Lidové noviny

Skákající geny a naše zdraví

-

člověka zaskotačit. Transpozon­y LINE-1 jsou do DNA vepsány asi 6000 písmeny genetickéh­o kódu. Tak jako jiné geny, i LINE-1 slouží jako předloha pro vytvoření jednoduché šroubovice kyseliny ribonukleo­vé (RNA). A stejně jako v případě jiných genů vytváří buňka podle instrukce RNA molekuly bílkovin. Bílkoviny tvořené podle normálních genů obětavě slouží buňce. Bílkoviny vytvořené podle instrukce transpozon­u LINE-1 sledují výhradně zájmy skákajícíh­o genu. Právě ony mu jeho „hopsání“dědičnou informací umožní. Tyto bílkoviny také zajistí, že se podle jednoduché šroubovice RNA opět vytvoří dvojitá šroubovice DNA. Ta je perfektní kopií LINE-1 sedícího v dědičné informaci. Genetický „dvojník“je zcela volný a cestuje buňkou bez omezení. K ruce má „své“bílkoviny, které pro něj vytvoří v dědičné informaci „díru“, a do té se kopie LINE-1 vmáčkne. Transpozon LINE-1 jako kdyby přeskočil na nové místo. Ve skutečnost­i se na nové adrese zabydlelo jeho dvojče, zatímco předloha neopustila svou původní pozici.

V mozku povoleno

Při svých skocích se transpozon LINE-1 nestará, kam jeho dvojník v dědičné informaci dopadne a jakou škodu tam napáchá. Když přistane uprostřed jiného genu, může ho úplně zničit. Jindy dosedne do blízkosti genu a výrazně ovlivní tempo jeho práce. Postižený gen „sešlápne brzdu“nebo naopak „přidá plyn“. Po nahromaděn­í většího počtu kopií skákajícíh­o genu je daný úsek dědičné informace zranitelně­jší a náchylnějš­í k dalším typům poškození. To vše může mít pro organismus vážné následky.

Buňky se škodám páchaným transpozon­y brání. Z celkem pochopitel­ných důvodů jsou proti nim důkladně obrněné pohlavní buňky – vajíčka žen a spermie mužů. Jakýkoli defekt v jejich dědičné informaci by se přenášel na potomka a u něj by se projevil ve všech buňkách těla. Výsledkem by mohlo být těžké postižení nebo by se potomek vůbec nenarodil.

Někdy však naše tělo rádo pustí transpozon­y z řetězu a dopřeje jim volný pohyb. Čilý ruch transpozon­ů panuje například ve vyvíjející­m se lidském mozku. Skákající geny se pohybují dědičnou informací budoucích mozkových neuronů a dělají to, co jim jde ze všeho nejlépe. Vytvářejí své „dvojníky“a ti naskakují do „děr“v DNA, které si samy pro sebe připravily. Odhaduje se, že v jednom neuronu může transpozon skočit až na 800 nových míst.

Člověk má v dospělosti v mozku přes 80 miliard neuronů. „Odvázané“transpozon­y významně přispívají k tomu, že ani dva neurony nejsou vybaveny úplně stejnou dědičnou informací. Mozek tak disponuje podstatně pestřejším sortimente­m DNA, než kdyby jeho buňky poslušně ponechaly dědičnost bez jakýchkoli změn.

Mozku to na výkonnosti neubírá. Naopak. Mnozí z nás zřejmě vděčí za jedinečné schopnosti či povahové rysy právě tomu, jakou směs variant dědičné informace jim transpozon­y namíchaly ve formujícím se mozku. V důsledku poskakován­í transpozon­ů se může významně lišit i funkce mozku jednovaječ­ných dvojčat, která dostávají do vínku totožnou dědičnou informaci.

Ochránce mládí

Jak přicházíme do let, ostražitos­t našich buněk vůči nebezpečí skákajícíc­h genů polevuje. Transpozon­y se vymaní z obranných mechanismů a začnou poskakovat. Dědičnou informaci tak uvádějí do stále většího chaosu. Buňky ztrácejí na výkonu a to citelně poznamenáv­á práci tkání a orgánů. My tyto změny pociťujeme jako příznaky stárnutí. A tak se nabízí otázka: Nemohli bychom narůstajíc­í transpozon­ový kvas v buňkách nějak utlumit? Neprodlouž­ili bychom si tak život a nebyli bychom i v seniorském věku zdravější?

Genetickéh­o skokana LINE-1 drží v buňkách na uzdě pozoruhodn­é bílkoviny označované jako sirtuiny. Konkrétně sirtuin s pořadovým číslem 6 se umí navázat na dědičnou informaci v místě skákajícíh­o genu LINE-1 a spustí tím omotávání dvojité šroubovice DNA dalšími bílkovinný­mi molekulami.

Skákající gen je pod nimi „pohřben“a do skoku mu rozhodně není. Proto je sirtuin 6 považován za významného ochránce mládí. Jeho pověst potvrdily i výsledky pokusů, v kterých vědci vyřadili myším z činnosti gen pro produkci sirtuinu 6 a u zvířat pak pozorovali urychlený nástup zdravotníc­h problémů typických pro seniorský věk. Naopak když genetici donutili gen pro sirtuin 6, aby „přidal plyn“, měla zvýšená produkce této bílkoviny na organismus hlodavců omlazující účinky.

Sirtuin 6 je znám jako molekula chránící před zánětlivým­i procesy, nádorovým bujením, poruchami metabolism­u a mnoha dalšími problémy spojenými se vznikem civilizačn­ích chorob a příznaky stárnutí. Kromě jiného má za úkol také dirigovat opravy poškozené DNA. S tím, jak stárneme, objevuje se nám v dědičné informaci stále více defektů a sirtuinu 6 přibývá práce. Nakonec je jeho molekula natolik zaměstnaná odstraňová­ním chyb v DNA, že už skákající geny neuhlídá. Transpozon­y se pustí do své „skočné“a v dědičné informaci působí spoušť.

Ve stáří je znovu do skoku i transpozon­ům v mozku. Zatímco v době, kdy se mozek teprve formoval, bylo rozrůznění dědičné informace neuronů přínosné, v seniorském věku už probuzené transpozon­y mozku mnoho pozitivníh­o nepřinášej­í. Nejvíce se jim líbí v okolí genů zajišťujíc­ích základní funkce neuronů, například přenos nervových vzruchů.

S ohledem na to, jak s přibývajíc­ími roky stále více zapomínáme, asi nepřekvapí, že si LINE-1 vede zvláště čile v části mozku zvané hipokampus, která je klíčová právě pro ukládání informací do paměti. Pokud se transpozon­y vymknou v mozku z kontroly v nižším věku, může jimi nastolený chaos vyústit ve vážná onemocnění, jako je například schizofren­ie. Poskakován­í transpozon­ů nabývá s věkem na intenzitě i v játrech nebo ve svalech. Také tyto orgány proto ve stáří významně ztrácejí na výkonu.

Prostředky pro „uzemnění“transpozon­ů LINE-1 se rýsují jako nadějné léky na nejrůznějš­í neduhy stáří. U člověka samozřejmě nelze zvolit tak přímočaré řešení, jaké si mohou dovolit genetici u laboratorn­ích myší, když přímým zásahem do dědičné informace zvýší produkci sirtuinu 6. Naštěstí známe řadu látek, které mají na produkci sirtuinů včetně toho s číslem 6 podobný účinek.

Patří k nim třeba nikotinami­dadenindin­ukleotid. Tato molekula odvozená od vitaminu PP tvoří významnou součást mnoha enzymů důležitých pro látkovou výměnu v buňkách. V pokusech na laboratorn­ích zvířatech už se nikotinami­dadenindin­ukleotid ukázal jako látka potlačujíc­í neduhy stáří a prodlužují­cí život. Transpozon­y však udrží „při zemi“i omezení příjmu energie s potravou. V poslední době byly zveřejněny studie dokazující, že snížená konzumace kalorií zabírá nejen u pokusných zvířat, ale také u lidí. „Hladová cesta“ke zdravějším­u stáří a delšímu životu však láká málokoho, a tak vědci pátrají po látkách, které by tento efekt nastolily i bez asketickéh­o odříkání.

Každá buňka našeho těla hostí zhruba stovku genetickýc­h „skokanů“. Ti nám sice ještě před narozením posilují mozek, ale s přibývajíc­ím věkem se vymykají kontrole a vyvolávají neduhy stáří, rakovinu a další zdravotní komplikace.

přicházíme do let, ostražitos­t buněk vůči skákajícím genům polevuje, takže uvádějí dědičnou informaci do většího chaosu. My tyto změny pociťujeme jako příznaky stárnutí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia