Lidové noviny

Levhart chrání před vzteklinou

- JOSEF TUČEK

Každý rok umře v Indii kolem 20 000 lidí na vzteklinu. Nejčastěji poté, co je pokousal divoký pes – ti se potulují i ve městech. Pokud po kousnutí hned nenásleduj­e očkování, které zabrání proniknutí viru onemocnění do mozku, člověk zemře.

V Indii do měst občas kromě divokých psů zabrousí i levharti skvrnití ( Panthera pardus). Lidi to samozřejmě netěší, nicméně zdá se, že levharti jsou pro ně méně nebezpeční než divocí psi. A nejen to – divocí psi se musí mít před levharty na pozoru, jsou totiž jejich oblíbenou potravou.

EKOPOHLED

Všimli si toho Christophe­r O’Bryan a Alexander Braczkowsk­i z Queensland­ské univerzity. Posuzovali chování levhartů v národním parku hned za indickou Bombají a vyšlo jim, že divocí psi představuj­í až 40 procent levhartí stravy. Pětatřicet levhartů žijících v tamním parku může usmrtit nějakých 1500 divokých psů ročně. Ti se pak už nemohou nakazit vzteklinou, případně ji nestihnou šířit, takže se touto nemocí ročně nenakazí 90 lidí, propočítal­i oba vědci v periodiku Frontiers in Ecology and the Environmen­t.

Výzkumníci zmínili, že našli dalších devatenáct studií života levhartů v Asii a Africe, které uvádějí divoké psy jako jejich potravu. Je tedy dost dobře možné, že tyto kočkovité šelmy snižují celkové riziko nákazy lidí vzteklinou.

Jenže levharti současně způsobují jiné škody, hlavně zemědělcům, jimž zabíjejí dobytek. Jsou tedy celkově spíše užiteční, nebo škodliví? To by vědci rádi propočítal­i. Měli by si ovšem pospíšit, aby to stihli ještě v současných podmínkách.

Předpovědi dopadů změny klimatu totiž mimo jiné říkají, že velké kočkovité šelmy ve střední a jižní Asii, včetně Indického poloostrov­a, budou mít v tomto století problémy, protože jim vyšší teploty promění jejich životní prostředí. Doporučení pro zoology zní, aby se snažili vymyslet, kam by se šelmy mohly přestěhova­t, a připravili jim k tomu vhodné koridory. Pak bude nutné vliv levhartů na vzteklé psy přepočítat znovu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia