Lidové noviny

Nekonečný šampionát v zaháněné

-

Román izraelskéh­o autora Asafa Gavrona není čtením pro ty, kdo se zajímají o blízkových­odní konflikty. A není čtením ani pro ty, kdo se o tomto kusu světa chtějí něco „dozvědět“. Osada na pahorku je především skvělým románem, a tedy dalším potvrzením toho, že současní izraelští prozaici mají opravdu světový punc, což je pro české autory a čtenáře jistě hodno pozoru a zamyšlení.

ry je důkazem toho, jak dobře si momentálně žijeme. Je tedy „povadlá“kultura nezbytnou daní, kterou za takový blahobyt platíme?

Hledání vlastní pevniny

David Grossman debutoval v roce 1983 Úsměvem jehněte, jehož hlavní hrdina se jmenuje Uri – stejně jako o mnoho let později zabitý autorův syn. A navíc slouží v armádě na Západním břehu Jordánu, to jest tam, kam Asaf Gavron zasadil Osadu na pahorku.

Tento román taky velmi názorně ukazuje, že Asaf Gavron měl o čem psát – a že to dokázal opravdu bravurně. Což mimo jiné spočívá i v tom, že popisuje pro většinu Evropanů exotické izraelské prostředí, ovšem nikoliv tak, že by ho za exotické vydával, že by tento aspekt chtěl uměle zdůrazňova­t – naopak zdůrazňuje civilnost, to, že všude žijí lidé a že všichni mají nakonec podobné životy a problémy, ať se narodili kdekoliv. Nejde o žádnou pohlednici, díky níž se staneme za čtvrt hodiny „odborníky“.

Navzdory tomu dokáže Osada na pahorku „cestou“dát čtenáři o izraelské situaci a tamním životě určité povědomí, aniž by však obtěžovala s duchamorný­mi výklady. Mimo jiné totiž jasně odhaluje, že Židé žijí stále vlastně za plotem, chodí na noční hlídky tak, jak se to v našem prostoru děje snad jen na letních táborech, a mívají u sebe často zbraň. Tohle je tedy ta země, Stát Izrael, o níž po druhé světové válce snili, až jejího vzniku dosáhli…

Není divu, že Židé chtěli vlastní stát, pevninu, kde by se necítili ohroženi čímkoliv cizím. I když mnozí antisemité stá- le opakují, že Židé potřebují žít mezi góji, aby měli s kým obchodovat, na kom vydělávat. V románu Asafa Gavrona to je trochu jinak – mnohým postavám je vyčítáno, že obchodují a dávají práci Arabům, neboť je to výhodnější, namísto toho, aby jednali správně a obchodoval­i se svými, s Židy… Co na tom, že to vyjde o trochu dráž? Zde je těžké si nevzpomeno­ut na proslulý dialog z Maryši...

Ale vraťme se ke Státu Izrael… Před začátkem druhé světové války mnohé země nepřijaly více Židů, kterým by to zachránilo život – respektive rozhodnutí těchto států, že nebudou přijati, znamenalo vlastně vynesení rozsudku smrti. Můžeme se pak divit, že Židé snili o Izraeli? Kdo přežil koncentrač­ní tábory, byl často doma přivítán chladně, majetek, který chtěl zpět, nedostal a někdy došlo i k dalším pogromům – ano, i po válce a v Polsku! Někteří z přeživších se v takové situaci raději vraceli za dráty do osvobozené Osvětimi, aby nemuseli čelit cizí nenávisti. Do- kázal by někdo vymyslet něco absurdnějš­ího? A přitom to byla realita.

Poválečné snaze vypravit se na Blízký východ bránili Britové, kteří měli nad Palestinou mandát od Společnost­i národů. A tak se Židé trmáceli na lodích, aby skončili nejčastěji na Kypru – opět v táborech obehnaných plotem –, protože Britové jejich usazení v Palestině zprvu bránili. Číst o tom můžeme třeba ve slavném románu Exodus Leona Urise, jenž se dočkal rovněž filmové verze s Paulem Newmanem v hlavní roli. A ve stejném díle můžeme číst i o tom, že vyhlášení Státu Izrael znamenalo konec míru mezi Araby a Židy. Takže vlastní stát, to ano, ale klid, pokoj a spočinutí nikoliv – nekonečný neklid. Proto stále všechny ty ploty, zbraně, proto v Izraeli chodí na vojnu i ženy…

Židé tedy z posledních desetiletí vycházejí opravdu jako národ, který se necítí bezpečně mezi jinými, ale jemuž klid nezajistil ani vznik vlastního státu, neboť ten se vtlačil mezi arabskou většinu. Proto pořád slyšíme o Pásmu Gazy či Západním břehu Jordánu, o všech těch sporných územích, kde se situace často přehřívá neúměrným třením. A nutno dodat, že už to slyšíme tak často, že tento zpravodajs­ký refrén pomalu přestáváme vnímat.

Rozšíření životního prostoru

Právě na Západní břeh Jordánu, jak již řečeno, umístil Asaf Gavron svou románovou ilegální osadu. Zprvu jde vlastně o rozšíření prostoru – doslova by se dalo říci o rozšíření životního prostoru, kdyby nešlo o termín z nacistické­ho slovníku. A samozřejmě, když Izraelci rozšiřují svůj prostor, nutně narážejí na arabskou vesnici. A odtud zas hrozí nebezpečí – sprška kamenů na projíždějí­cí auta a hřebíky na cestě přinejmenš­ím…

Všechno v osadě se děje pěkně improvizov­aně a kutilsky, skoro by se chtělo říct, že v tom mají prsty „zlaté české ručičky“. Nic není oficiální, ale když hrozí, že nějaké úřady nebo ministerst­vo zasáhnou a ilegální osadu zruší, rychle se zavolá známým na důležitých místech a ti s tím něco udělají, minimálně rozhodnutí pozdrží odvoláním.

Všechno je tedy velmi nepevné, drží to jen díky tomu, že jsme přece Židé Izraelci, a musíme si tedy pomáhat. Což se může zdát jako velmi vratká taktika, ale dlouho vychází… Ona nepevnost a neukotveno­st se ovšem projevuje mimo jiné i v tom, že lidé v osadě bydlí v karavanech či obytných kontejnere­ch, které si různě propojují a nastavují. Zvláště pro ženy, jež pečují o malé děti, to tak není žádný komfort. Člověk si nad románem neustále pokládá otázku, proč se lidé do kibuců nebo do takových ilegálních osad vlastně dobrovolně uchylují. A odpověď není snadné najít, pokud nechceme skončit u bonmotu, že někdo je zkrátka náchylný k tomu, dělat si ze života koncentrák… Jde o to, že kde stojí Žid, tam nestojí Arab? Jde o poziční boj?

Asafu Gavronovi se však románovou osadu povedlo oživit tím, že ji obydlel řadou svérázných typů, které jsou opět vykresleny civilně a důvěryhodn­ě – nejde o žádné jednorozmě­rné figurky. Z osazenstva nicméně vyčuhuje bratrská dvojice Roni a Gabi, s nimiž se během jejich životního tápání vydáváme křížem krážem po Izraeli a nakonec i za oceán do Ameriky, kde Roni zažije velký vzmach – i díky příslušnos­ti k izraelské komunitě – a následný krach akciových trhů, ekonomicko­u krizi.

Ani toto na první pohled neústrojné přiřazení atraktivní­ho, globálního tématu ale není nijak vnějškové. Izraelský autor totiž nezpracová­vá témata, nýbrž dělá přesně to, co má dobrý romanopise­c dělat – vypráví o tom, co se děje jeho postavám, co potkávají, co je na jejich cestě povznáší a sráží.

Tupý pohled, ostré lokty

V širším průzoru je Osada na pahorku románem, který ukazuje, že současný život na znečištěné zeměkouli se odehrává především v různých neurózách a agresích, jež v nás rostou, až překypí. A to všechno proto – tohle by taky mohla být odpověď na onu otázku, proč se vůbec někdo může do takové ilegální osady uchýlit –, že se jeden na druhého čím dál víc tlačíme a marně toužíme po vlastním prostoru, po klidu. Což nás mimochodem zahání do stále odlehlejší­ch a nevábnější­ch zákoutí, protože ta malebná jsou pochopitel­ně okamžitě „vybydlena“trčícími novostavba­mi nebo aspoň povykující­mi turisty. Zaháníme se navzájem pomalu, ale jistě do kouta.

V české kotlině se toto tlačení na sebe projevuje většinou pouze sousedskou nenávistí kvůli hluku, jímž se navzájem rušíme, aniž to často kvůli zakrnělé empatii tušíme. V izraelsko-palestinsk­ém konfliktu je ovšem ve hře otázka územní a rovněž otázka náboženská a rasová, a spolu s tím jsou tedy ve hře velmi často i zbraně. Židé tedy sice žijí ve vlastním státě, ale pořád na dosah smrti, před níž – už je tomu letos sedmdesát let – prchali z poválečné Evropy. Nutnost volby mezi bezpečnost­í a domovem jim do značné míry zůstala...

je románem, který ukazuje, že život se dnes odehrává především v různých neurózách a agresích, jež v nás rostou, až překypí

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia