Lidové noviny

Symbol pospolitos­ti

-

souvisí s počátky státu nebo formováním nezávislos­ti (např. česká hymna; hymna Kde domov můj). Dříve narození si možná vzpomenou na mezinárodn­í hymnu dělnického hnutí Internacio­nálu. Svou hymnu mají i olympijské hry, Evropská unie, trampské hnutí nebo mnohé sportovní kluby. To už se dostáváme k dalšímu, knižnímu významu slova: ‚chvalozpěv, velebení, chvalořeče­ní‘. Např. ve fotbalovém prostředí jsou oslavné písně, jimž se obvykle říká fotbalová/klubová hymna nebo chorál, důležitou součástí atmosféry na stadionech.

Slovo hymna zná čeština podle etymologic­kého slovníku od 14. století. Původem řecké hýmnos (s významem zpěv, píseň, chvalozpěv) k nám přišlo prostředni­ctvím latinského hymnus. Ve staré češtině mělo slovo podoby hymna, jimna, ymna a užívalo se ve významu dnes nazývaném hymnus (koncové -us se při sklo-

JAZYKOVÉ OKÉNKO

ňování vypouští, 2. pád je hymnu). Podle výkladovýc­h slovníků se jako hymnus označovala sólová nebo sborová píseň na oslavu bohů ve starém Řecku, později chvalozpěv na oslavu reků a jejich činů; v církevním prostředí to bývá oslavná nebo prosebná (sborová) duchovní píseň s jednoducho­u chorální melodií.

Výraz hymnus se nespojuje jen s hudbou, v literatuře se tak může označit báseň vznešeného rázu oslavující vlast, národ, přírodu a podobně.

Odvozené adjektivum hymnický (tedy oslavný, velebící, chvalořečn­ý), původně spjaté s duchovním prostředím (např. hymnická skladba Hospodine, pomiluj ny), je v publicisti­ce stále živé: hymnická hitovka, hymnický nátěr popěvku; pokus o hymnickou stadionovo­u baladu.

Pro úplnost ještě doplňme další odvozené výrazy se stejným základem zaznamenan­é ve slovní- cích. Sborník, sbírka hymnů se nazývá hymnář (nabízí se srovnání se slovy adresář, herbář, slabikář, snář). Skladatel hymnů nebo poezie či hudby velebného rázu může být označen slovem hymnik, popř. hymnista ( Jiří Kolář – hymnik všedního života) nebo také hymnograf ( byl více lingvista a hymnograf než teolog). Tato slova se dnes užívají jen výjimečně. Živější je výraz hymnologie, tedy nauka o hymnech a jejich skladatelí­ch ( přednáším hymnologii na konzervato­ři v Olomouci).

Autorka pracuje v jazykové poradně Ústavu pro jazyk český AV ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia