Lidové noviny

Česká potíž: hledání spojenců

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Premiér v demisi Andrej Babiš Brusel často kritizuje za to, že obchází národní politiky. Na druhou stranu se na summitech EU cítí ve svém živlu a rád se potkává s jinými lídry členských zemí. V Bruselu stihl mezi čtyřma očima mluvit třeba s francouzsk­ým prezidente­m Emmanuelem Macronem nebo rakouským kancléřem Sebastiane­m Kurzem.

Možná i proto Babiše nakonec vystrašila představa, že by v případě podpory vlády národoveck­ou SPD Tomia Okamury s takovými schůzkami mohl být konec. Je to ovšem jen jeden úhel pohledu. Hledání spojenců v EU, které Babiš považuje za klíčové, je mimořádně obtížné a naráží na dvě velké zdi. Země, které by k Česku mohly mít blízko, řeší především domácí problémy. A na ty evropské pro ně zase Česko nemá jasnou odpověď.

Patrné je to na Macronovi, který se za měsíc chystá do Prahy. Šéfa Elysejskéh­o paláce před rokem tehdejší premiér Bohuslav Sobotka oslavoval jako tvůrce sociálnějš­í Evropy, kterou si přejí i Češi. Jak taková Evropa vypadá, se mohl přesvědčit loni v létě. Macron si tehdy pozval „na kobereček“Sobotku a tehdejšího slovenskéh­o premiéra Roberta Fica. Ne do Elysejskéh­o paláce, ale do Rakouska – před večerní návštěvou Salcburský­ch hudebních slavností. Oběma politikům z východu Macron řekl, že posílat zaměstnanc­e na Západ, ale nedat jim plnou tamější mzdu je „zrada“.

Za rok se v tomto ohledu nezměnilo nic. A přestože Babiš vládne francouzšt­inou a Macronovýc­h pár hodin v Praze tak může odlehčit, pro Francii Česko zůstává zemí levné práce a tím i nekalé konkurence na unijním pracovním trhu. Navíc není součástí eurozóny a ani se do ní nechystá. A právě na společné měně a poli- tické spolupráci spojené s eurem Macron staví.

O něco slibněji vypadá pro Česko spolupráce s Německem, která v rámci takzvaného strategick­ého dialogu běží napříč ministerst­vy. Je to ovšem jen denní byznys. Mezi čtyřma očima proběhla od loňských voleb jediná schůzka na vrcholné úrovni. Nebyl na ní Babiš, ale šéf sněmovny Radek Vondráček (ANO), který se sešel v Berlíně s předsedou Bundestagu Wolfgangem Schäublem.

Pro Němce jsou ekonomicky i politicky klíčové dobré vztahy především s Polskem. Politicky výhodné je také Maďarsko – především díky tomu, že premiér Viktor Orbán je pravidelný­m hostem sjezdů bavorských křesťanský­ch sociálů (CSU).

Nic takového Česko nenabízí. „Merkelová vůči Česku vyčkává, Babiše si vyhodnotil­a jako premiéra s nejistou budoucnost­í. Čekala nějaký jasný signál směrem k EU, ten ale z Prahy nepřišel,“řekl LN analytik, který pravidel- ně konzultuje politiku zemí Visegrádu se zástupci Spolkového kancléřstv­í. Merkelová ovšem řeší především domácí politiku – nejen restart velké koalice se sociálními demokraty, která v personální rovině příliš nefunguje, ale i své nástupnict­ví – včetně politické výchovy adeptky na „novou Merkelovou“, kterou je generální tajemnice CDU Annegret Krampová-Karrenbaue­rová.

Zatím nenaplněný zůstává i český sen o partnerstv­í s Rakouskem, o němž loni na podzim Babiš prohlašova­l, že by se mohlo stát přidružený­m členem visegrádsk­é čtyřky. Impulzem měla být společná kritika EU za příliš otevřenou migrační politiku a odmítání uprchlický­ch kvót.

Formát rozšířené V4 ovšem v Rakousku žádnou podporu nezískal. A také představa našich jižních sousedů jako kritiků unijní politiky migrace vzala zasvé.

Rakouský ministr vnitra Herbert Kickl za Svobodné (FPÖ), tedy stranu, kterou Babiš nepří-

ANALÝZA

mo přirovnává k Okamurově SPD, je sice pro zřízení tranzitníc­h zón mimo území EU, kde by migranti žádali o azyl, zároveň ale tento týden zdůraznil, že s nějakým rychlým obratem stávajícíc­h unijních pravidel nepočítá.

Partneři v západní Evropě se míjí s tím, co by od nich očekávali čeští politici.

USA o krok blíž

Možná paradoxně se naopak Česku o kus přiblížily USA – zdaleka ne jen kvůli vydání údajného hackera Jevgenije Nikulina. Česko může nabídnout hned dva zajímavé kontrakty – na dodávku armádních vrtulníků Bell a na dostavbu Temelína. Ne nutně by takový dar do USA musel přivézt právě Zeman, který už na pozvánku do Bílého domu rok a půl marně čeká.

„Může se naskytnout příležitos­t pro cestu vysoce postavenéh­o českého představit­ele,“řekl tento týden v LN americký ambasador Stephen B. King. Jakkoliv to může znít tajemně, pro Česko by to znamenalo, že se sejde nabídka s poptávkou. Tedy přesně ta kombinace, která se zatím v EU nedaří.

 ?? Rozmlouval se Sebastiane­m Kurzem (vpravo) na březnovém summitu EU v Bruselu FOTO ČTK ?? Andrej Babiš
Rozmlouval se Sebastiane­m Kurzem (vpravo) na březnovém summitu EU v Bruselu FOTO ČTK Andrej Babiš

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia