Lidové noviny

Svatý Vojtěch splatí dluh Karlu IV.

- IVAN ADAMOVIČ

Uprostřed chrámu svatého Víta na Pražském hradě bude příští týden ve čtvrtek odhaleno sousoší svatého Vojtěcha a jeho blízkých. Jedná se o jednu z nejvýznamn­ějších instalací plastik poslední doby, navíc s dlouhou, pohnutou historií. Akt odhalení sochy hodlá pražské arcibiskup­ství symbolicky spojit s translací ostatků kardinála Josefa Berana zpět do vlasti.

PRAHA Tak velký odstup od modelu sochy k její realizaci novodobé české umění nepamatuje. V roce 1936 byla Jednotou pro dostavění chrámu sv. Víta vyhlášena veřejná anonymní soutěž na náhrobek svatého Vojtěcha, jednoho z významných patronů české země.

Chrám byl Karlem IV. a stavebníke­m Petrem Parléřem koncipován jako silové místo, v němž mají být uloženy ostatky jeho principiál­ních světců do tvaru kříže. Katedrála však zůstala nedokončen­a a místo určené svatému Vojtěchu nemohlo posloužit svému původnímu účelu. Po dobudování katedrály, ve funkčním období arcibiskup­a Josefa Berana, byli tedy čeští sochaři vyzváni k soutěži.

Vojtěch naposled žehná

Sešlo se nevídaných 39 návrhů, z nichž za nejlepší byl porotou vybrán návrh, který překvapil svou mimořádnos­tí. Namísto strnulého, odpočívají­cího světce zde byl Vojtěch zpodobněn v okamžiku symbolické­ho zmrtvýchvs­tání, obklopen svými nejbližším­i – bratrem Radimem a přítelem Radlou. Vojtěch v pololeže posílá poslední požehnání a celkové vyznění náhrobku tak směřuje spíše k životu, než aby připomínal­o mučednicko­u smrt. Autorkou byla v té době již slavná, dnes neprávem pozapomenu­tá sochařka Karla Vobišová.

Tato „amazonka českého sochařství“, jak ji včera na tiskové konferenci označil kunsthisto­rik Jiří Kotalík, měla všechny předpoklad­y v soutěži uspět, přestože měla silnou konkurenci například v Jaroslavu Horejcovi, bratrech Suchardový­ch či Karlu Lidickém. Ve svém oboru, což byl sochařský portrét, ve své době snad neměla sobě lepšího a sakrálnímu umění se rovněž věnovala.

Sochařka ještě neměla vyhráno, v následujíc­ích letech musela předložit dva další modely v různých velikostec­h a teprve poté zakázku na realizaci získa- la. Dohromady na sousoší pracovala deset let, práce jí zřejmě dodávala sílu během nacistické okupace Českoslove­nska. V roce 1947 byl vystaven přímo v katedrále finální sádrový model, na jehož realizaci ve stříbře se mezitím vybraly peníze, ale únor 1948 dokončení znemožnil a rodina sochařky musela model zachránit před zničením ve vlastním bytě, kde se později konaly v částečném utajení i mše.

Za obnovení prací na realizaci sochy se v roce 2010 zasadil kardinál Dominik Duka a rodina sochařky. Nejvyšší katolický duchovní spatřil symbolické propojení mezi dokončením náhrobku mučedníka Vojtěcha, který byl druhým pražským biskupem, a repatriací do exilu vyhnaného arcibiskup­a Berana. Jeho ostatky budou právě ve čtvrtek vyzvednuty z baziliky sv. Petra v Římě a o dva dny později v pražské katedrále vystaveny k veřejné úctě a poté zde slavnostně uloženy. Svatý Vojtěch tak svou zdviženou žehnající paží přivítá svého nástupce, ačkoliv je od sebe dělilo tisíciletí.

Socha je odlitá z 320 kilogramů stříbra

Není pochyb o tom, že připomínka svatého Vojtěcha, považované­ho za duchovního, a tedy i politickéh­o sjednocova­tele zemí střední Evropy, přichází záměrně v době, kdy je idea jednotné Evropy narušována zvenčí i zevnitř.

Pojetí sousoší je velkorysé. Dle původního záměru sochařky i dle obdobného pojetí sochy světce v polském Hnězdně je sousoší vyrobeno z ryzího stříbra. Sehnat v poměrně krátké době 320 kilogramů stříbra nebylo vůbec jednoduché, přiznává Pavel Horák z firmy HVH, která plastiku odlévala. Sousoší spočívá na bloku z červeného slivenecké­ho mramoru.

K připomenut­í význačné umělkyně vychází v těchto dnech její vůbec první knižní monografie O tvorbě první české sochařky Karly Vobišové připravená jejím synem Karlem V. Žákem.

 ?? Bude do pražské katedrály sv. Víta umístěna v souvislost­i s uložením ostatků kardinála Berana do hlavního českého chrámu. Na snímku je zkušební instalace sádrového modelu sousoší od Karly Vobišové. FOTO – JIŘÍ RŮŽIČKA ?? Stříbrná socha svatého Vojtěcha
Bude do pražské katedrály sv. Víta umístěna v souvislost­i s uložením ostatků kardinála Berana do hlavního českého chrámu. Na snímku je zkušební instalace sádrového modelu sousoší od Karly Vobišové. FOTO – JIŘÍ RŮŽIČKA Stříbrná socha svatého Vojtěcha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia