Lidové noviny

Avast obouvá svět

IT může být náš další trumf jako boty nebo auta

-

Abychom nezapomněl­i, kdy půjdete na burzu? Jednou a tou samou otázkou se na konci doslova každého rozhovoru v posledních šesti letech snažili novináři udolat vedení Avastu, podobně jako Cato starší kdysi Kartágo. Když se tak ve čtvrtek tento týden rozletěla zpráva, že do toho nejúspěšně­jší česká IT firma opravdu praští a ožení se se světovými investory v Londýně, nikoho to moc nepřekvapi­lo. Už nějaký ten pátek si o tom cvrlikali vrabci na střeše, což ale rozhodně nesnižuje význam celého obchodu. Ohodnocení ryze české firmy, která má své sídlo a vývojáře stále hlavně doma a taky tady platí daně, je v přepočtu více než 80 miliard korun. Na pražském trhu sice máme hodnotnějš­í podniky, přesto se pro Česko může snadno jednat o obchod století.

Máme totiž opravdu načase se začít porozhlíže­t, čím se budou živit naše děti a vnuci. Český rekordní ekonomický růst nepochybně táhne spotřeba, tedy utrácení platů především z autoprůmys­lu a na něj navázaných odvětví. Je ale potřeba si otevřeně přiznat, že Škodovka je dnes globální firma, což plně potvrzuje i páteční nenápadná zpráva, že se v rámci koncernu Volkswagen stane součástí nové skupiny společně se samotnýmVW­a Seatem. A jako globální značka v globální skupině se mohou vozy s okřídleným šípem vyrábět v robotickýc­h továrnách kdekoliv na světě, jako se to už děje třeba v Číně. A v zahraničí také vše od peněz až po vynálezy zůstane. Je to normální vývoj, stejně jako Baťa už v Česku boty nešije.

Do budoucna tedy potřebujem­e nového Baťu či Škodovku a právě Avast dnes „obouvá“přes 400 milionů lidí po celém světě do bot počítačové bezpečnost­i. To je na počet zákazníků srovnateln­ý význam, jaký měl kdysi zlínský švec a víc, než kdy dosáhli mladoboles­lavští konstrukté­ři. Že jsme dnes v Česku díky dobrým antivirům zdarma elita v IT bezpečnost­i, je v podstatě podobná šťastná náhoda, jako byly kdysi dobré levné boty pro celý svět. Moderní technologi­e mají ale přece jen blíž k české tradiční technické vzdělanost­i. Cíl pro Česko je tedy jasný – další Avast do pěti až deseti let. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia