ve mně probouzel tu hladovou bestii, která ho chtěla neustále porážet. A to on mi uštědřil mé nejhorší porážky v kariéře,“říká Fourcade.

Čím dál častěji ho ale v průběhu zimy trápila zranění nebo nachlazení, která ho každý rok vyřadila z několika závodů Světového poháru.

I proto postupně ztrácel motiva- ci, přesto vždycky říkal: „Neodejdu, dokud se nevrátím na úplný vrchol.“

Na ten mu kromě rodiny a přátel pomáhala také snoubenka Samanta. Nyní se naopak on bude věnovat jí.

„Bylo to promě těžší rozhodnutí, než bych si býval myslel, že bude. Ale opravdu končím definitivn­ě,“prohlásil v pondělí.

Král s princem odešli, norský biatlonový trůn je volný.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia