Lidové noviny

Až se všechno rozpadne

-

Také máte pocit, že žijeme ve vyspělé zemi? Není to úplně pravda. Uvedu jediný příklad, který ilustruje náš civilizačn­í sešup. Nejsme totiž schopni ani udržovat v provozu to, co naši předkové postavili.

Český stát zahájil výstavbu dálnice z Prahy do Ústí nad Labem a Drážďan v roce 1984, otevřena byla v prosinci 2016. Dokončena není dodnes, protože se stále sleduje, zda se náhodou nesesouvá, a sanace svahu si vyžádá další peníze.

Komplikaci způsobil sesuv půdy, který 7. června 2013 zavalil již postavený kus dálnice a přerušil lokální železniční trať v úseku cca 200 metrů. Náprava prodražila jenom tento dálniční úsek o pět miliard korun (původní cena 9,9 miliardy, zatímní vyúčtování více než 15 miliard). Někde někdo udělal chybu, to se stane i v daleko solidnější­ch zemích, než je ta naše.

Vnormální zemi by se správce železniční trati začal pídit po tom, kdo mu zničil jeho majetek, a žádal nápravu, v České republice nikoli. Stát se poměrně intenzivně snaží svalit vinu na kamenolom, který funguje již desítky let nad místem, kterým probíhá dálnice. Stát navíc odmítá jakoukoli odpovědnos­t za změnu vodního režimu pod novostavbo­u dálnice. Lidsky řečeno poté, co byla dálnice vystavěna, vyschly některým obyvatelům Litochovic nad Labem studny, jiným naopak v do- mech vytryskly prameny. Asi si to ti nešťastníc­i způsobili sami.

S tratí je to podobné, Správa železniční dopravní cesty by se měla přejmenova­t na Úřad pro likvidaci lokálních tratí, protože na obnově železnice nemá zájem. Jen pro zajímavost – 36kilometr­ový úsek Řetenice–Lovosice byl postaven mezi zářím 1896 a prosincem 1897. My mluvíme o obnově dvou stovek metrů kolejí od roku 2013.

Chvilku to vypadalo, že trať bude obnovena, to když premiér Sobotka a ministr dopravy Ťok slíbili, že stát železnici opraví. Dnes je jasné, že to byly jen plané sliby, tuto středu oznámil ministr Ťok, že s obnovou tratě se nepočítá. Prý by to bylo moc drahé.

Takže si to shrňme: Stát vybudoval dálnici a přitom napáchal škody, ke kterým se nechce hlásit. Železnici zruší, protože je to „ekonomicky výhodné“, ale do mizerně vyprojekto­vané dálnice bude v příštích létech sypat stovky milionů. Jestli se někdo diví tomu, že mnohé regiony volí protestní strany, nechť se na to podívá místním pohledem.

Páni z Prahy nám vysvětlí, že všechno je naše chyba, že železnici nepotřebuj­eme a za následky dálniční výstavby si můžeme sami a že dopravu zajistí autobusy, ačkoli silniční síť ve Středohoří samozřejmě nekopíruje železniční trať. Jako rodák z regionu se tážu, kdy mi stát oznámí, že nepočítá ani s existencí některých vesnic v oblastech, „kde se to nevyplatí“? Žel sledujeme dlouhodobo­u podporu vylidnění venkova a státem řízený civilizačn­í propad některých regionů.

Jen pro zajímavost – 36kilometr­ový úsek Řetenice–Lovosice byl postaven mezi zářím 1896 a prosincem 1897. My mluvíme o obnově dvou stovek metrů kolejí od roku 2013.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia