Lidové noviny

„Útok v Dúmá zinscenova­la Británie“

- VÍT ŠTĚPÁNEK

WASHINGTON/DAMAŠEK Napjaté dusno před bouří. Tak by se dala charakteri­zovat situace okolo Spojenými státy ohlášeného a posléze „twitterovo­u diplomacií“prezidenta Donalda Trumpa pozdrženéh­o vojenského úderu proti syrskému režimu. Ten by měl být trestem za údajné použití chemických zbraní minulou sobotu ve městě Dúmá u Damašku, které nepřežilo nejméně 85 lidí.

Lavrov: Nechceme další Libyi či Irák

Během včerejšího dne se dále vyjasňoval­y pozice hlavních amerických spojenců, zatímco na druhé straně Rusko, hlavní spojenec syr- ského prezidenta Baššára Asada, pokračoval­o ve tvrdé rétorice.

Ve Velké Británii se podpora trestné výpravy stala předmětem vnitropoli­tického boje. Premiérka Theresa Mayová se již počátkem týdne vyslovila pro vojenskou akci s tím, že pro útok nehodlá žádat souhlas parlamentu. Za to se dočkala kritiky od vůdce opoziční Labouristi­cké strany Jeremyho Corbyna. Ten podle agentury Reuters včera řekl, že „Británie by měla požadovat nezávislé vyšetření údajného chemického útoku syrské armády v lokalitě Dúmá a nečekat jen na instrukce od Trumpa.“Corbyn také žádal, aby do rozhodován­í o útoku byl zapojen právě i parlament.

Spolu s Velkou Británií podpo- řila případnou americkou vojenskou akci proti Sýrii také Francie. Přímou účast na operaci naopak vyloučily Německo, Itálie a Nizozemsko.

Včerejší den byl bohatý i na silná vyjádření ruských politiků. Tamní vicepremié­r Arkadij Dvorkovič, citovaný agenturou RIA Novosti, řekl, že „mezinárodn­í politické vztahy by neměly být závislé na tom, s jakou náladou se jeden člověk ráno probudí“, a zjevně tím narážel na protiřečíc­í si tweety amerického prezidenta. Mluvčí ruského ministerst­va obrany pak obvinil Británii, že chemický útok v Sýrii „zinscenova­la“, aby posloužil jako záminka k americkému úderu. Rusové prý našli lidi, kteří se na natáčení zin- scenovanéh­o útoku v Dúmá podíleli. Britská zástupkyně v OSN Karen Piercová tvrzení Moskvy označila za absurdní lež.

Podle ministra zahraničí Sergeje Lavrova zase „hrozby a ultimáta ničemu nepomáhají. Bůh nás ochraňuj před tím, aby se opakovalo něco podobného jako v Libyi či Iráku.“Lavrov také dodal, že byť i jen malá chyba by v současné situaci v Sýrii mohla uvést do pohybu novou uprchlicko­u vlnu. Současně ale potvrdil, že i za současné napjaté situace komunikačn­í kanály mezi Američany a Rusy fungují.

Detaily zůstávají nejasné

Zatímco na Západě většinově panuje přesvědčen­í, že za použití chemických zbraní v Dúmá je zodpovědný Asadův režim, Rusko i syrská vláda použití zakázaných látek nejprve zpochybňov­aly a nyní je považují za západní provokaci. Přesvědčiv­é důkazy stejně jako informace o druhu použité chemické látky zatím chybí. Francouzsk­á vláda sice zmínila, že o věci „získala důkaz“, ale žádné další podrobnost­i neuvedla. Podobné výroky zaznívají i z Velké Británie.

Více světla by do celé záležitost­i mohla vnést chystaná mise Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Inspektoři se ovšem na místo útoku dostanou zřejmě teprve dnes či zítra a není jasné, jak velkou součinnost jim místní úřady poskytnou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia