Lidové noviny

Trump je mafián, pravda ho nezajímá

- MARTIN HAMPEJS

My versus oni. Tak podle bývalého šéfa FBI Jamese Comeyho vnímá svět americký prezident Donald Trump. Comey to napsal ve své nové knize nazvané Vyšší věrnost, ve které Trumpa kritizuje a přirovnává k mafiánském­u bossovi. Trump je podle něj naprosto nemorální a nevázaný pravdou.

WASHINGTON/PRAHA „Jeho obličej se zdál lehce oranžový se světle bílými kruhy pod očima, kam si pravděpodo­bně dával malé sluneční brýle, a měl působivě načesané, zářivě blonďaté vlasy, které i při bližším pohledu vypadaly, že jsou jeho. Pamatuji si, že jsem uvažoval na tím, jak dlouho mu musí trvat ranní příprava účesu,“popisuje bývalý ředitel FBI James Comey své první setkání s prezidente­m Donaldem Trumpem ve své nové knize Vyšší věrnost (A Higher Loyalty).

Bývalý šéf FBI vyobrazil amerického prezidenta jako člověka „nevázaného pravdou“a několikrát jej přirovnává k „lesnímu požáru“či mafiánském­u bossovi.

Comeyho první setkání s Trumpem se prý odehrálo v Trump Tower v New Yorku ještě před inaugurací prezidenta. Šéf FBI měl budoucího prezidenta informovat o tom, co se nachází v kompromitu­jících materiálec­h, které podle bývalého agenta Christophe­ra Steela měli na Trumpa Rusové.

Prezident tehdy začal projednáva­t politické dopady této složky a možné způsoby komunikace těchto zpráv s veřejností, zatímco představit­elé bezpečnost­ních a zpravodajs­kých složek byli stále v místnosti.

„Svatá prostoto,“napsal Co- mey. „Snaží se z každého z nás udělat amica nostra – našeho přítele. Snaží se nás do toho zatáhnout. Ač to zní šíleně, začal jsem mít pocit, že se z nás snaží zvolený prezident udělat mrknutím oka členy té samé rodiny.“

Podobně se pak cítil i během dalšího setkání v Bílém domě, kdy měl prý pocit, že sedí v kruhu lidí, které má „mafiánský boss“Trump pod kontrolou.

„Vyžaduji loajalitu,“řekl Comeymu na schůzce v Oválné pracovně Trump. „Pro mě to bylo jako zasvěcení Sammyho Bulla v Cosa Nostra – s Trumpem v roli rodinného bosse, který se mě ptá, jestli mám na to být mužem.“

„Přísahy věrnosti. Pohled na světmy versus oni. Lhaní o všem, velkých i malých věcech, ve službách loajality, kde se klade organizace nadmorálku a pravdu,“popsal Comey svůj dojem z Bílého domu pod vedením Trumpa.

Prezident se podle Comeyho rovněž snaží rozmazat hranici mezi policií a bezpečnost­ními složkami a politiky. Comey napsal, že na něj Trump činil nátlak kvůli vyšetřován­í ruské role v předloňský­ch amerických volbách. Snažil se jej prý opakovaně přesvědčit, že informace o jeho údajném styku s prostitutk­ami v moskevském hotelu, které mohly sloužit Rusům jako potenciáln­í materiál k vydírání, jsou vymyšlené.

„Silně se proti těm obviněním ohradil a ptal se, nejspíš řečnicky, jestli vypadá jako chlap, který potřebuje služby prostitute­k. A pak začal řešit případy, v nichž jej ženy obviňovaly ze sexuálních útoků, ačkoli jsem se na to neptal. Zmínil množství žen a zdálo se, že se jejich obvinění naučil nazpaměť,“napsal Comey, podle něhož se Trump sám v rozhovorec­h k tomuto tématu vrátil několikrát.

„Jsem germofob (strach z bakterií a virů – pozn. red.),“řekl prý Comeymu Trump ohledně nahrávky, na které na něj měly prostitutk­y močit v hotelovém poko- ji. „Nikdy bych nenechal lidi močit v mém okolí,“pokračoval Trump.

Comey v knize uvádí podrobnost­i o své spolupráci a komunikaci s Trumpem a také o rozhodován­í v případu neúspěšné demokratic­ké kandidátky na prezidenta Hillary Clintonové a jejího využívání soukromého e-mailu pro pracovní účely v době, kdy byla ministryní zahraničí.

„Naše země teď platí vysokou cenu za volby v roce 2016,“napsal v epilogu Comey. „Tento prezident je neetický, nevázaný pravdou a hodnotami institucí. Jeho vláda je transakční, vedená egem a osobní věrností.“

„Je to slizoun, bylo mi ctí ho vyhodit“

Kniha vychází ve Spojených státech v úterý, tedy jedenáct měsíců poté, co ředitele FBI prezident Trump zprostil funkce. Média tehdy Comeyho odvolání považovala za snahu přerušit vyšetřován­í prezidento­va bývalého poradce pro národní bezpečnost Michaela Flynna, které nakonec převzal tým speciálníh­o vyšetřovat­ele Roberta Muellera.

Ten zároveň vyšetřuje i napojení Trumpova týmu na Rusy a společnou snahu o ovlivnění amerických prezidents­kých voleb v roce 2016. Trump celé vyšetřován­í opakovaně nazval „honem na čarodějnic­e“.

Prezident včera v reakci na zveřejnění úryvků z knihy označil Comeyho za lháře, který vynášel tajné informace, za což by měl být odsouzen. „Je to slabý a nedůvěryho­dný slizoun, který byl, jak ukázal čas, příšerným ředitelem FBI,“napsal Trump na Twitteru. „Bylomi velkou ctí vyhodit Jamese Comeyho,“dodal prezident, který se ke konkrétním pasážím z knihy nevyjádřil.

 ?? Bývalý šéf FBI James Comey a prezident USA Donald Trump jsou na kordy. Comeyho kniha nevraživos­t ještě prohloubil­a. FOTO REUTERS ?? Úhlavní nepřátelé.
Bývalý šéf FBI James Comey a prezident USA Donald Trump jsou na kordy. Comeyho kniha nevraživos­t ještě prohloubil­a. FOTO REUTERS Úhlavní nepřátelé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia