Lidové noviny

Kuřárny v hospodě? Rozhodnou poslanci

- PAVEL BARTOŠEK

O protikuřác­kém zákonu bude ve středu rozhodovat Ústavní soud. Diskutovat o návrhu na jeho zmírnění mají také poslanci.

PRAHA Dnes je to běžný obrázek: na chodníku před restaurace­mi postávají hloučky kuřáků. Vyhnal je takzvaný protikuřác­ký zákon, platný od konce loňského května. Příští týden se ale strhne bitva o jeho zmírnění, která by opět umožnila kouřit ve vyhrazenýc­h prostorách uvnitř hospod.

Předkolo obstará ve středu Ústavní soud. Vyhlásí, jak rozhodl o návrhu dvacítky senátorů v čele s Jaroslavem Kuberou (ODS) na zrušení několika pasáží tohoto zákona. Pokud by jim vyšel vstříc, restaurace by mohly začít zřizovat kuřárny podobné těm na letištích. Musely by mít vlastní odvětráván­í, byly by bez obsluhy a nesměli by do nich mladší osmnácti let.

V pátek pak sněmovna zahájí debatu o návrhu poslance Marka Bendy (ODS), který chce také restaurací­m umožnit zřizovat stavebně oddělené kuřárny. Podle návrhu by navíc nesměly zabírat víc než 30 procent provozovny. Dolní komora měla o návrhu jednat už včera, ale nakonec se rozhodla, že nejprve vyčká na verdikt Ústavního soudu.

Svoboda versus zdraví

„Tady se zbytečně prosadila nejmilitan­tnější varianta, která neumožňuje u restaurací výjimky a její dopady jsou vysloveně negativní. Na ulicích stojí před hospodami hrozně moc kuřáků a dělají tam nepořádek,“tvrdí Benda. Svůj návrh pokládá za liberaliza­ční krok, který zřizovat kuřárny ni- koho nenutí. A přikládá mu velké šance na úspěch už jen proto, že ho podepsalo 86 poslanců. „Těch 15 už dosbírám,“věří.

Do čela obhájců přísného protikuřác­kého zákona, kteří se pokusí jeho zmírnění zabránit, se postaví především ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO). Je přesvědčen, že jakékoli zmírnění by nyní byla chyba. A bude mít silné argumenty. Když totiž loni v květnu restaurace vyvětraly zbytky cigaretové­ho kouře, mělo to okamžitě pozitivní dopad. Podle statistiků klesl počet hospitaliz­ovaných na vybraná onemocnění, na která může mít kouření (včetně pasivního) okamžitý vliv. V nemocnicíc­h bylo loni o bezmála devět a půl tisíce lidí s kardiovask­ulárními onemocnění­mi a astmatem méně.

„Jakákoliv změna by byla neuvážená a předčasná, učiněná na základě emocí, a nikoliv jasných faktů. Je potřeba si uvědomit, že každoroční celospoleč­enské náklady na kouření jsou 100 miliard korun a každý den umře jeden plný autobus lidí. To jsou alarmující čísla,“uvedl pro LN Vojtěch.

Změn může být více

Podle zákona dnes kuřárny nesmějí vznikat v kinech, v divadlech, ve školách, na sportovišt­ích či v restaurací­ch. Senátoři Ústavnímu soudu navrhují restaurace ze seznamu vyjmout a dovolit jim zřizovat kuřárny ve stavebně oddělených prostorách. Ve hře jsou však i další změny.

Senátoři ostře kritizoval­i také zákaz prodávat tabákové výrobky a alkoholick­é nápoje na akcích určených převážně dětem. Poukázali na českou tradici dětských dní na místních sportovišt­ích či zá- bavních akcí na hradech, kde si děti hrají a rodiče si zatím dají pivo nebo víno.

Ani Bendův návrh se netýká pouze povolení kuřáren. Chce rovněž umožnit majitelům malých výčepů a barů (do 80 metrů čtverečníc­h), kde se nepodává jídlo, aby se sami rozhodli, zda chtějí kuřácký, či nekuřácký prostor.

Jak senátorský, tak poslanecký návrh zároveň usilují o to, zrušit ustanovení, které zakazuje prodávat alkohol osobám, u nichž lze předpoklád­at, že ho vypijí a následně budou dělat něco, co by mohlo ohrozit zdraví lidí nebo poškodit jejich majetek. Hostinští by totiž podle tohoto ustanovení měli hlídat i to, zda se u nich nenalévá někomu, kdo si pak sedne za volant. To je však v praxi nemožné. Asociace hotelů a restaurací proto má toto nařízení protikuřác­kého zákona za absurditu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia