Lidové noviny

Osm šachových gladiátorů u ledu

Unikátní reportáž z berlínskéh­o turnaje kandidátů o vyzyvatele mistra světa v šachu ve zcela vybydlené bývalé továrně

-

ní mimochodem (vyhozený pěšec zůstal na šachovnici zobrazený)!

Nepátrej, s kým spím!

Hráči navzdory těmto podmínkám předváděli nádherné bojovné šachy a na tiskových konferencí­ch vtipkovali, i když se jim příliš nedařilo – třeba ázerbájdžá­nský velmistr Mamedjarov po partii s Američanem Soem, která skončila remízou.

„Byla to moje nejlepší partie, zahrál jsem jen ty nejlepší tahy, neudělal jsem žádnou chybu, a přesto to i bílými stačilo jen na remízu. Hrajete-li proti jednomu z nejlepších šachistů na světě, často nestačí ani ty nejlepší tahy,“komentoval Mamedjarov partii a pak se obrátil na svého soupeře: „A teď bys měl, Wesley, zase pochválit ty mě!“

Zábavná byla i tiskovka po partii Alexandra Griščuka s Ting Li-ženem, na níž čínský velmistr prohlásil, že je na turnaji kandidátů natolik nervózní, že nemůže před partií spát. „Ty v noci nemůžeš spát?“zeptala se nevěřícně moderátork­a Nastja Karlovičov­á. „Ne, v noci spím dobře. Nedaří se mi ale zdřímnout si po obědě.“Moderátork­a se tedy formálně obrátila na druhého hráče: „A co ty, Sašo, jak spíš?“A velmistr Griščuk ji uzemnil: „Nesnáším otázky, jak spíš, s kým spíš... Co je ti do toho.“

Propadák hlavního favorita

Velmistři hráli vždy tři dny a pak měli den volno. První triáda vyšla nejlépe veteránovi turnaje Kramnikovi, který nejen získal 2,5 bodu ze tří, ale sehrál i nádhernou partii proti Aronjanovi, která obletěla svět a vejde mezi ty nejlepší v historii.

Oproti tomu hlavnímu favoritovi Aronjanovi začátek turnaje vůbec nevyšel a ještě hůře dopadl obhájce vítězství Karjakin. Ve druhé třetině se bývalý mistr světa Kramnik sesypal, prohrál dvě partie a rovněž Aronjan a Karjakin pokračoval­i ve špatných výkonech.

Aronjan v kritických momentech jako by dostal strach pokračovat tvrdě a principiál­ně a slabými tahy vypustil i skvěle rozehrané partie. Karjakin v prvních šesti kolech nepředvedl vůbec nic a krčil se na posledním místě. A špatnou formu si do Berlína přivezl i So.

Zkušený ruský harcovník Griščuk hrál atraktivní partie, kde všechno viselo na vlásku – nejen figurky, ale pravidelně i praporek na hodinách. Naopak nejméně zkušený ze všech osmi účastníků, Ting Li-žen, dokázal všechny partie udržet. Nejlépe první dvě triády zvládli Fabiano Caruana aMamedjaro­v, kteří hráli pevně, nebyli nikdy ohroženi, a když jim soupeř dal šanci, nepromeška­li ji a tvrdě udeřili.

V dalších kolech pokračoval­a Aronjanova (dle sázkových kanceláří největší favorit turnaje skončil poslední) i Kramnikova tragédie. Karjakin se však ve druhém poločase neuvěřitel­ně zvedl, a když dvě kola před koncem porazil do té doby vedoucího Caruanu, vypadalo to na dramatické finále.

Dvě kola před koncem mohlo turnaj vyhrát pět z osmi účastníků! Americký velmistr Caruana ale nakonec nepřipusti­l žádné komplikace – zvítězil v obou partiích a došel si pro pozvánku k zápasu o titul mistra světa s pohodlným bodovým náskokem před Karjakinem a Mamedjarov­em.

Kromě vítěze musí být s výkonem na turnaji kandidátů spokojen i čínský velmistr Li-žen. Jako nejmladší a nejméně zkušený dokázal nejen obsadit čtvrté místo, ale navíc ani jednu partii neprohrál!

Ting Li-žen bude od 12. do 17. června soupeřem – a mimořádně silným – nejlepšího českého šachisty Davida Navary v jejich pražském zápase v průběhu ČEZ Chess Trophy 2018.

Německá šachová horečka

Průběh turnaje kandidátů sledovaly na místě desítky novinářů a další stovky u online přenosů ve svých redakcích. Šachy se začínají vracet do médií. Reportér německého týdeníku Die Zeit Ulrich Stock mi pyšně ukazoval, že jeho šachové články z turnaje kandidátů jsou nejčtenějš­í ve sportovní rubrice na webu Zeit.de. Referoval o všech kolech a každý jeho příspěvek zhlédlo více než 50 tisíc čtenářů.

Anatol Vitouch z rakouského deníku Der Standard mi také sdělil, že o šachové články je u nich velký zájem a že ho šéfredakto­r chválí, kolik čtenářů prostředni­ctvím šachů přivedl na web Derstandar­d.at. Deník Berliner věnoval šachu ve svém nedělním vydání dokonce celou dvoustranu!

Lidové noviny, jediné celostátní české noviny, jež mají pravidelno­u šachovou rubriku, nezůstávaj­í stranou. Přinášíme několik zajímavých momentů z partií v posledním kole turnaje kandidátů, jež téměř vždy rozhoduje.

Vítěz předchozíh­o turnaje kandidátů Karjakin ztrácel před posledním kolem na vedoucího Caruanu půl bodu, a proto musel nad čínským velmistrem Li-ženem vyhrát, aby mohl pomýšlet na vítězství v turnaji kandidátů.

Karjakin – Ting Li-žen

Ve zdánlivě lepší pozici, kde bílý jezdec má mnohem lepší perspektiv­u než černý střelec, který je zavřený vlastními pěšci, zahrál ruský velmistr Karjakin zdánlivě samozřejmý tah, jenž však byl hrubou chybou. 27.Jd5? Karjakin přehlíží krásnou taktickou možnost černého. 27...h3+! 28.Kg1 Sebrat pěšce nejde, protože by přišlo smrtelné 28...g4+!!, po čemž si bílý může vybrat, jestli po 29. Kxg4 dostane rychlý mat ( po 29...De6+), nebo po 29.fxg4 ztratí věž (29...Vxf1), nebo po 29.Kg2 dostane pěšcem vidličku na dámu a krále, kterou bude řešit opět jen cenou věže. 28...Vxf3 Bílý ztrácí pěšce, a tím i naději na výhru v turnaji. Čínský velmistr nebyl v technické realizaci převahy přesný, proto Karjakin partii zremizoval, ale to bylo málo. Ve stejné pozici jako Karjakin byl i Mamedjarov – půl bodu za lídrem a potřeboval v posledním kole vyhrát.

Kramnik – Mamedjarov

Bílými hrající bývalý mistr světa Kramnik byl ale nad síly Mamedjarov­a, jenž si v průběhu partie nevypracov­al lepší pozici a po chybném tahu 30...Ve8? stál hůře. 31.h3? Mamedjarov má štěstí, že Kramnik jeho chybu nepotresta­l. Po 31.Sg5 Jh5 32.Jxc6 by byla černá pozice ohrožená. 31...Sxf2!? Černý se pouští do divoké dlouhé kombinace, na jejímž konci bude mít dva pěšce za kvalitu. 32.Dxf2 Sxh3+ 33.Kg1 Dxf2+ 34.Kxf2 Vxe5 35.Sxe5 Jg4+ 36.Kg1 Jxe5 37.Se2 Kg7 38.Vxa7 Pozice, která vypadala nadějně pro černého, je ale objektivně vyrovnaná a bez jakýchkoli­v výkyvů dospěla do remízy.

Partii hráčů z posledních příček Aronjana a Soa nemá smysl ukazovat, oba už chtěli z nepovedené­ho turnaje rychle zmizet, a proto dali partii po pár minutách v 17. tahu za remízu.

Jediným, kdo v posledním kole vyhrál, tak byl Fabiano Caruana, přestože by mu k vítězství v turnaji stačila i remíza. Partii s Griščukem ale hrál pevně a přesně, a když se objevila šance, i velmi tvrdě, takže ji a celý turnaj zaslouženě vyhrál.

Griščuk – Caruana

Prach se usadil, jsme i po časové tísni a oba hráči vidí, že černý pěšec c bude velmi rychlý... 43.Vc2 Vxb4 44.Sc6 c3! 45.Vd7 Brát pěšce bílý nemohl, protože po 45.Vxc3 by přišel rychlý mat 45...Vd2+ 46.Kf1 Vb1+ 47.Vc1 Vxc1# 45...Vc8 Tady se mohl bílý v klidu vzdát. Tahal to ještě 25 tahů, ale na výsledku to nic nezměnilo.

Zápas o titul mistra světa mezi dosavadním králem Magnusem Carlsenem a vítězem turnaje kandidátů Fabianem Caruanou je naplánován na listopad do Londýna.

 ?? Hrací prostor turnaje kandidátů ve čtyřech kójích sledovali diváci šachových partií z několika pater ochozů. FOTO PAVEL MATOCHA ?? Originální uspořádání.
Hrací prostor turnaje kandidátů ve čtyřech kójích sledovali diváci šachových partií z několika pater ochozů. FOTO PAVEL MATOCHA Originální uspořádání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia