Lidové noviny

Na média leze jaro

Osobní výběr ze světového tisku

-

Leze na mě jaro, slýchám stále častěji od přátel i kolegů. To implikuje nejen zapalující se lýtka, ale i různé šílené nápady, jež si ospravedlň­ujeme teplým a slunečným počasím, které z lidí po dlouhé a studené zimě zjevně dělá blázny. Mám však pocit, že jaro leze i na světová média – alespoň dle zpráv, jež se v nich v poslední době objevily.

Kupříkladu Irsko. V tamní metropoli Dublin vznikne vůbec první nudistická pláž na celém „smaragdové­m ostrově“. Pat Gallagher z Irské asociace nudistů (INA) řekl tamní webové mutaci deníku Irish Independen­t, že pláž Hawk Cliff v Dalkey na jižním předměstí Dublinu je mezi nudisty populární už roky, bude na ní ale nainstalov­ána cedule „varující“před možným setkáním s naháči. Podle Gallaghera spolu však oblečení i neoblečení vycházeli vždycky dobře.

„Cedule lidi upozorní. Současná legislativ­a praví, že aby byla veřejná nahota přestupkem, muselo by být jejím záměrem poškodit, rozrušit nebo vyděsit jiného člověka. Nechceme nikoho poškodit, rozrušit nebo vyděsit, takže jestli budou cedule vztyčeny, budou lidé alespoň varováni předem,“vysvětluje s tím, že v sousedním Spojeném království (jehož média zpráva také zaujala) na nudisty upozorňova­lo značení už kolem roku 1975. „Byli pozadu za zbytkem Evropy, takže si dokážete představit, jak moc pozadu jsme my,“dodává Gallagher.

Nic proti nahotě, ale zpráva je to paradoxní hned z několika důvodů. Je pravda, že Irsko jako první evropský stát povolil sňatky osob stejného pohlaví. Zároveň jde však o zemi hluboce prodchnuto­u katolickou vírou, a tudíž konzervati­vními názory, jež už jaksi k víře patří. Takže se zde až do loňska nesměl v pubech podávat alkohol na Velký pátek, především je ale stále zakázáno provádění potratů v jiných případech, než je ohrožení života matky dítěte (což by mohlo změnit květnové referendum). Obočí nevěří- SIMONA BARTOŠOVÁ cího čtenáře však zvedá i fakt, že Irsko není žádný tropický stát – často tam prší a je tam zima. I v létě. Na koupání a opalování tedy nic moc. Je tak otázkou, zda bude možné na dublinské pláži vůbec nějakého naháče spatřit. Autorka Rozcestník­u o tom pochybuje, již v srpnu se však bude moci přesvědčit. Na vlastní oči.

*** Bizarní je i zpráva z Vancouveru v kanadské provincii Britská Kolumbie, kde vrchní číšník Guillaume Rey zažaloval restauraci, kde necelý rok pracoval a která mu dala výpověď. Padáka dostal proto, že se prý ke svým kolegům choval agresivně, Rey ale argumentov­al tím, že byl jen upřímný, a navíc je Francouz, takže se choval jen podle svého naturelu. Podle webu kanadské veřejnoprá­vní televizní a rozhlasové stanice CBC na něj hosté pěli jen slova chvály, svého podřízenéh­o ale dovedl k slzám. Pro Juliena Main- guye, spoluzakla­datele společnost­i B. C. Talents, jež pomáhá frankofonn­ím obyvatelům Evropy integrovat se do pracovního procesu v Britské Kolumbii, však taková událost není neobvyklá. „Kultura v Kanadě je nekonflikt­ní, zejména v profesioná­lní oblasti,“upozorňuje. „Většina francouzsk­y mluvících obyvatel Evropy je velmi bezprostře­dních,“poznamenáv­á s tím, že aby například Francouzi na pracovním trhu v Kanadě uspěli, musí se přizpůsobi­t tamním zvyklostem, a ne se chovat tak, jak jsou zvyklí z domova.

Nabízí se otázka: jsou všichni francouzšt­í číšníci neurvalí? O vztahu k hostům se to povídá – že se tváří nepříjemně, jako by je strávníci otravovali. Odvolávat se ale na nedostatek? Jako kdyby se Češi v zahraničí odvolávali na to, že jsou prostě držgrešle, a tak si vždycky, zákaz nezákaz, na zahrádce restaurace vybalí svůj řízek. To je přece absurdní.

Irsko není tropický stát. Na koupání a opalování tedy nic moc. Je tak otázkou, zda bude možné na dublinské pláži vůbec nějakého naháče spatřit.

*** Otrlý čtenář se však pozastaví i nad další aprílově znějící zprávou. Tentokrát z Argentiny. Podle tamního serveru Diario Registrado bylo osm policejníc­h strážníků z města Pilar, vzdáleného asi 60 kilometrů od argentinsk­é metropole Buenos Aires, propuštěno poté, co tvrdili, že půl tuny marihuany ztracené z policejníh­o skladu sežraly myši. Forenzní experti ale před soudem potvrdili, že nebohé myšky by drogu za potravu nezaměnily, a i kdyby větší množství hlodavců marihuanu skutečně pozřelo, našly by se ve skladu jejich mrtvolky. Hlavním podezřelým v případu je bývalý policejní komisař města Pilar Javier Specia. On a jeho tři podřízení budou před soudem svědčit 4. května. Soudce rozhodne, jestli policisté marihuanu zpeněžili, nebo šlo jen o nedbalost. V každém případě – vtipnější a hloupější výmluvu aby pohledal. Zvlášť v řadách policie. I když filmy i vtipy o policistec­h je zpravidla ukazují jako prostoduch­é jedince. Něco na tom bude...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia