Lidové noviny

Polsko šláplo na brzdu ve sporu s Bruselem

- VARŠAVA

Polští poslanci včera schválili tři zákony, které pozměňují kontroverz­ní soudní reformu. Snažili se tak uklidnit obavy Evropské unie o právní stát a stav demokracie v Polsku.

Konzervati­vci vládnoucí největšímu z postkomuni­stických členských států Unie se po dvouletém střetu s Bruselem a liberálněj­šími starými členskými státy rozhodli udělat pár ústupků v převzetí soudů coby ústředním bodu své agendy.

Evropská komise ve středu naznačila, že by mohlo být velice rychle dosaženo dohody s Varšavou, což by znamenalo, že Komise stáhne hrozbu potrestání Varšavy. Polsku teoreticky hrozilo až pozastaven­í hlasovacíc­h práv.

Varšava ubrala také proto, že někteří členové EU se snažili podmínit další přístup k penězům z unijních fondů dodržování­m demokratic­kých hodnot, jako je právní stát a nezávislos­t soudů. Předsedkyn­ě polského nejvyššího soudu Malgorzata Gersdorfov­á ale varovala, že ústupky, které nabízí vládní strana Právo a spravedlno­st (PiS), jsou iluzorní.

„Navrhované změny nepovedou k vyřešení nynějšího sporu o právní stát. Neřeší nejsporněj­ší otázky,“uvedla Gersdorfov­á. Sejm, dolní komora parlamentu, schválil tři zákony ve čtvrtek večer. Včera ho měl dle očekávání následovat i Senát. Prezident Andrzej Duda pak bude mít tři týdny, aby zákony podepsal.

PiS od příchodu k moci v roce 2015 zdůrazňova­la, že změny v justici jsou nezbytné, aby soudy byly efektivněj­ší a spravedliv­ější. Argumentov­ala také tím, že v křeslech soudců ve značné míře zůstávají lidé poznamenan­í mentalitou komunistic­ké éry.

Chceme spor rychle ukončit

Unie obviňovala PiS z politizace justice. Ministr zahraničí Jacek Czaputowic­z ve středu řekl, že podstata reformy se nezmění, PiS má však zájem o oteplení vztahů s Bruselem před blížícími se volbami v letošním a příštím roce. „Chceme tento spor ukončit a chceme to udělat rychle. Chceme ukončit dialog mezi vládou PiS a EK,“uvedl maršálek Senátu Stanisław Karczewski.

Jádrem sporu jsou změny soudnictví, kterémimo jiné daly ministrovi spravedlno­sti pravomoc vyměnit předsedy. Podle nynějších návrhů by se ministr nejprve musel poradit s ostatními soudci, zda předsedu odvolá. Pokud by měli negativní názor, radil by se se soudcovsko­u radou, v níž ale převažují lidé nově jmenovaní PiS. Evropská komise uvítala, že podle nových předpisů by věk odchodu soudců a soudkyň do důchodu měl být stejný. PiS původně prosadila penzionová­ní soudců v 65 a soudkyň v 60 letech.

List Gazeta Wyborcza poznamenal, že straně PiS stačilo dva a půl dne, aby tři zákony v Sejmu prosadila „v šíleném tempu“– a po odmítnutí návrhů menšinové opozice. Poslanci z vládní strany hovořili o „demokratic­kém balíčku“, opoziční zákonodárc­i tvrdili, že změny jsou pouze na oko, aby oklamaly Brusel. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia