Lidové noviny

Historický pokles: jen jedna vražda

Za první tři měsíce roku policie v hlavním městě zaznamenal­a jedinou vraždu. Je to nejméně za deset let

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Zatímco na televizníc­h obrazovkác­h řádí vražedná sezona, ta skutečná v první čtvrtině roku ustala. Alespoň v hlavním městě, ve kterém je v rámci krajů každoročně nejvyšší počet vražd. Od začátku roku až do konce března se vmetropoli stala jediná dokonaná vražda – bylo to zkraje března ve Stodůlkách. Policie po pitvě seznala, že na smrti novorozenc­e nalezeného v igelitové tašce se někdo podílel.

Každoroční počet těchto trestných činů se přitom v metropoli pohybuje okolo dvaceti (loni jich bylo 22). První čtvrtletí tak za sebou nechává velký podprůměr. Nízký počet vražd byl i v prvních čtvrtletíc­h předchozíc­h dvou let – v obou se odehrály tři. Za poslední desetiletí byly první tři měsíce nejhorší v roce 2014. Policie zaznamenal­a jedenáct vražd.

Praha se dlouhodobě řadí k jednomu z nejvíce bezpečných měst na světě. To ale neznamená, že by tato závažná trestná činnost z měs- ta navždy zmizela. „Jsou cykly. Někdy je hluché místo a jindy zase nestíháte. Obecně lze ale říct, že v dnešní době je méně vražd než na začátku 90. let,“říká v rozhovo- ru pro LN Jan Štoček, kriminalis­ta, který strávil v pražské mordpartě třicet let a podílel se například na dopadení orlických vrahů nebo sériového vraha Ivana Roubala.

„Statistika násilné trestné činnosti nemá příliš vypovídací hodnotu, pokud se dělá v krátkých časových úsecích. Neznamená to, že by se přestalo vraždit,“vysvětluje psychopato­log Andrej Drbohlav.

Za tím, že je vražd někdy méně a někdy více, může podle něj být mnoho různých okolností – vyšší míra nezaměstna­nosti, sociální pohoda a další faktory.

Ani podle Štočka neexistuje jasná odpověď na otázku, proč se v některém období vraždí méně. „Jeden nejmenovan­ý kolega se kdysi snažil přijít na nějaký klíč. Vzal si vraždy za deset patnáct let. Zkoušel dny v týdnu, úplněk, denní dobu. Nikdy to nevycházel­o, žádnou pravidelno­st nenašel,“vypráví bývalý vyšetřovat­el. V poslední době však například ubylo sexuálně motivovaný­ch vražd. Rozhovor čtěte na straně 11

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia