Lidové noviny

V chovu slepic se objevil pseudomor. Po 20 letech

-

PRAHA V Česku se po 20 letech objevil v chovu drůbeže pseudomor, takzvaná Newcastles­ká nemoc. V okolí ohniska pseudomoru v Šanově na Zlínsku vytvoří veterináři tříkilomet­rové a desetikilo­metrové ochranné pásmo, kde se zamezí přemisťová­ní ptáků. Větší pásmo zasáhne i na Slovensko. Choroba je nebezpečná pro ptáky, u lidí může vyvolat zánět spojivek, který po několika dnech odezní.

Agrární komora ČR uvedla, že vývozcům by mohly hrozit ztráty ve výši desítek milionů korun.

Podle předsedkyn­ě Českomorav­ské drůbežářsk­é unie Gabriely Dlouhé jde o druhou nejnebezpe­čnější nemoc pro drůbež po ptačí chřipce, kvůli které se loni v Česku utratilo skoro 100 tisíc kusů opeřenců. Nosnice ve velkochove­ch jsou podle ní vakcinovan­é, kuřata ve výkrmu však ne, měla by však mít ochranu z očkování od svých rodičů. Problém by podle ní mohl nastat v exportu drůbeže do zahraničí a u vodní drůbeže či v malochovec­h, které nedostateč­ně dodržují biologicko­u ochranu.

Podle šanovského starosty Milana Humpoly zasáhl pseudomor malochov slepic jednoho z obyvatel obce. „Chová nějakých 20 slepic, které mu začaly postupně hynout. Zdálo se mu to podezřelé, proto si nechal udělat u veterinářů rozbory, které zjistily nákazu,“řekl.

Naposledy se nemoc objevila v Česku v chovu holubů v letech 2012 a 2013, dříve pak v roce 2007. V chovu drůbeže naposledy v roce 1998. Například Rusko v roce 2013 zakázalo dovoz českého drůbežího masa ze tří krajů kvůli výskytu choroby u holubů. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia