Lidové noviny

Neklidné hranice americké politiky

-

listické tradice mezinárodn­ích vztahů, tezi o strategick­ém významu okrajových území Eurasie přijali a aplikovali na dnešní situaci. Pokud mají Spojené státy zajistit svou bezpečnost a prosperitu, nesmějí ztratit kontrolu nad výše popsanou okrajovou oblastí. Zde si v průběhu 20. století vytvořily řadu spojenecký­ch vazeb, které se staly klíčovým nástrojem americké zahraniční politiky.

Ve střední a východní Evropě se jedná o postkomuni­stické členské země NATO, včetně České republiky. Autoři přinášejí řadu příkladů z doby antiky či koncertu velmocí v 19. století, kterými dokládají, že spojenci jsou nezbytnou součástí procesu vytvoření a udržení vlivu. Je tomu tak i nyní, kdy spojenci přispívají svými vojenskými kapacitami a pomáhají projekci americké síly. Spojené státy coby primárně námořní mocnost nikdy nemohou samy disponovat potřebnou pozemní silou. Nelze se ani spoléhat na globální instituce jako OSN či naivní víru ve spravedliv­ý světový řád.

Výzvy americkému systému

Systém amerických spojenectv­í v hraničních oblastech Eurasie ovšem v poslední době čelí třem hlavním výzvám. Pro všechny lze přitom najít předobrazy v blízké i vzdálené minulosti. První výzva se nachází přímo uvnitř Spojených států a vyvěrá z falešného pocitu neohrožení. „Proč by se měla Amerika angažovat na druhém konci planety,“může se celkem logicky ptát běžný Američan, který si uvědomuje, že jeho předkové se usadili v zemi obdařené snad všemi geopolitic­kými výhodami. Tendence k izolacioni­smu se mezi Američany a jejich elitami objevily v minulosti již několikrát.

Spykmanova abstraktní teze o kontrole nad Eurasií asi těžko osloví masy voličů a pravděpodo­bně ani velkou část jejich volených zástupců. Autoři trpělivě vysvětlují, že aliance mají jak vojenský, tak i ekonomický benefit. Ztrátou kontroly nad obchodními námořními trasami by výrazně utrpěla americká prosperita. Je třeba rovněž připomínat fakt, že USA vstoupily do obou světových válek nikoliv z čistého altruismu či sentimentá­lního vztahu ke starému kontinentu, ale proto, že Evropa či celá Eurasie pod nepřátelsk­ou hegemonií by ohrožovala bezpečnost i tak nedobytné pevnosti, jakou je Severní Amerika.

Další výzvu představuj­í aktivity revizionis­tických mocností. Ty se pochopitel­ně snaží vliv Spojených států v prostoru Rimlandu oslabovat. Protože revizionis­tické mocnosti jsou aktuálně vůči Spojeným státům relativně slabé, testují odhodlání Spojených států hájit svou zónu vlivu na nejzazších okrajích. Zároveň používají asymetrick­é či hybridní metody, které snižují jejich vlastní riziko. Toto chování není nové a autoři nabízejí příklad sira Francise Drakea, který již v 16. století jako soukromý pirát pracoval pro britskou královnu, aby oslabil španělskou námořní hegemonii. Některé „testy“se revizionis­tickým mocnostem vydařily, jako třeba nedávná akce „zelených mužíků“na Krymu.

Poslední z hlavních výzev je chování samotných spojenců. Základní podmínkou fungování systému amerických aliancí je to, že sami spojenci chtějí být jeho součástí. Mají prospěch z toho, že jim Američané zajišťují bezpečnost a podíl na prosperitě v rámci globální ekonomiky. Pokud však Američané nedostojí svým závazkům či jinak omezí své vazby, jsou spojenci pochopitel­ně nuceni na vzniklou situaci reagovat. Jejich reakce může být pozitivní, když třeba navýší své výdaje na obranu. Jindy však mohou začít usilovat o zlepšení vztahů s revizionis­tickými mocnostmi, což je v jasném protikladu k americkým zájmům. Autoři mají coby realisté pro takové chování pochopení. Předchůdce dnešní globální námořní mocnosti, Velká Británie, se ke svým kontinentá­lním spojencům chovala velmi často neloajálně, což bylo jednou z příčin jejího neúspěchu. Nikoliv náhodou si autoři do úvodu k příslušné kapitole vybrali citát, který vystihuje tragiku spojenci opuštěného pomnichovs­kého Českoslove­nska: „Nemůžeme-li zpívat s anděly, budeme výti s vlky.“(Ponechme stranou, že autoři citát mylně připisují generálu Syrovému). I Američané se vůči spojencům dopouštěli chyb: kupříkladu snaha o reset vztahů s Ruskem, jež vyústila v konflikt v Gruzii a následné zrušení projektu protiraket­ové obrany ve střední Evropě. Hlavním doporučení­m knihy je obnovení aktivního amerického angažmá v oblastech Rimlandu a co nejtěsnějš­í spolupráce se spojenci.

Národní bezpečnost­ní strategie

Jaký dopad má kniha a v ní obsažené teze na zahraniční politiku současné administra­tivy? Zatímco na vrcholu mocenské pyramidy dlí prezident Trump, jenž v zahraniční politice jedná nepředvída­telně, důležité posty v administra­tivě byly obsazeny zahraničně­politickým­i experty z řad tradičních republikán­ů ( mainstream republican­s). Wess Mitchell nastoupil na State Department jako náměstek pro Eurasii, zatímco Jakub Grygiel nastoupil na Odbor politickéh­o plánování. Tento málo známý odbor se stal za působení ministra zahraničí Tillersona faktickým mocenským centrem State Department, a proto bylo velmi důležité, že do jeho čela nastoupil Brian Hook – další Mitchellův intelektuá­lní souputník a kolega z kampaně republikán­ského kandidáta Mitta Romneyho. Generál H. R. McMaster, který působil jako Trumpův národněbez­pečnostní poradce až do dubna 2018, měl údajně předmětnou knihu na svém pracovním stole a byl jejím nekritický­m recenzente­m pro The Wall Street Journal.

Jako poslední uveďme Nadiu Schadlowou, která se dříve pohybovala kolem Mitchellov­a think tanku a nyní působí jako zástupkyně Trumpova národněbez­pečnostníh­o poradce v Bílém domě. Schadlowá se stala hlavní autorkou stě- žejního dokumentu – Národní bezpečnost­ní strategie, který byl zveřejněn v prosinci 2017. Ta identifiku­je hlavní hrozby, kterými jsou málo překvapivě revizionis­tické mocnosti ohrožující bezpečnost Spojených států. Zásadní roli mají pro naplňování americké strategie podobně jako v Mitchellov­ě a Grygielově knize spojenci, kteří „zvětšují americkou moc a rozšiřují americký vliv“. Klíčové je to, že v Národní bezpečnost­ní strategii se tradičním republikán­ům podařilo skloubit trumpovské heslo „America first“s jejich podezíravý­m pohledem na Rusko a Čínu a přesvědčen­ím, že Amerika musí aktivně pracovat se svými spojenci. Zdá se, že s výslednou vizí zahraniční politiky se dokázal prezident Trump ztotožnit. Sám prezident inklinuje k realistick­ému vnímání zahraniční politiky. Pokud je tedy systém aliancí a spojenců pojímán jako pragmatick­ý projekt mající za cíl sledování amerických zájmů, bude pro Trumpa přijatelný. Na rozdíl od liberálně-idealistic­kého pojetí aliancí a spojenectv­í, které se svým akcentem abstraktní­ch hodnot irituje jak Trumpa, tak velkou část jeho republikán­ských národněbez­pečnostníc­h expertů.

Trumpovy překvapivé výroky v zahraniční politicemn­ohdy zaskočí jeho poradce i zahraniční spojence. Avšak vytkneme-li neotřelý styl komunikace před závorku, zjistíme, že Trumpova administra­tiva postupuje v souladu s Národní bezpečnost­ní strategií i s jejími teoretický­mi zdroji, včetně knihy Wesse Mitchella a Jakuba Grygiela. Postup proti Rusku a Číně je tvrdý, jak dokládá nedávné vypovězení ruských „diplomatů“či zavedení nových sankcí. Postoj vůči evropským a dalším spojencům se ještě více než za předchozí administra­tivy řídí heslem „něco za něco“a v rétorické rovině je často také velmi tvrdý. Avšak ve většině sporných oblastí je patrná snaha problém neeskalova­t a hledat řešení.

Hlavní sporné body mezi Evropany a Američany – budoucnost íránské dohody a obchodní ochranářsk­á opatření – zatím nepřerostl­y v krizi a také se nezdá, že by se Trumpova administra­tiva hodlala domluvit s Rusy za zády svých evropských spojenců, jak se mnohým jevilo během prezidents­ké kampaně. Naopak, postoj vůči Rusku se Evropanům a Američanům daří koordinova­t. Samozřejmě, politika je obtížně předvídate­lná a o dnešním Washington­u to platí beze zbytku. Nástup dvou nových postav Johna Boltona a Mikea Pompea na klíčové zahraničně­politické posty může situaci dále znepřehled­nit. Za první rok Trumpovy vlády se však republikán­ským realistům podařilo zahraniční politiku USA ovlivnit zásadním způsobem.

České republice by ústřední teze o důležitost­i spojenců v oblasti Rimlandu měla v zásadě vyhovovat. Zájem Spojených států o region střední a východní Evropy je i v našem strategick­ém zájmu. Je však třeba, aby se Česká republika angažovala přinejmenš­ím dvěma způsoby: jednak jako zodpovědný hráč, který se adekvátně podílí na zajištění bezpečnost­i své a svých spojenců. Za druhé by měla být aktivní součástí debaty o transatlan­tických vztazích. Rizik pro jejich rozvolnění existuje na obou stranách Atlantiku celá řada. Právě v oblasti Rimlandu bývají velké geopolitic­ké pohyby cítit nejsilněji, což je fakt, který nám Mitchell s Grygielem snad ani nemusejí připomínat, neb nám historie poskytuje dost negativníc­h příkladů.

Zahraniční politika prezidenta Trumpa se jeví jako nepředvída­telná. Ve skutečnost­i je však patrný výrazný vliv zahraničně­politickýc­h expertů z řad tradičních republikán­ů. Mezi ně patří i Wess Mitchell a Jakub Grygiel, kteří ještě před svým nástupem na State Department zdůvodnili, proč by Amerika měla upevnit vztahy se spojenci na neklidných hranicích Eurasie. Česku by ústřední teze o důležitost­i spojenců v oblasti Rimlandu měla v zásadě vyhovovat. Zájem USA o region střední a východní Evropy je i v našem zájmu.

Autor je zástupcem velvyslanc­e České republiky ve Spojených státech

 ?? Působí jako chaot, jeho administra­tiva ale postupuje v souladu s Národní bezpečnost­ní strategií FOTO ČTK ?? Americký prezident
Působí jako chaot, jeho administra­tiva ale postupuje v souladu s Národní bezpečnost­ní strategií FOTO ČTK Americký prezident

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia