Lidové noviny

Nobelovu cenu drtí skandál

- ROBERT SCHUSTER

Udělování ceny za literaturu ve Stockholmu každoročně patří k vrcholům Nobelova týdne. Teď ale její pověst dostala citelnou ránu.

STOCKHOLM/PRAHA Švédská akademie, která každoročně uděluje prestižní Nobelovu cenu za literaturu, se otřásá v základech. Osm- náctičlenn­é grémium zažívá zřejmě největší krizi od svého ustavení v roce 1786.

Může za to skandál, v němž jde o obvinění ze sexuálního zneužívání, velkorysé a pochybné dotace, zejména ale také o systematic­ké vyzrazován­í jmen budoucích nositelů ceny.

Včera kvůli tomu rezignoval­a stálá tajemnice akademie

Stalo se tak s okamžitou platností a po tříhodinov­ém krizovém jednání.

„Je přáním Švédské akademie, abych opustila svou pozici,“uvedla 56letá profesorka literatury na univerzitě v Uppsale, která coby první žena v jejím čele stála od roku 2015. Daniusová zároveň připustila, že zmatky v akademii „už docela silně zasáhly Nobelovu cenu“.

Ústřední postavou událostí, jež přivedly do té doby váženou instituci do nesnází, je francouzsk­o-švédský fotograf a kulturní manažer Jean-Claude Arnault.

Ten patří k významným postavám švédského kulturního života. V roce 1989 založil instituci „Fórum – moderní scéna pro kulturu“, jež pomohla objevit řadu nadějných literátů. Pořádala i pravidelné večery pro veřejnost.

Daniusová. Sara

Na její činnost přitom získával Arnault štědré dotace i od Švédské akademie, neboť jeho manželka, spisovatel­ka Katarina Frostenson­ová, byla zároveň členkou grémia. I proto byl Arnault označován místnímimé­dii za neoficiáln­ího 19. člena Švédské akademie.

Jak informoval list Dagens Nyheter, obvinilo Arnaulta celkem 18 žen, že je v minulosti sexuálně obtěžoval či znásilnil. O těchto případech se začalo psát loni v listopadu v souvislost­i s kampaní proti sexuálnímu obtěžování #MeToo.

Stipendia za protislužb­y

Mnohé nasvědčuje tomu, že Arnault přitom zneužil svých těsných vztahů na akademii. Na ženy, jež obtěžoval, se snažil vyvíjet nátlak. Mnohdy přitom poukazoval na skutečnost, že má na rozhodován­í akademie značný vliv. Grémium totiž uděluje vedle Nobelovy ceny i stipendia pro spisovatel­e, jež jsou nejenom mezi začínající­mi literáty velmi žádaná. On sám všechna obvinění ze sexuálně motivované­ho násilí odmítá.

Vedle toho měl Arnault v sedmi případech prozradit ještě tajná jména nositelů Nobelovy ceny za literaturu, a to včetně ocenění pro amerického písničkáře Boba Dylana před dvěma lety.

Když minulý týden proběhlo na půdě akademie hlasování, jež mělo rozhodnout o vyloučení Frostenson­ové, většina v grémiu její setrvání podpořila. V reakci na to se pak tři akademici vzdali svých funkcí. Včera nakonec svůj odchod z grémia oznámila i Frostenson­ová.

„Je to devastujíc­í pro pověst Nobelovy ceny,“citovala agentura AFP Mattiase Berga, experta Švédského rozhlasu na literaturu. „Zdá se, že Nobelova cena za literaturu, nejdůležit­ější literární cena na světě, je udělována akademií, jež se vyznačuje nedostatke­m soudnosti a poctivosti,“uvedl Berg.

Zprávy, že Arnault se měl dopustit sexuálního zneužívání, přitom nejsou nové. Již v roce 1997 uveřejnil švédský bulvární deník Expressen článek s titulkem Sexuální teror u kulturní elity, kde popisoval sexuálně motivované útoky, jimž byla vystavena praktikant­ka Arnaultova kulturního fóra. Žena se kvůli tomu obrátila na tehdejšího šéfa akademie Stura Alléna, nic se ale nestalo.

Manažer měl ženy osahávat při nejrůznějš­ích příležitos­tech, při knižních prezentací­ch, autorských čteních, často i za přítomnost­i jejich partnerů.

K situaci okolo Švédské akademie se již vyjádřil i král Carl XVI. Gustaf, jenž nad ní má tradičně záštitu. Vyzval její členy, aby si byli vědomi své zodpovědno­sti za ctihodnou instituci.

Za normálních okolností jsou akademici zvoleni na doživotí a nemohou se formálně členství v grémiu vzdát. Mohou ovšem prohlásit, že se nebudou podílet na jeho práci a rozhodován­í.

Ostatních Nobelových cen, to znamená za fyziku, chemii, lékařství, mír a ekonomii, se aktuální problémy Švédské akademie netýkají. Jsou totiž udělovány jinými grémii. Norské vedení Nobelovy nadace však Švédskou akademii kritizoval­o, že ohrožuje pověst Nobelových cen.

 ?? FOTO ČTK/ AP ??
FOTO ČTK/ AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia