Lidové noviny

Bez urážek a alternativ­ní koalice

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ MARTIN SHABU

Česko čeká od loňského října na moment, kdy vznikne vláda s důvěrou. Premiér v demisi Andrej Babiš tvrdí, že na tom pracuje. Aby k vládní spolupráci zlákal sociální demokraty, bude muset ještě „zamakat“a zřejmě i krotit svůj slovník.

PRAHA Minimálně části sociálních demokratů se hrubě nelíbí, jak o svých bývalých a zřejmě i budoucích koaličních partnerech Andrej Babiš mluví. Leží jim v žaludku útoky na sociální demokracii ze strany premiéra v demisi.

„Chcete-li spolupraco­vat, tak první, co musí přestat, jsou urážky. Tím by měl pan premiér začít, pokud chce znovu jednat,“říká Martin Netolický, pardubický hejtman a místopředs­eda ČSSD.

Podle něj se do sociálních demokratů opírá nejen ve sněmovně, ale také na výjezdech vlády a setkáních s občany. To sociální demokraty nadzvedá ze židle. „Přece není možné jít do koalice s někým, kdo se o vás neustále pohrdavě vyjadřuje,“sekundoval mu také Lubomír Zaorálek, předseda sněmovního zahraniční­ho výboru. ce s ČSSD. Sociální demokraté trvali na tom, aby jim připadl resort vnitra. Vyjadřují totiž nevoli ke skutečnost­i, že by seděli ve vládě s premiérem Babišem, který je trestně stíhaný v kauze Čapí hnízdo.

Babiš tvrdí, že jde o objednávku nepřátel, kteří se ho snaží dostat z politiky.

Lze očekávat, že na pondělní jednání se sociálními demokraty přijde s řešením patové situace. To ale neprozradi­l ani svým nejbližším spolupraco­vníkům. „Šéf to má asi nějak vymyšlené, ale drží si to asi jen pro sebe,“řekl LN člen vedení hnutí.

Každopádně sociálním demokratům ani pět resortů včetně postu ministra vnitra nemusí stačit. „O podobě nějaké dohody s ANO nemůže být řeč v momentu, kdy neznáme ani základní parametry nabídky, s níž se Andrej Babiš chystá sociální demokracii oslovit,“napsal LN šéf poslanecké­ho klubu ČSSD Jan Chvojka.

Jako speciální bonus by podle některých sociálních demokratů měl Babiš přenechat sociálním demokratům vedleminis­terstva vnitra i klíčový resort financí.

Podle místopředs­edy Netolickéh­o však nejde pouze o to, kde kdo bude sedět: „Musíme mít jasně garantovan­ý mechanismu­s v případě, že během čtyřletého vládnutí dojde ke sporným bodům, tak aby ANO neřeklo, že vedle vládní koalice má ještě parlamentn­í koalici, která by byla schopná vládní koalici přehlasova­t.“

Ani to ale nemusí stačit. Na principiál­ním nesouhlasu s Babišem v čele vlády například trvá předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). „Můj názor zůstává stejný – pokud hnutí ANO trvá na tom, aby osoba Andreje Babiše byla ve vládě, tak by se jednat nemělo a stanovisko ČSSD, které podpořil i nedávný sjezd, že se ukončuje jednání, by mělo zůstat v platnosti,“řekl LN šéf Senátu.

Přitom právě Babiše jako jedinéhomo­žného premiéra v čele kabinetu si ve čtvrtek odsouhlasi­lo předsednic­tvo a výkonný výbor ANO.

Musíme mít jasně garantovan­ý mechanismu­s v případě, že během čtyřletého vládnutí dojde ke sporným bodům, tak aby ANO neřeklo, že vedle vládní koalice má ještě parlamentn­í koalici, která by byla schopná vládní koalici přehlasova­t

Bez referenda to nepůjde

Vedle zásadních rozporů je ale na některých sociálních demokratec­h znát, že je restart jednání s ANO potěšil. „Myslím, že kolegové z ANO vědí, na čem ztroskotal­a předchozí jednání. Když se nyní vracíme k jednacímu stolu, což kvituji, určitě přijdou s podmínkami, které budou situaci řešit,“uvedl po ranním setkání špiček ČSSD její místopředs­eda Jaroslav Foldyna. O vyjednanýc­h kompromise­ch podle něj ČSSD nechá hlasovat členskou základnu. Ve vedení sociální demokracie o tom panuje shoda.

„Povinnost každého politika je, aby jednal, ale souhlas k tomu musí dát mimořádné předsednic­tvo strany,“řekl LN další místopředs­eda strany Radim Onderka.

 ?? Jan Hamáček a Jiří Zimola se v pondělí sejdou s představit­eli ANO, aby pokračoval­i v rozhovoru o koalici FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Hlavní vyjednavač­i za ČSSD
Jan Hamáček a Jiří Zimola se v pondělí sejdou s představit­eli ANO, aby pokračoval­i v rozhovoru o koalici FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Hlavní vyjednavač­i za ČSSD

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia