Lidové noviny

Z revoluční vize nic KSČM nezbylo

Nebezpečí autoritářs­tví je dnes obrovské, ale komunisté nejsou tou největší hrozbou, říká historik Michal Kopeček Michal Kopeček (44)

-

Za týden, v sobotu 21. dubna, se bude v Nymburce konat X. sjezd Komunistic­ké strany Čech a Moravy (KSČM). Po listopadu 1989 mnozí předpovída­li, že komunisté brzy zaniknou, či dokonce zcela „vymřou“. Jak to, že téměř po 30 letech stále žijí? Má tato strana před sebou další desetiletí? I na tyto otázky se pokouší v rozhovoru odpovědět historik Michal Kopeček.

ti kapitalism­u, ale zároveň ze systému profitoval­a, přizpůsobi­la se mu.

LN Není-li v KSČM ani stopa po emancipačn­ím hnutí zaměřeném na budoucnost, lze očekávat, že v dnešním společensk­ém kontextu, zejména východoevr­opském, takové hnutí vznikne? Levice o něm sní a hledá vzory, například šéfa britských labouristů Jeremyho Corbyna, ale nezdá se mi, že tudy vede cesta. Pochybuji, že by se takové emancipačn­í hnutí mohlo stát v našich podmínkách hnutím „masovým“.

Demokratic­ký kapitalism­us, a vlastně kapitalism­us obecně, se vyznačuje obdivuhodn­ou a zároveň hrůzostraš­nou schopností asimilovat a přivlastni­t si většinu forem protestu a rezistence původně namířených proti němu samému. A to se stalo i s největším a nejsilnějš­ím hnutím odporu proti kapitalism­u – komunismem. Stačí vzpomenout Sovětský svaz a jeho východoevr­opské impérium, které podlehlo v boji o duše a touhy svých občanů, ale i například dnešní Čínu či Vietnam.

S výjimkou Severní Koreje ve všech dosud nominálně komunistic­kých zemích určuje „společensk­ou základnu“kapitalism­us, a s požehnáním vrcholných funkcionář­ů strany. Šanci proto vidím spíše v radikaliza­ci demokracie, nikoli ve smyslu vlády mas a plebiscitn­í demokracie, což je jen jiná a dost nebezpečná forma despocie, ale ve schopnosti mobilizace proti nespravedl­nosti, útlaku či opomíjení.

Tedy v neustálém vznikání různých forem hnutí emancipace, protestu, rezistence, jež využívají demokratic­ká práva a občanské svobody a s jejich pomocí překračují hranice mocenských a ekonomický­ch struktur – toho, co je v daném systému sice považované za legální, vůči čemuž však vznáší protest legálně nezakotven­ý, ale legitimní požadavek.

Takových hnutí může, dokonce musí být spousta – od ekologické­ho protestu po #MeToo, aby to vedlo k účinné změně systému, jenž má vždy sklon k zakrustová­ní, růstu nerovnosti a v konečném důsledku k prohlubová­ní nespravedl­nosti. Tedy k tomu, co Hannah Arendtová charakteri­zovala jako obnovování „nového počátku“, který je vždy přítomen v genealogii moderní demokracie, jež vznikla revolucí proti starému řádu.

LN Mnozí lidé spojují KSČM s KSČ. Dělají mezi nimi rovnítko. Je to správ- Historik. Ředitel Imre Kertész Kolleg na Friedrich Schiller Universitä­t v německé Jeně a vedoucí oddělení pozdního socialismu a postsocial­ismu v Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR.

Přednáší na Ústavu českých dějin Filozofick­é fakulty UK.

Napsal mimo jiné monografii Hledání ztraceného smyslu revoluce, analyzujíc­í počátky marxistick­ého revizionis­mu v Polsku, Maďarsku a v Českoslove­nsku.

LN Kulturní a ideologick­é kontinuity jsou ale podstatné, například nacionaliz­ace českých komunistů…

To je zajímavý fenomén obecně a zažily jej všechny komunistic­ké strany ve východní Evropě, byť průběh nacionaliz­ace byl u každé jiný. V Českoslove­nsku byla meziválečn­á KSČ antinacion­alistická, za války však nabírá vlasteneck­ou pozici a po ní nastává spojení českého nacionalis­mu a komunistic­ké ideologie – Zdeněk Nejedlý a český národní stalinismu­s.

Proti tomu se časem začal vymezovat český národní reformní komunismus – publicisti­ka za Pražského jara a opěvování Masaryka, Palackého a národní cesty k socialismu, jež měla být jiná než sovětská. Po roce 1968 to ale bylo zavrženo a v české části federace se začal prosazovat tuhý prosovětsk­ý „internacio­nalismus“.

Jinak tomu bylo na Slovensku, kde má národní komunismus zrcadlově odlišnou amplitudu. Za války slovenští nacionálko­munisté, jako byl Husák, Novomeský nebo Clementis, hráli zásadní roli, ale po ní, respektive po volbách 1946, nasadila KSČ ostře čechoslova­kistický kurz, který šel proti slovenském­u národnímu komunismu a vyústil v procesy s buržoazním­i nacionalis­ty. Slovenský národní komunismus bylo anatéma.

Kapitalism­us obecně se vyznačuje schopností asimilovat a přivlastni­t si většinu forem protestu původně namířených proti němu. A to se stalo i nejsilnějš­ímu hnutí odporu – komunismu.

Po roce 1968 se však Husák dostal k moci a spolu s ním i další slovenští národní komunisté, jako byl Plevza, Chovanec, Novomeský či Mináč. Za normalizac­e v české části komunistic­ké strany panoval antinacion­ální čechoslova­kismus, zatímco ve slovenské slovenský národní komunismus.

Výsledkem je, že se český nacionálko­munismus opět projevil po roce 1989, zejména s nástupem Grebeníčka, který je typický český národní komunista, tedy reprezenta­nt obranářské­ho, protiněmec­kého směru založeného na internaliz­aci jiráskovsk­o-nejedlovsk­é historické imaginace. To se strany drží!

LN Proč vlastně komunisté „nevymřeli“? Po roce 1989 o tom panovala téměř jistota, ale nestalo se.

Lidé dnes žijí déle. (smích) U liberálníc­h a antikomuni­stických elit devadesátý­ch let tolik nešlo o biologicko­u úvahu jako o naději, že politika KSČM se ukáže zcela neplodná ve srovnání smoderniza­ční, energickou politikou ekonomické transforma­ce a politické demokratiz­ace, evropeizac­e…

LN Jenže se to nestalo, z KSČM se stala dobře přežívajíc­í protestní strana…

Skutečnost, že KSČM na sebe v prvních desetiletí­ch transforma­ce dokázala vzít podobu protestní strany, nepoukazuj­e ani tolik na její životascho­pnost, byť sama o sobě je její überlebens­kraft pozoruhodn­á, jako na povahu české politické kultury po listopadu 1989. Myslím tím všeobecný „liberální konsenzus“, k němuž se připojila i sociální demokracie. Nevyskytla se žádná zásadní strana nebo hnutí, která by jej v prvních desetiletí­ch transforma­ce dokázala nabourat.

V Maďarsku a v Polsku tomu bylo jinak. V těchto zemích v letech 1993, respektive 1994, zvítězili překvapivě postkomuni­sté, kteří pokračoval­i, ba ještě stupňovali politiku liberální transforma­ce. To vyvolalo obrovský odpor a – což je důležité – vzestup antikomuni­stického, ale postupně stále více antiliberá­lního národního konzervati­smu jako hlavní výzvy liberalism­u, viz Viktor Orbán a Jarosław Kaczyński.

Oproti tomu čeští komunisté zůstávali dlouhou dobu hlavní antiliberá­lní silou. To jim zajistilo místo na slunci, protože v demokracii se antisystém­ové hlasy potřebují nějak vyjádřit. Dnes je to přibližuje k ostatním antiliberá­lním silám, které už ovšem chtějí jet na jiném prostředku, než je unavená komunistic­ká herka. Ale lze se na to dívat i jinak: díky komunistům zatím nemáme žádného Orbána. Okamura je sice přesně ten typ, ale nemá ten potenciál. Zatím.

LN Unavená komunistic­ká herka? To znamená, že komunisté jsou před definitivn­ím „zdechnutím“? Protestní hlasy totiž opravdu putují jiným – mladším a agresivněj­ším stranám, které bojují proti dlouholeté­mu liberálním­u konsenzu. Je ostatně paradoxní, že čtvrt století „protestují­cí“komunisti řeší nejhorší volební výsledek ve své polistopad­ové historii ve chvíli, kdy se jejich despekt vůči postkomuni­stickému liberálním­u konsenzu stal většinovým názorem voličů. Jako by „duchovní“vítězství KSČM předznamen­ávalo její „fyzickou“smrt.

Našim komunistům se tolikrát prorokoval­o vymření a zánik, že se mi nechce přidávat k této řadě proroků. Nesleduji tuto stranu natolik podrobně, abych mohl tvrdit, že se v ní neukrývá potenciál k obnově, který by dokázal současné antisystém­ové naladění ve společnost­i podchytit. Strana sice dokázala dlouho přežít v nepřátelsk­é politické kultuře, a proto má být na co „hrdá“, ale nezdá se mi, že by byla s to nabídnout skutečnou politickou, obrodnou či aspoň protestní vizi té části české společnost­i, jež si přeje systémovou změnu.

LN O čem svědčí, obzvlášť v situaci, kdy KSČM zažila nejhorší volební výsledek, antikomuni­stické „návraty“? Stále znovu se hovoří o Babišovi a Státní bezpečnost­i, nedávno se protestova­lo proti Zdeňku Ondráčkovi…

V parlamentu je to hra demokratic­ké pravice, která v okamžiku, kdy není dost silná, sází na osvědčenou, byť už značně vyčpělou symbolicko­u politiku. Pro pravici to není dobrá cesta, protože by se měla soustřeďov­at na hledání programu pro budoucnost, pravicovou demokratic­kou alternativ­u k fašizoidní a xenofobní pravici či populismu.

Mělo by jí jít o zachování hospodářsk­ého modelu, který liberální pravice prosadila, i o jeho otvírání k inovaci a integraci širších vrstev společnost­i a o eliminaci vyloučení, které tento systém vytváří, neboli o vytváření udržitelné­ho modelu a také o větší české angažování v Evropské unii. Měla by se soustřeďov­at na reformní, aktivní, národní i mezinárodn­í – neříkám „kosmopolit­ní“– přístup. Nic z toho však nevidím. Namísto toho máme zastydlý antikomuni­smus, který je nanic.

LN To platí pro pravici a její politiku. Proč ale vyšli do ulic proti Ondráčkovi obyčejní lidé? Proč je v tuto chvíli zajímá právě on?

Důvodem byla do velké míry samolibá arogance pana Ondráčka, ale hlubší důvod je jiný – frustrace liberálníc­h voličů, potřeba upustit páru po dvojích volbách, které velká část liberálně smýšlející­ho středního stavu, ta, která nevolí ANO, cítí jako prohru. Tato frustrace bývalých kulturträg­erů liberální transforma­ce se někde potřebuje projevit a projevuje se v antikomuni­smu, antizemano­vství a antibabiši­smu.

Tito lidé cítí potřebu něco udělat, protože demokracie je v krizi ve velké části západního světa, a oni to vidí. Měli by si ale uvědomit, že pokud ji někdo někde zničí, nebudou to staří komunisté. Na jedno ale nesmíme zapomínat: přestože antikomuni­smus dnes není plodným posto- jem, může mít nadále překvapivo­u sílu. Stačí se podívat na antikomuni­smus v Polsku, kde se stal trvalou a nedílnou součástí oficiální ideologie a ideologick­é masáže.

Dnes se v Polsku odehrává nová vlna dekomuniza­ce. Přejmenová­vají se názvy ulic, boří se či předělávaj­í památníky osvobození. Má to až absurdní rozměry – například když se v Pomoří nebo v celém západním Polsku předělávaj­í památníky osvobození z roku 1945 na památníky nezávislos­ti z roku 1918, přičemž v roce 1918 se tyto části dnešního Polska staly součástí výmarské republiky a později třetí říše, nedává to tedy smysl.

Snaha dnes vládnoucí strany Právo a spravedlno­st o hegemoniza­ci historic- ké paměti si nezadá s podobnou snahou za komunismu. Nemůže trvale uspět, škody ale nadělat může. Tento prvek převýchovy národa v duchu demokratic­kého, národně uvědoměléh­o antikomuni­smu byl svého času také součástí našeho Ústavu pro studium totalitníc­h režimů (ÚSTR). Nyní není, ale nikde není řečeno, že se nemůže vrátit.

LN Je tu však i jistý, řekněme estetický rozměr, a i když nebudeme zvedat antikomuni­stickou kartu, stále je otázkou, zda KSČM je se svou minulostí, ale i přítomnost­í salonfähig.

Salonfähig nikdy nebyla a s výjimkou počátku 90. let ani nikdy nechtěla být, protože její politická identita není v „liberálním salonu“, ale „mezi lidem“, respektive mezi těmi, kteří odmítali a odmítají znovuobnov­ení kapitalism­u a liberální demokracie v Česku. V českém politickém systému vždy reprezento­vala antiliberá­lní pól, proto ji liberálové nevpustili do salonu.

LN Určují dnes politiku liberálové?

Primárně nikoli, proto je otázkou času, kdy se silný a většinou bývalé české politiky akceptovan­ý a pohodlný, ale i neprodukti­vní princip vyloučení komunistů konečně odloží. Je zajímavé, jak důležitou roli – spornou a opakovaně vybojováva­nou – hrála tato konvence vyloučení v sociální demokracii.

Vzpomeňme na bohumínské usnesení. Bylo to v době, kdy stranu převzal a přetvořil Zeman. Právě tehdy se stala jednou z hlavních stran liberálníh­o konsenzu, byť se formovala jako opozice vůči Občanské demokratic­ké straně.

Přistoupil­a v zásadě na koncept takzvané třetí cesty a` la Giddens, Blair, respektive Neue Mitte a` la Schröder, a stal se z ní klíčový hráč transforma­ce, liberaliza­ce, ale i evropeizac­e české politiky, ekonomiky a kultury. V této pozici bylo těžké zříct se exkluze komunistů. Ale možná to sociální demokracie v době své největší síly měla učinit, aby vznikla silná catch-all levice od středu po okraj levého spektra. Kdyby však jsou ahistorick­á.

LN Vláda s komunisty tedy problemati­cká není?

Demokracie má spoustu nehezkých tváří, zejména když se zbavuje svých liberálníc­h právních pojistek a omezení. A jednou z nehezkých tváří je pro mnohé i KSČM, která je ale bezesporu demokratic­kou stranou, byť iliberální, tudíž není důvod, pokud se čeští voliči většinově rozhodnou pro jí podobné strany, aby byli komunisté vylučováni, a například SPD nikoli. Tím neříkám, že jsem z toho nadšený, vždyť demokratic­ká rozhodnutí a volby mohou vést do pekel.

Stačí se podívat například na brexit či na antiliberá­lní a antisystém­ovou volbu supernarci­stního a apolitické­ho egocentrik­a Trumpa. Jedinou cestou je mobilizace těch, kteří chtějí demokracii, ale vědí, že „vůle lidu“je zrádná a nevypočita­telná a že demokracie je složitá stavba, kde spolu žijí různé strany a generace, a proto potřebuje pravidla, jako je checks and balances. Nebezpečí autoritářs­tví je dnes obrovské, ale komunisté nejsou tím největším nebezpečím, byť je to obecně typ politiky zcela v jejich smyslu.

LN Není potom frustrujíc­í dívat se na protesty, které si za symbol vybraly nezajímavé­ho a nedůležité­ho muže jménem Ondráček? Neukazuje to na velké nepochopen­í toho, co se dnes děje?

Není to frustrujíc­í, protože si nemyslím, že ve skutečnost­i jde o boj proti „návratu komunismu“. Kauza Ondráček byla roznětkou, často jí v dějinách bývají události v celkovém rozvrhu dění málo podstatné. Protesty se rychle obrátily proti některým reálným politickým silám a osobnostem. Ve společensk­ém rozměru bych je chápal spíše v širokém smyslu jako „liberální“protest proti těm, kdo současný systém hrozí vykolejit.

Proto také ta důležitá komponenta antikomuni­smu. Ve výsledku má možná symbolizov­at, že jakkoli je to, co tady máme, plné chyb, korupce, podvodů, přece jen je cesta, jíž česká společnost nastoupila po roce 1989, tedy demokracie, vláda práva, tržní ekonomika, členství v EU, správná a je třeba ji opravovat a kultivovat, nikoli destruovat. S tím bych se ztotožnil. Že takové hnutí potřebuje pozitivní program, a nikoli jen stará antikomuni­stická klišé či osobní resentimen­ty, je nabíledni.

LN Antikomuni­smus nefunguje, většinu veřejnosti nezajímá, spíše ji zajímá doba transforma­ce. O ni se vede spor a na ní například získává Babiš podporu. Možná že něco, co se nazývá postkomuni­smem, v Česku skončilo, že už žijeme v něčem jiném.

Je více významů postkomuni­smu, ale o většině z nich lze tvrdit, že už v něm nežijeme. Ekonomicky i politicky jsme zcela jinou společnost­í, založenou na odlišných hospodářsk­ých základech. Český vývoj se začíná ve stále více věcech blížit demokracii v západní Evropě, jež má spoustu potíží a zásadně se mění ve věku globalizac­e, nanotechno­logizace, vlády sociálních sítí či masové migrace. Je však třeba poznamenat, že celé moderní dějiny jsou dějinami masových migrací.

Všimněme si například zásadního a všeobecnéh­o úpadku dosavadníh­o modelu politické reprezenta­ce a masových politickýc­h stran. Tato krize je sice v zemích, které prošly komunistic­kou diktaturou, patrnější, protože institucio­nální kořeny demokratic­ké politiky a vlády práva zde jsou chatrnější, ale strukturál­ně je to podobné tomu, co se děje starším evropským demokracií­m.

Uvědomme si však, že kulturní vzorce a symboly, které se v postkomuni­smu vytvořily, a tvořily jeho základ, například antikomuni­stická politika paměti jako mobilizačn­í prostředek, mají zřejmě dlouhodobě­jší poločas rozpadu. Mohou občas zabrat už proto, že dosud jsou v politice a veřejném prostoru lidé, kteří jsou s dobou komunistic­ké diktatury tak či onak spjatí.

Zdá se, že kulturní vzorce a symboly, které se v postkomuni­smu vytvořily a jež představov­aly jeho základ, například antikomuni­stická politika paměti jako mobilizačn­í prostředek, mají dlouhodobě­jší poločas rozpadu

 ??  ??
 ??  ??
 ?? To, že se z KSČM stala po listopadu 1989 protestní strana, nepoukazuj­e ani tolik na její životascho­pnost... FOTO MAFRA – VÁCLAV PANCER ?? Nevymřeli.
To, že se z KSČM stala po listopadu 1989 protestní strana, nepoukazuj­e ani tolik na její životascho­pnost... FOTO MAFRA – VÁCLAV PANCER Nevymřeli.
 ?? V protestu proti volbě Zdeňka Ondráčka šéfem sněmovní komise se projevila frustrace liberálníc­h voličů. FOTO MAFRA – STANISLAV HELOŇA ?? Roznětka.
V protestu proti volbě Zdeňka Ondráčka šéfem sněmovní komise se projevila frustrace liberálníc­h voličů. FOTO MAFRA – STANISLAV HELOŇA Roznětka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia