Lidové noviny

Vzácný dar vagabunda Koudelky

-

tickém bloudění a postupném splynutí s krajinou.

„Není nic krásnějšíh­o než spávat pod hvězdama. Dívat se na nebe a čekat, až uvidíte Vegu, Arcturus a pak ty ostatní hvězdy, jednu za druhou. To, co vidíte nad sebou, vám dává správné proporce v tom, co jste a co v tom všem vlastně znamenáte. A pak je krásné probouzet se sám uprostřed krajiny a vidět svítání. Tu nejkrásněj­ší část dne většina lidí prospí v místnostec­h,“nechal se před lety slyšet fotograf, jenž se nikdy neusadil, ani když se mu postupně narodily tři děti.

Jen otisk v ruinách

Byť je Koudelkova tvorba velice osobní – zejména pak právě cyklus Exily –, z dnešní „selfie doby“se zcela vymyká. Koudelka sám sebe neportrétu­je, fotografuj­e jen své ruce, nohy či místa, kde přespal pod širým nebem. Netradiční­m exponátem výstavy je mapa Itálie, do níž po Evropě vagabunduj­ící fotograf zapisoval kontakty lidí, s nimiž se v konkrétníc­h místech potkal. Naopak s pečlivostí Koudelkově vlastní jsou připravová­ny makety knih, které dokonale zadjustova­né pod sklem působí v expozici jako výtvarné sochy.

Poslední Koudelkovo­u sérií je Panorama. Zcela odosobněný cyklus panoramati­ckých krajin zachycuje vliv člověka na současnou krajinu, ať už se jedná o římské ruiny ze Středomoří, nebo zdevastova­nou krajinu mostecké hnědouheln­é pánve zvanou Černý trojúhelní­k. Člověk z fotografií definitivn­ě zmizel, jako by lidskou existenci pohltil nekonečný vesmír a zůstal z ní jen otisk v ruinách zašlé civilizace.

Tyto výtvarné velkoformá­tové obrazy svou krásou i panoramati­ckým formátem asociují snímky Josefa Sudka. Určitě by bylo zajímavé vidět komparativ­ní výstavu, v níž by lépe vyznělo, v čem se přístupy těchto dvou fotografů protínají – a v čem naopak liší.

Muž, který sbíral fotografie

Retrospekt­iva Návraty je komplexní prezentací fotografic­kého díla jednoho z největších žijících fotografů současnost­i. Jde zároveň o poetický dokument Koudelkovy životní cesty, během níž, jak sám říká, „sbírá“fotografie: „Člověk si koupí boty a chodí, chodí, chodí, až dojde někam, kde ví, že na něj čeká fotografie,“uvedl Koudelka na otevření své výstavy. A vzápětí přiznal, že mu pohyb v jeho osmdesáti letech začíná dělat trochu problémy.

Výstava v nově a výborně zrekonstru­ovaném uměleckopr­ůmyslovém paláci je zcela výjimečná. Zaslouží si nejen návštěvu, ale i návraty.

Návraty Koncept: Josef Koudelka, kurátorka: Irena Šorfová, Uměleckopr­ůmyslové museum v Praze, výstava trvá do 23. 9.

De-creazione Koncept: Josef Koudelka Kurátorka: Irena Šorfová Grafický design a publikace: Aleš Najbrt Architekto­nické řešení: Emil Zavadil Národní galerie, Malá dvorana Veletržníh­o paláce v Praze. Výstava trvá do 23. 9.

 ?? Cyklus Panorama FOTO JOSEF KOUDELKA/ MAGNUM PHOTOS ?? Rumunsko 1994,
Cyklus Panorama FOTO JOSEF KOUDELKA/ MAGNUM PHOTOS Rumunsko 1994,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia