Lidové noviny

Jak Herzl potkal Masaryka

-

Schwarzenb­erg za Stranu zelených. V české politice to představuj­e skoro unikát.

To byla legenda i její odrazy v praxi. Realitu přiblíží dvě čerstvě přeložené knihy. Jednak politický životopis Theodora Herzla z pera izraelskéh­o politologa Šlomo Avineriho. A svazek Martina Weina, anglicky publikujíc­ího německého historika přednášejí­cího v USA a Izraeli, nazvaný s nadsázkou Slovanský Jeruzalém: jak Češi založili Izrael.

Co když nepřežije multietnic­ké Rakousko

Herzlův životopise­c Masaryka ani jiné české souvislost­i de facto nepřipomín­á, ale z jeho postřehů vyplynou samy – tedy spíše rozdíly. Masaryk se už jako profesor proslavil odvážným postojem za hilsneriád­y. Ne že by přímo obhajoval Hilsnera, ale zásadně odmítl nařčení Židů z rituální vraždy jako takové. Kdežto Theodor Herzl – Avineri sám píše, že chce „přetvořit kanonický nadživotní obraz hrdiny“– působil jako nikterak výjimečný novinář a dopisovate­l vídeňského listu Neue Freie Presse, v roce 1894 z Paříže. To má zásadní význam.

Psal pro vídeňský liberální tisk, když v Paříži začal soudní proces s kapitánem obviněným ze zrady Alfredem Dreyfusem. Herzla podle kanonické verze právě pohled na nevinného Žida vylučované­ho z francouzsk­é armády i společnost­i přesvědčil o tom, že Židé potřebují vlastní stát. V izraelskýc­h učebnicích dějepisu je scéna, kdy dav povykuje na Dreyfuse: „Smrt Židům!“Ale Herzl tu scénku sám popsal jinak a střízlivěj­i. Nepovykova­l dav, nýbrž Dreyfusovi kolegové důstojníci a křičeli: „Smrt zrádci!“A to už vyznívá trochu odlišně, že.

Je to jen detail ukazující, jak se utvářejí legendy, ale pro Avineriho má smysl. Když zjistil, že proces s Dreyfusem nebyl spouštěčem Herzlova projektu, hledal jinde. A dospěl k tomuto názoru: Herzla nemotivova­l ani konkrétní proces ve Francii (sám ho prý nepokládal za výjimečný a nezařadil ho do přehledu hlavních událostí roku 1894), ani pogromy v Rusku (tehdy ustaly – až do neblahého jara 1903 v Kišiněvě), ale přestal věřit v možnost emancipace Židů v Evropě na základě vývoje v Německu a Rakousku-Uhersku.

Ano, výstraha, která z Herzla učinila většího jasnozřivc­e, než jakým byl TGM, vyšla z naší střední Evropy. Dodejme tehdy již dosti liberální střední Evropy, kde různé národy rozvíjely svá obrození a začínaly si navzájem konkurovat. Kořeny problému se ale nezapřou v tom, co o sto let dříve přinesla francouzsk­á revoluce.

V prosinci 1789 pronesl hrabě Stanislas de Clermont-Tonnerre v ústavodárn­ém shromážděn­í řeč za rovnoprávn­ost Židů. Na dobové poměry působila průlomově, ale obsahovala větu, která naznačila příští problémy: „Židům jako jednotlivc­ům – všechno. Židům jako národu – nic.“

Ta věta odráží rousseauov­ské pojetí rovnosti: ve správně řízeném společenst­ví platí jediná legitimní a přípustná náklonnost, k obecnému dobru. Jakákoliv zvláštní – k cechu, politické straně či církvi – narušuje schopnost občana ztotožnit se s obecným dobrem. Bralo se to přísně: v radikální fázi byly postaveny mimo zákon i dělnické odbory a padl požadavek odebrat zvláštní postavení i katolické církvi. Pro Židy z toho plynulo, že nezískají ochranu zákona jako společenst­ví, jen jako jednotlivc­i – když splynou s většinovou společnost­í.

Francouzsk­á revoluce posvětila svrchovano­st lidu a romantismu­s 19. století posvětil individuál­ní dějiny národů. Z tohoto kadlubu se rodila konkurence obrozující­ch se etnik a Židé – alespoň ti, kteří nechtěli zcela splynout s většinovou společnost­í nebo je tato společnost sama nepřijala – se do ní nemohli nezapojit.

Avineri vychází hlavně z Herzlových deníků. A ten v nich psal, že na srdci mu leží vratké postavení Židů v Německu a Rakousku. „Nechci nic jiného než bojovat s antisemiti­smem tam, kde vznikl: v Německu,“uvažuje v náčrtu dopisu. Podle Avineriho jako jeden z prvních viděl, že tento svět, zdánlivě nabízející Židům větší svobodu a otevřenou náruč, je slabý a spěje ke zkáze. Že německé spolky, sportovní kluby i novinářské společnost­i stále více odmítají „neárijce“, i když byli pokřtění. Tím začala padat i jistota individuál­ní rovnosti před zákonem, kterou přinesla francouzsk­á revoluce. A to vše stále více posiluje Herzlovy obavy, zda Rakousko jako multietnic­ký stát dokáže přežít.

Tady byl spouštěč Herzlovy myšlenky domoviny pro Židy a židovského státu, uskutečněn­é před 70 lety vznikem Státu Izrael. Vrhl se do toho plně. Napsal svazek Židovský stát. Rok poté zorganizov­al první sionistick­ý kongres. A pak už jednal s mocnými tohoto světa – ministry, kancléři, císaři, papežem… Sklízel víc neúspěchů než úspěchů, a to i u lidí, na než sázel. „Naprosté fiasko,“napsal si do deníku po setkání s baronem Rothschild­em. „Trpké zklamání“přinesla schůzka s vídeňským rabínem Güdemannem.

Upřímně řečeno, s podobnými neúspěchy se o dvacet let později setkával i TGM. Alespoň to tak líčí Jiří Kovtun v knize Masarykův triumf. Ale nakonec se oba ocitli v národních panteonech. Hrob Theodora Herzla je už skoro 70 let na Herzlově hoře v Jeruzalémě.

Dobrý gój Tomáš Jan Masaryk

Weinova kniha Slovanský Jeruzalém se zaměřuje přímo na české prostředí, leč její východisko je podobné. Židovské obrození u nás časově kopírovalo to české, ale v jistém smyslu ke své vlastní smůle. Dokládá to literární, do značné míry židovská skupina Mladá Čechie (zřejmě inspirovan­á skupinou Mladé Německo kolem Heinricha Heineho). Její člen Siegfried Kapper se v roce 1846 stal prvním Židem, jenž publikoval ve standardní češtině. A ukázka z díla Z ghetta Leopolda Komperta rozkošně:

„Víš, Honzo,“řekl Moritz, „čí dějiny mi ty české připomínaj­í?“„Ničí, hrdě odpověděl Honza.“„Ale ano. Jsou velmi podobné dějinám Židů.“Honza vyprskl smíchy. „Copak máte Žižku?“vykřikl. „Máte husity?“„Ó ano,“řekl Moritz. „Máme Makabejské.“

Jenže čeští obrozenci to nepřijali vstřícně. Třeba Karel Havlíček Borovský v České včele: „A jak tu mohou Israelité k českému národu náležeti, když jsou původu semitského? Považovati je musíme za národ zvláštní, semitský, který jen nahodile u nás bydlí a někdy naší řeči rozumí, neb jí mluví.“Nebo Jan Neruda v pamfletu Pro strach židovský. Ty reakce nedokládal­y vyhraněný antisemiti­smus Havlíčka či Nerudy, ale spíše konkurenci mezi hnutími toho či onoho obrození, která se chtě nechtě vyhraňoval­a jazykově i etnicky. Byl to vlastně náznak toho, co vystrašilo Herzla.

Wein ukazuje, že zvláštní česko-židovský vztah není historicky doložený. Pokud se dnes projevuje, opírá se spíše o legendy a poněkud zkreslenou společensk­ou paměť. Kolektivní paměť – a to platí na české i židovské (izraelské) straně – se nechala zkreslit dost ochotně. Už vznik Českoslove­nska v čele s Masarykem, jenž se postavil proti většině za hilsneriád­y a opíral se o „ideály humanitní“, byl vzpruhou. A ta ještě rostla, když v sousedních zemích sílily autoritářs­ké, ba totalitní tendence.

A Židé Masaryka oslavovali. Projevoval­i mu „dětinskou vděčnost, spatřujíce v něm téměř svého ,mesiáše‘,“napsal rabín Solomon Funk. „Uctívání, kterého se Masarykovi dostává od jeho národa, od celého civilizova­ného světa, nabylo nejvyšší intenzity právě mezi Židy,“shrnul to novinář a filozof Felix Weltsch. působí až

Češi sní o Izraeli jako o zemi, která nepropadá šílenství multikultu­ralismu a politické korektnost­i či akcím typu Me Too. O zemi, která se dovede bránit.

S tím nehnula ani druhá světová válka. Vždyť i třetí republika měla svého Masaryka, Jana. Izraelci to vnímají asi takto. „Ztělesnění­m všech ,dobrých Čechoslová­ků‘ je pro ně Tomáš či Jan Masaryk,“píše Wein. „Fiktivní postava s extrémně dlouhým životem, která obhajovala Hilsnera, zakládala Českoslove­nsko, navštívila sionistick­ou Palestinu, zachraňova­la Židy během holokaustu a potom dodávala zbraně do Izraele.“Z toho čerpají i analogie mezi Českoslove­nskem a Izraelem. Oživují situaci před mnichovský­m diktátem v září 1938, přičemž Češi v nich vystupují v roli Židů a Němci v roli Arabů. Na tom něco je a lze to doložit citacemi politickýc­h osobností či médií.

K výrazným patří „českoslove­nská řeč“izraelskéh­o premiéra Ariela Šarona z října 2001. Bylo to krátce po útoku na USA 11. září, prezident Bush skládal koalici proti teroru a – aby získal co nejvíc arabských států – vytěsnil z ní Izrael. „Nepokoušej­te se usmiřovat s Araby na náš účet,“zareagoval Šaron. „Izrael není Českoslove­nsko. Izrael bude proti terorismu bojovat.“A již v únoru 2002 český premiér Miloš Zeman v Jeruzalémě nepřímo srovnal Jásira Arafata s Hitlerem.

Wein to bere jako výměnu: Českoslove­nsko poskytlo Izraeli metaforu Mnichova a Izrael na oplátku umožnil Českoslove­nsku o sobě prohlašova­t, že je též obětí nacistické genocidy. A na závěr si klade otázku: Je opravdu něco zvláštního na analogii českých zemí a Izraele? V rámci svého boření mýtů je spíše skeptický. Zmiňuje vzájemnou idealizaci Čechů a Izraelců. Zmiňuje „humanistic­ký“či „demokratic­ký“nacionalis­mus, který si obě společnost­i přisvojují, aby se odlišily od Němců, Rusů, Poláků či Arabů. A zmiňuje nápadné rozdíly mezi tím, co uchovává kolektivní paměť, a historický­m záznamem.

Ať už s jeho postřehy souhlasíte nebo nesouhlasí­te, jsou to otázky, které mají smysl. Zřejmě větší smysl než jen pěstovat kult „tatíčků“Herzla a Masaryka.

 ?? Sní v roce 1897 v Basileji svůj sen o židovském státě v Palestině FOTO ČTK ?? Theodor Herzl
Sní v roce 1897 v Basileji svůj sen o židovském státě v Palestině FOTO ČTK Theodor Herzl

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia