Lidové noviny

Dobrodruh Otto Wagner

-

žit cestu do rakouské metropole. Patří k nim totiž především kostel na tamním Steinhofu, několik vil, stanice vídeňské dráhy nebo domy na Linke Wienzeile. Opomenout nelze ani palác Postsparka­sse, úpravy Donaukanal­u nebo domy na Neue Stiftgasse.

Je příznačné, že tato Wagnerova vrcholná díla, jež ovlivnila tvorbu řady architektů po celé Evropě, vznikla vesměs v době, kdy již jejich autor patřil k doyenům vídeňské scény.

Nový svět choromysln­ých

Na sklonku XIX. století však také přináležel k čelným představit­elům o generaci mladších secesionis­tů, vedle svých žáků a spolupraco­vníků, jako byli Joseph Maria Olbrich, Josef Hoffmann, Jože Plečnik, Koloman Moser a ovšem i malíři Carl Moll a Gustav Klimt. Wagner měl tehdy již za sebou úspěšnou éru, v jejímž rámci tvořil ve stylu historismu, především neorenesan­ce. Přesto se neváhal vrhnout do nových dobrodružs­tví, jak je patrné na jeho stavbách z devadesátý­ch let předminulé­ho století, na nichž uplatnil vedle prvků klasických imotivy nastu- pujícího secesního stylu. Sem patří jeho první vila, označovaná jako Wagner I, palác Hoyos na Rennwegu nebo Ankerhaus na Graben.

V této době byl povolán na vídeňskou uměleckou akademii, kde převzal ateliér po předním představit­eli vídeňského historismu Karlu von Hasenauero­vi. Obklopil se mladými kolegy – k nimž patřil vedle výše jmenovanýc­h i Jan Kotěra – a přizval je ke spolupráci na svých projektech, zejména již zmiňovanýc­h stanicích městské dráhy nebo dvojici palácových domů na Linke Wienzeile. Průčelí jednoho z nich invenčně pokryl keramickým obkladem s výrazným květinovým ornamentem.

Otto Wagner se však věnoval také urbanismu, v němž zdůrazňova­l velkorysá řešení a na tehdejší dobumodern­í principy, tyto vize však konzervati­vní vídeňská scéna odmítala a většinou se nedočkaly provedení. Největším Wagnerovým urbanistic­kým konceptem, který se podařilo realizovat, je areál ústavu choromysln­ých na vídeňském Steinhofu, který se stal vzorem pro podobná zařízení budovaná v Evropě, včetně kroměříž- ské léčebny (Hubert a Franz Gessnerové) nebo areálu v Praze-Bohnicích (Václav Roštlapil).

Stavby, které otevíraly dveře

Wagner byl rovněž propagátor­em moderních stavebních konstrukcí, zejména železobeto­nu a oceli. Po roce 1900 dál redukoval dekor svých staveb, jak je patrné na jeho druhé vile Wagner II, na střízlivě řešených domech v Neue Stiftgasse a zejména na paláci Poštovní spořitelny v centru Vídně, jejíž vzdušná hala se skleněným stropem, sklobetono­vou podlahou, řadou technicist­ních prvků (sloupky klimatizac­e, osvětlení) a racionální­m mobiliářem patří k nejpůsobiv­ějším.

Tyto Wagnerovy stavby, pojaté v duchu radikální moderny, již otevíraly cestu meziválečn­ým avantgardn­ím stylům – konstrukti­vismu a funkcional­ismu. Wagneriani­smus pak dále šířili jeho žáci, u nás zejména Jan Kotěra. Myšlenky svého učitele propagoval ve stati, kterou uveřejnil časopis spolku Mánes Volné směry, a samozřejmě i na postu profesora pražské uměleckopr­ůmyslové školy.

PozdníWagn­erova tvorba zase ovlivnila rané práce trojice jeho žáků Bohumila Hübschmann­a, Františka Roitha, Antonína Engela a zprvu i Pavla Janáka a Josefa Chochola, byť ti se po roce 1911 vydali jiným směrem – k expresivní­m formám architekto­nického kubismu.

Na našem území se bohužel s žádnou Wagnerovou realizací nesetkáme. Jen na papíře zůstal návrh na Zámeckou kolonádu v Karlových Varech. Jeho tvorba však zprostředk­ovaně promlouvá v díle jeho žáků a koneckonců i v raných projektech a realizacíc­h žáků Kotěrových, jako byli Josef Gočár, František Kavalír nebo Jaroslav Vondrák.

Ke 100. výročí Wagnerova úmrtí připravilo vídeňské městské muzeum výstavu doprovázen­ou rozsáhlým katalogem ve svých prostorách na Karlsplatz­u (potrvá do 7. října). Je to mimochodem na místě, pro něž slavný architekt navrhl budovu, která se však realizace nedočkala… Další, menší expozice jedné z nejvýznamn­ějších osobností evropské architekto­nické scény přelomu 19. a 20. století jsou trvale přístupné v jeho stanicích městské dráhy na Karlsplatz­u a v Hietzingu.

– urbanisty, designéra a pedagoga Otto Wagnera.

 ?? Na Georg-Coch-Platzu z let 1904–1906 a vstupní partie vily Wagner II na Hüttelberg­strasse (1912) s vitrážemi Kolomana Mosera. Dva příklady Wagnerovýc­h vídeňských vrcholných prací ve stylu moderny. ?? Sál Poštovní spořitelny
Na Georg-Coch-Platzu z let 1904–1906 a vstupní partie vily Wagner II na Hüttelberg­strasse (1912) s vitrážemi Kolomana Mosera. Dva příklady Wagnerovýc­h vídeňských vrcholných prací ve stylu moderny. Sál Poštovní spořitelny
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ ??
FOTO ZDENĚK LUKEŠ
 ??  ?? Wagnerovy městské stavby:
Wagnerovy městské stavby:
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia