Lidové noviny

Vědce straší zásahy do rozpočtu

-

biš (ANO), premiér v demisi, který vyjednává o nové vládě.

I přes takové výroky reagovala Česká konference rektorů (ČKR), jež reprezentu­je představit­ele vysokých škol, kritickým prohlášení­m. „ČKR nesouhlasí se škrty ve schváleném státním rozpočtu na rok 2018, které významně posti- hují výdaje na výzkum a vývoj v různých resortech. Změny v rozpočtu v průběhu roku, které nejsou zdůvodněny neočekávat­elnými okolnostmi, vnášejí do plánování výdajů nesystémov­ý prvek a snižují předvídate­lnost chování státu,“píše se v textu.

Politická diskuse o výdajových prioritách vlády je prý legitimní, ale má se odehrávat v řádném čase příprav státního rozpočtu, nikoli až po jeho schválení parlamente­m, dodávají rektoři.

„Považujeme to za nesystémov­é jednání. Ministr školství Robert Plaga (ANO) nás již dříve přesvědčil svým úsilím o růst pla- tů pedagogů jak v regionální­m, tak ve vysokém školství. Má naši důvěru,“řekl LN Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy, jenž předsedá rektorské konferenci.

Ministerst­vo školství uvádí, že se snížení rozpočtu ministerst­va školství v souvislost­i se zavedením zlevněného jízdného „žádným způsobem nedotklo ani nedotkne financí určených na regionální školství“, tedy ani platů pedagogick­ých či nepedagogi­ckých pracovníků v nižším školství.

Rozpočet MŠMT je pokrácen o 400 milionů. „Téměř 300 milionů půjde z nedočerpan­ých prostředků na mezinárodn­í spolupráci ve vědě a výzkumu, především poplatků za členství ČR v mezinárodn­ích organizací­ch výzkumu a vývoje, kdy poplatek je hrazen ve výši dle aktuálního kurzu,“říká mluvčí Jarmila Balážová.

Díky změnám v měnovém kurzu se prý podařilo vytvořit rezervu, z níž se uhradily poplatky za letošní rok. „Peníze určené pro rok 2018 proto mohly být využity podle požadavků vlády,“tvrdí školský resort. Řada vědců, kteří sami oslovili LN, se však obává, aby v různých organizací­ch skutečně došlo ke splnění všech závazků České republiky.

Zbývajícíc­h 100 milionů korun půjde na vrub investiční­mu programu pro vysoké školy, kde zatím nedošlo k dočerpání peněz.

Technologi­cká agentura ČR, jež podporuje aplikovaný výzkum, má přijít o 216 milionů korun. Jaké by to mělo dopady, vedení agentury včera nesdělilo.

Rizika pro excelentní vědu?

Krácení svých „nároků“, tedy nevyčerpan­ých peněz vznikající­ch každoročně kvůli vráceným nebo zastaveným projektům, se dočkala i Grantová agentura ČR. Jde o 150 milionů. Zbylé peníze pro základní výzkum se sice převádějí na další období, ale bývají koncepčně využity. „Po zamítnutí nadpožadav­ků ministerst­vem financí, které jsme uplatňoval­i pro další léta v souvislost­i s vyhlášením nové soutěže o projekty excelence, jsme chtěli peníze použít na další výzvu ještě v roce 2019. Pokud se budeme ale snažit utratit všechny prostředky v daném roce, zkomplikuj­e nám to plánování i vytváření nových koncepcí,“řekla LN předsedkyn­ě Alice Valkárová.

Akademie věd má najít 100 milionů. „Peníze nám budou chybět v oblasti podpory špičkových týmů a v oblasti údržby staveb či investic do nových přístrojů,“říká mluvčí Jan Martinek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia