Lidové noviny

Londýn: Rusko sledovalo Skripala 5 let

- LONDÝN

Ruské tajné služby sledovaly bývalého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji minimálně po dobu pět let před jeho březnovým napadením nervovým plynem Novičok. Včera to oznámil Mark Sedwill, poradce britské premiérky Theresy Mayové pro národní bezpečnost.

Sedwill napsal šéfovi Severoatla­ntické aliance Jensi Stoltenber­govi, že počítačoví experti z ruské vojenské rozvědky GRU napadli v roce 2013 e-mailovou schránku Julije Skripalové. V dopise, který zveřejnila britská vláda, Sedwill rovněž uvedl, že je „velmi pravděpodo­bné, že ruské tajné služby pohlížejí na některé přeběhlíky jako na legitimní cíle pro vraždy“.

Sedwill tvrdí, že počítačoví experti z ruské vojenské rozvědky GRU napadli v roce 2013 e-mailovou schránku Julije Skripalové

Sedwill dokonce tvrdí, že Rusové zahájili v prvních letech 21. století výzkumný program, jak používat nervové plyny, včetně jejich testování na klikách od dveří. Právě tímto způsobem se měli otrávit Skripalovi při březnovém útoku v Salisbury. Rusové prý navíc v posledních letech menší množství novičoku i vyráběli.

Výše zmíněný dopis putoval vedle Stoltenber­ga také ke všem členským státům NATO i do kanceláře šéfky evropské diplomacie Federiky Mogherinio­vé.

Rusové ale i nadále odpovědnos­t za útok na Skripalovy rezolutně odmítají. Ministr zahraničí Sergej Lavrov v pátek argumentov­al tím, že zpráva Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) o novičoku nepotvrzuj­e původ vražedné látky. Britské tvrzení, že za ním stálo Rusko, je podle něj přehnané.

Na Sedwillův dopis včera reagoval ruský velvyslane­c v Británii Alexander Jakovenko: „Pokud někdo (Skripalovy) špehoval, proč si na to britské tajné služby nestěžoval­y?“položil řečnickou otázku. „Stěžují si vždy, když se něco pokazí. Neviděli jsme žádné znaky nebo námitky britské strany, že by nebyli spokojeni s tím, jak Skripalovi žili v Salisbury,“uvedl.

Sergej Skripal žil na ostrovech už od roku 2010, jeho dcera ale přijela až v březnu, aby ho navštívila. reuters, rok

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia