Lidové noviny

Sparta může Plzeň ještě víc znervóznit

24. kolo fotbalové ligy

- TOMÁŠ KUBÁNEK

PRAHA V posledních letech to byly nejsledova­nější a nejdiskuto­vanější bitvy. Zápasy, které často rozhodoval­y o titulu. Zítřejší vzájemný duel Plzně a Sparty jím však s velkou pravděpodo­bností nebude. I když...

Přestože jsou Pražané až šestí a na vedoucí Západočech­y ztrácejí propastnýc­h 13 bodů, mohou být dalším z týmů, který trápící se Viktorii na jaře zviklá v cestě za „jistým“titulem.

Zvlášť když druhá Slavia včera i přes nepřesvědč­ivý úvod a závěr porazila Karvinou 3:2 a snížila plzeňský náskok v čele tabulky na čtyři body. Ten byl přitom na začátku jara čtrnáctibo­dový!

„V Plzni asi nepanuje dobrá nálada, určitě je tam nějaká nervozita,“odhaduje kouč Sparty Pavel Hapal. „Ale pořád mají titul ve svých rukou a zápas se Spartou pro ně může být odrazový můstek do závěru sezony. Bude to specifický zápas. Přijíždí Sparta a to pro ně bude velká motivace.“

Osmačtyřic­etiletý kouč si před týdnem proti Dukle po trojici remíz konečně užil první vítězství letenského angažmá, i proto věří, že je mužstvo dobře připraveno. „Jsme povzbuzení posledním výsledkem a já se na to moc těším. Bude to dobré utkání. Plzeň je těžký soupeř, lídr tabulky, bude favoritem, ale jejich poslední výsledky naznačily, že dokážou prohrát,“prohlásil Hapal.

Včera: Slavia–Karviná 3:2 (29. a 59. Stoch, 78. Jugas - 14. Kalabiška, 87. Wágner), Teplice – Mladá Boleslav 1:1 (59. Žitný - 86. Komličenko), Jihlava–Zlín 1:1 (90.+3 Ikaunieks - 63. Holzer).

Dnes: 16.00 Jablonec–Olomouc, 16.30 Ostrava – Bohemians 1905, 17.00 Slovácko–Brno, 18.00 Dukla–Liberec.

Zítra:

18.00 Plzeň–Sparta.

Jeho protějšek Pavel Vrba, který shodou okolností stejně jako Hapal v minulosti trénoval slovenskou Žilinu, ví, že je nejvyšší čas zabrat. Porážka 2:5 na hřišti Bohemians byla velkou výstrahou. „Souhlasím s tím, že zápasy na začátku jara nám moc nevyšly. Přesto věřím, že jsme mužstvo, které to dokáže zvládnout. Věřím, že nedělní zápas bude takovým odrazem k tomu, abychom se zklidnili a abychom závěr soutěže zvládli.“

Plzeň na jaře vyhrála zatím pouze jednou, působí mátožně, jako by jí o nic nešlo, klubové vedení je už hodně nespokojen­é. „Nemůžeme hrát zápasy tak jako přípravná utkání, ale musíme hrát zodpovědně­ji, důsledněji. V defenzivě simusíme dát mnohem větší pozor než v zápasech, které jsme hráli doma nebo třeba teď na Bohemce,“nabádá bývalý reprezenta­ční trenér.

Problémy s přístupem přiznávají i sami hráči. „Nejvíce mi teď chybí odhodlání jít za vítězstvím. Musíme začít od základů a pak přijdou i ty góly a výsledky,“říká kapitán Michal Hubník.

„S kluky jsme si v týdnu k průběhu jara něco řekli. Chyby jsme si vyříkali,“přidává záložník Jan Kopic. „Samozřejmě to není dobré, ale Sparta je ideální soupeř dokázat sobě i fanouškům, že jsme pořád dobrý tým.“

Na podzim na Letné vyhrála Plzeň 1:0 a také v minulých vzájemných duelech doma vládla, Sparta Štruncovy sady naposledy vybrala v roce 2011. Kdo uspěje tentokrát?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia