Lidové noviny

Soudržnost proti souhvězdí

Finále play off hokejové extraligy

- TOMÁŠ ZATLOUKAL

Na cestě za obhajobou mistrovské­ho titulu stojí před brněnskou Kometou poslední soupeř. O křepčení s Masarykový­m pohárem, blyštivou trofejí pro krále play off hokejové extraligy, se ji pokusí připravit třinečtí Oceláři.

PRAHA Na každé ze střídaček bude dnes při prvním finálovém klání postávat a možná místy rukama mocně gestikulov­at bývalý vynikající hokejista.

Borci se zkušenostm­i z NHL, během aktivní kariéry uznávaní jako skvělí lídři.

Brněnský Libor Zábranský a ocelář Václav Varaďa.

Dvě persony, které i díky svému charismatu umně kočírují kádry, kde o velká jména rozhodně není nouze. Oba ale raději než jednotlivc­e vyzdvihují sílu kolektivu.

Nečekaný tahoun Cienciala

Ten třinecký stmelilo především vítězství v sedmém čtvrtfinál­e nad Pardubicem­i. „Cítili jsme se pod tlakem, měli jsme to v hlavách. Pak to z nás spadlo a vrátil se nám elán,“tvrdí Jiří Polanský, jeden z ofenzivníc­h tahounů.

Skvělá parta, kterou dokáže Varaďa vybičovat k velkému nasazení i k důslednému dodržování taktických pokynů, se zrodila už v létě. „Od přípravy je tu hromada legrace, nemáme tu žádného rozvraceče. Je to až neuvěřitel­né,“těší Davida Ciencialu, nejprodukt­ivnějšího hráče letošních vyřazovací­ch bojů.

„V naší šatně je teď taková parta, že je fakt pecka tam být,“dodává dvaadvacet­iletý útočník, jemuž se společně s bratry Kovařčíky (i bez nich) mimořádně daří. Mohl by se holedbat vlastními statistika­mi, místo toho při každém rozhovoru zdůrazní: „Hrajeme suprově týmově, makáme.“

Ano, Varaďova pověstná zarputilos­t se odráží v zápalu jeho svěřenců. Chybou lávky by ovšem bylo si myslet, že Oceláři hrají urputný, obranářský hokej. Rádi útočí, počínají si chytře, snaží se soupeře přehrát. Proti Brnu ale na defenzivu přece jen větší důraz dají. „Chceme dobře bránit a, jak velí naučená fráze, dát o jeden gól víc než soupeř. Dobře se připravíme na jejich přesilovky,“tvrdí Varaďa.

Sílu Komety si dobře uvědomuje a chce udělat vše pro to, aby ji jeho chlapci eliminoval­i.

Zároveň si od finále slibuje, že nepůjde o nějakou vyčkávanou s fotbalovým­i výsledky. „Je tady nejhokejov­ější soupeř, kterého jsme dostali,“ví.

„Bude to super hokej,“přizvukuje Cienciala, jemuž otevřenějš­í brněnský styl hry nejspíše bude tuze sedět.

Dál ovšem zůstane, alespoň ve své mysli, jen jedním z pěšáků. Jedním z mnoha. Součást týmu, který sice má osobnosti, ale rozhodně nedisponuj­e takovým zástupem hvězd jako Kometa. Navíc mu chybí zraněný kanonýr Martin Růžička.

Brankář Čiliak znovu září

Brno, to je celé souhvězdí. Vždyť třeba s ruskou KHL má zkušenost vedle známého hecíře Martina

Finálová série mezi Třincem a Brnem startuje o víkendu dvěma zápasy na ledě Slezanů – v sobotu od 18.20 a v neděli od 16.00. Ve středu a čtvrtek bude mít výhodu domácího prostředí Kometa.

Vzájemné zápasy v sezoně: 4:5sn, 4:1, 3:2, 2:5. Nejprodukt­ivnější hráči v play off: Cienciala 13 zápasů / 13 bodů (6 branek + 7 asistencí) - Hynek Zohorna 9/11 (6+5). Statistiky brankářů v play off: Hrubec průměr 1,88 branky na zápas a úspěšnost zákroků 93,32 %, Hamerlík 1,71 a 94,12 % - Čiliak 1,52, 94,66 %.

Erata i dalších osm hráčů. K tomu je tu výjimečný talent Martin Nečas a brankářský fantom Marek Čiliak, nejužitečn­ější hráč loňského play off.

Právě jeho tolik chválí Zábranský, který jinak spíše mluví o týmovém pojetí a soudržnost­i kabiny. „Jsme jako rodina,“říká s oblibou. Před slovenským gólmanem ale smekne rád: „Naše výkony stojí na fantastick­ém Marku Čiliakovi.“Jmenovitě ocení i Erata s Leošem Čermákem.

Nečas, na podzim nejspíše už pravidelný hráč NHL, výstižně popisuje brněnskou taktiku: „Musíme hrát aktivně, agresivně, neslevit z naší hry.“Věří, že Třinec dokáže se spoluhráči přehrát umem, nikoliv jen ubránit a srazit nějakou náhodnou trefou. „Pak to totiž nejsme my,“uvědomuje si.

Kometa nesmí ubrat z vysokého tempa. Oceláři jsou totiž z pozice papírově podceňovan­ějšího připraveni kdykoliv trestat a předvést podobné galapředst­avení jako v sedmém čtvrtfinál­e proti Pardubicím. Dynamu tehdy dali osm gólů.

Podobné gólové hody z obou stran by jistě slušely i bitvě o titul.

 ?? Brněnský útočník Martin Zaťovič předvídá, že důležitou roli ve finálové sérii sehrají přesilové hry. V této sezoně se proti Třinci už jednou trefil. FOTO ČTK ?? V šanci.
Brněnský útočník Martin Zaťovič předvídá, že důležitou roli ve finálové sérii sehrají přesilové hry. V této sezoně se proti Třinci už jednou trefil. FOTO ČTK V šanci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia