Lidové noviny

Skončí Půtova kauza blamáží?

- JAN HORÁK

LIBEREC/PRAHA Více než tři roky trvalo, než v údajné korupční kauze hejtmana Libereckéh­o kraje Martina Půty padla obžaloba. Jenže podle zjištění LN je možné, že se případ bez standardní­ho projednání v soudní síni povleče dál. Na stole je totiž reálná varianta, že případ zamíří k došetření policii. Půta měl podle státního zástupce převzít úplatek za podporu projektu financovan­ého z evropských dotací, hejtman dlouhodobě vinu odmítá.

V kauze uvízly čtyři firmy a třináct lidí včetně hejtmana Půty. Hlavní větev případu se točí kolem rekonstruk­ce kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Půta jako někdejší šéf řídícího výboru dotačního úřadu Severových­od měl za půlmiliono­vé všimné zajistit projektu dotaci. Takto vystavěl příběh státní zástupce Radim Kadlček, když loni v prosinci podal obžalobu mimo jiné pro přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby či poškození finančních zájmů Evropské unie.

Podle zjištění LN je však pravděpodo­bné, že na standardní hlavní líčení nedojde a případ se naopak vrátí do rukou kriminalis­tům. Lze to vyvozovat z kroku, k němuž se uchýlil vyřizující soudce liberecké pobočky Krajského soudu v Ústí nad Labem Petr Neumann. „Je nařízeno neveřejné zasedání za účelem předběžnéh­o projednání obžaloby,“potvrdila informace LN mluvčí soudu Karolína Francová. Takové rozhodnutí značí, že soudce vnímá případ zásadně odlišně než státní zástupce.

Důvodů pro předběžné projednání obžaloby může být několik. Nicméně v praxi se tak nejčastěji děje kvůli tomu, že obžaloba po formální či věcné stránce není zralá ke klasickému líčení před soud- ní instancí. „Jinými slovy, že jsou tam vady v přípravném řízení. V takových případech je dost velká naděje na to, že závěrem bude, že se to vrátí do přípravnéh­o řízení (policii – pozn. aut.),“popsal LN své zkušenosti známý trestní advokát Jaroslav Ortman.

Předběžné projednání proběhne 22. května. Proč soudce Neumann zvolil tutomožnos­t, není jisté. Je v pracovní neschopnos­ti a nekomuniku­je. Mluvčí Francová se s ohledem na to zdržela komentáře. Další důvody zvoleného institutu jsou v obecné rovině rozhodnutí o příslušnos­ti soudu, postoupení jinému orgánu či zastavení trestního stíhání. Vzhledem k okolnostem Půtova případu se ale nejvíce nabízí varianta, že policie bude muset případ doplnit.

Další roky coby sprostý podezřelý?

Možnost dalších policejníc­h úkonů místo hlavního líčení Půtu děsí. Vadí mu, že by na něm dál visel cejch možného korupčníka. „To by trvalo další tři roky, to je opravdu úžasná rychlost spravedlno­sti. Už se nemůžu dočkat dalších voleb, ve kterých budu vystupovat jako sprostý podezřelý, zločinec nebo hajzl, jak je libo,“ironizoval pro LN hejtman, který je obviněný už od listopadu 2014 a ve svém okolí je prý s kauzou konfrontov­án skoro denně.

Nejznámějš­ím případem postoupený­m po předběžném projednání zpět policii je kauza údajně předražené­ho nákupu letadel CASA, v němž figuruje exministry­ně obrany Vlasta Parkanová. Soud tak rozhodl v září 2016. Tehdy si však proti tomu podal žalobce stížnost, nadřízená soudní instance pak nařídila, že případ nakonec patří do hlavního líčení. Ke stejnému scénáři může dojít i v případě hejtmana Půty.

LN se chtěly na nejnovější vý- voj zeptat i odpovědníh­o státního zástupce Radima Kadlčka, který shodou okolností od března řídí celé Krajské státní zastupitel­ství v Ústí nad Labem. V pátek však nebyl v úřadu. „Za podanou obžalobou si stojím. Sílu důkazů v současném stadiu trestního řízení je zbytečné jakkoli komentovat,“řekl nedávno ČT.

Rekonstruk­ce kostela sv. Máří Magdalény byla součástí projektu obecně prospěšné společnost­i Geotermáln­í energie pro občany, pro záměr se počítalo s náklady ve výši 65 milionů korun, valnou část měla pokrýt evropská finanční injekce z dotačního programu Severových­od. Záměr se řadil svým charaktere­m mezi rizikové, proto se plánovalo vyplacení peněz až po jeho dokončení a následné kontrole.

Podle konstrukce žalobce Kadlčka měl hejtman coby šéf řídícího výboru programu, jenž v konečném důsledku o dotacích rozhoduje, peníze garantovat. „Obdržel v přesně nezjištěné­m období od 8. 1. 2014 do 7. 3. 2014 finanční částku ve výši 500 000 Kč v hotovosti,“stojí v obžalobě, z níž v únoru citovala Česká televize. Provizi mu měl poskytnout Jan Petráň, šéf liberec-

Martin Půta

ké pobočky firmy Metrostav, která měla opravu kostela provést.

Policie hejtmana při přijetí údajného úplatku nezadržela. Vychází ale z několika indicií. Jednou z nich je, že nalezla u jednoho z pracovníků Metrostavu dokument s rozpisem částek u kódovaných jmen. 800 tisíc byla částka u přezdívky Nejvyšší, což podle informací z odposlechů bylo označení pro Půtu. Druhou větví kauzy je pokus o zmanipulov­ání dotace 30 milionů korun na projekt oddechové zóny Perštýn. Dotační peníze se nakonec u žádného záměru nevyplácel­y.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia