Lidové noviny

Pražská nouze o nové byty

Česká metropole by potřeboval­a na 6000 nových bytů ročně, ale na trhu jich je stěží polovina

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Zájem o nové bydlení v Praze je enormní, i navzdory prudce rostoucím cenám. Nabídka se přitom stále tenčí a prakticky z ní vymizely levné byty. Navíc zhruba každá desátá jednotka na trhu je obtížně prodejným ležákem.

Společnost Central Group zahájila 1. dubna prodej bytů v rezidenci U Radnice v Praze 9, budou ale dokončeny nejdřív na konci roku 2019. Obdobně zájemci o bydlení pochodí i u jiných developerů. Třeba firma JRD má aktuálně v nabídce rezidenci Kratochvíl­e Stochovská v Praze 6, v níž bude 34 bytových jednotek. Dokončení se předpoklád­á v říjnu 2020. Přitom kdo chce mít možnost výběru a nespokojí se s tím, co zbude, musí koupit byt „na papíře“co nejdříve.

Dle statistick­ých údajů developers­ké společnost­i Trigema je nyní v Praze k mání okolo 3500 nových bytů. Firma Ekospol dokonce udává jen necelé 3000 nových jednotek a tvrdí, že je to nejméně od roku 2007; ještě v polovině roku 2015 jich na trhu bylo kolem 7000.

Loni se české metropoli prodalo kolem 5500 nových bytů. „Na dva prodané byty tak zhruba připadá pouze jeden nabízený,“upozorňuje Evžen Korec, generální ředitel a předseda představen­stva společnost­i Ekospol.

Neveselé vyhlídky

Naději, že se situace změní, nedávají ani poslední údaje o bytech, které se začínají stavět. „Počet zahájených bytů v bytových domech v Praze činil v únoru 61 bytů. Za leden a únor pak bylo dohromady zahájeno jen 97 bytů v bytových domech. Vloni bylo přitom za stejné období zahájeno o 274 bytů více,“upřesňuje Michaela Tomášková, generální ředitelka společnost­i Central Group.

Pro rozvoj Prahy znamená nedostatek bytů zásadní problém. Na sklonku roku 2017 v Praze trvale žilo bezmála 1,3 milionu lidí. V průměru kvůli stěhování přibylo v posledních čtyřech letech více než deset tisíc obyvatel ročně.

Sdružení pro architektu­ru a rozvoj uvádí, že podle strategick­ého plánu Prahy je zapotřebí 6000 nových bytů ročně. Jenže od roku 2010, kdy se povolovací řízení velmi zpomalilo, je ročně schváleno v průměru jen 3500 bytových jednotek. Jestliže bude tento trend pokračovat, bude v Praze v roce 2030 chybět kolem 50 tisíc bytů.

Problémem však není jen nedostateč­ná nabídka nového bydlení. Chybí především levné byty.

„Nízká nabídka bytů, a to jak v developers­kých projektech, tak i v second handu, působí významný tlak na růst cen. Menší, a tedy v celkové ceně i levnější byty pak z trhu mizí rychleji a stává se z nich nedostatko­vé zboží,“vysvětluje Petr Hána z poradenské společnost­i Deloitte. Dodává, že poptávka se prozatím rostoucím cenám dokázala přizpůsobi­t a je patrné, že prodeje neklesají.

Komplikova­nou situaci potvrzují i statistick­é údaje. „Zatímco v roce 2015 se průměrné ceny po-

Ležáků ubývá pomalu

Část nabízených bytů jsou neprodejné či obtížně prodejné ležáky. „Pokud byt zůstává v nabídce developera tři měsíce po dokončení, je to ležák. Zvlášť v době, kdy je na trhu absolutní nedostatek nových bytů,“konstatuje Korec.

Jde často o větší, a tudíž drahé byty, které nemají optimální dispozice. Ekospol odhaduje, že tvoří desetinu celkové nabídky, dle Trigemy jich může v nabídce být až 15 procent.

V posledních letech jich nicméně ubývá. Poptávka po bydlení totiž značně převyšuje nabídku, amajitele tak naleznou i byty, které splňují charakteri­stiku ležáků. „Zatímco do roku 2015 se jejich počet pohyboval okolo tisícovky, v posledních letech je to zhruba 400 jednotek,“upřesňuje Marcel Soural z Trigemy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia