Lidové noviny

Finále s Kinoautoma­tem

- JINDŘICH ROSENDORF

Přehlídku otevře Hastrman, celovečern­í režijní debut herce, zpěváka, tanečníka a scenáristy Ondřeje Havelky. „Kniha Miloše Urbana s podtitulem Zelený román mě zaujala už dávno, přišla mi jako ideální literární předloha pro film,“ohlíží se režisér. „Autorovi jsem volal už před čtrnácti lety, ale ukázalo se, že látka je zadaná pro ostravskou televizi. Té však později její práva propadla, a tak s odstupem dalších let Miloš Urban přislíbil knihu nám,“naznačuje složitou cestu k režijnímu debutu milovník meziválečn­é swingové éry a frontman uskupení Melody Makers.

„Tři roky jsme psali s Petrem Hudským scénář, pak sháněli finance a vloni se konečně točilo,“dodává Havelka, který má i zkušenost s režií televizníc­h portrétů o Vlastimilu Brodském, Magdaleně Kožené či jazzmanovi, klavíristo­vi a skladateli Jiřím Traxlerovi. „Přátelili jsme se, byl inspirativ­ní osobností, která svobodomys­lnou hudbou čelila oběma totalitám minulého století,“připomíná Havelka, jenž už o Traxlerovi vytvořil úspěšnou divadelní revue.

„Příběh Jiřího Traxlera bych ale rád převedl také na filmové plátno, scénář připravuji. A swingová hudba pochopitel­ně nebude chybět,“hlásí Ondřej Havelka nový kinematogr­afický záměr. „Plánujeme natočit i scénu osvobození Plzně americkou armádou z května 1945, která ještě ve filmu ztvárněna nebyla; ovšemže s atmosférou, díky níž se tehdy v Plzni tančil swing úplně všude,“těší se režisér.

a slovenskýc­h filmů v premiéře či předpremié­ře, dohromady přes 130 celovečern­ích hraných a animovanýc­h snímků, dokumentů, televizníc­h projektů a nově i studentský­ch filmů do čtyřiceti minut, z toho 51 soutěžních, koncerty a doprovodné programy. To je menu, které od 19. do 24. dubna nabídne jedenatřic­átý ročník filmového festivalu Finále Plzeň.

Na Finále se poprvé představí také dokumentár­ní snímek Saši Dlouhého Bohu žel, reflektují­cí uprchlicko­u krizi na osudech šesti lidí, kteří u nás hledají útočiště před válkou i pronásledo­váním, a slovenský životopisn­ý film o klíčové postavě jara 1968 Dubček – krátké jaro, dlouhá zima v režii Laca Halamy. Hlouběji do historie se podívá snímek Zdeňka Jiráského Bůh s námi – od defenestra­ce k Bílé hoře, předpremié­ra čeká televizní film Davida Ondříčka Dukla 61 o důlním neštěstí, které si vzalo více než sto životů, či dokudrama Jana Geberta Až přijde válka, sledující sporné aktivity slovenskýc­h domobranců.

Filmová klasika s živou hudbou pod širým nebem

„Premiéry včetně tvůrčích delegací uvedeme prakticky denně, takže opravdu půjde o velké finále česko-slovenské tvorby,“pochvaluje si ředitelka festivalu Eva Veruňková-Košařová s odkazem na letošní výročí 120 let domácí kinematogr­afie. Přehlídka ovšem připomene jiná dvě významná jubilea – sto let od narození Miroslava Horníčka i od vzniku republiky. Vzpomínku na zdejšího slavného rodáka vyvolá legendární Kinoautoma­t, jehož byl Horníček protagonis­tou a moderátore­m; uvede historicky zřejmě první interaktiv­ní film Člověk a jeho dům, který okouzlil návštěvník­y světové výstavy Expo 67 v Montrealu. K vidění budou i další filmy s Miroslavem Horníčkem – Lidé za kamerou a O Plzni vážně i nevážně aneb Být Plzeňákem.

„Narozeniny“republiky oslaví jedna z letošních novinek – silent kino, filmová klasika pod širým nebem s živou hudbou, složenou pro tuto příležitos­t. Jde o dva výjimečné němé snímky: Erotikon GustavaMac­hatého a velkofilm Svatý Václav z roku 1929, nejvýpravn­ější filmovou podívanou své doby, jejíž vznik inicioval T. G. Masaryk k 1000. výročí smrti českého světce.

O tom, které z filmů soutěžní přehlídky získají vítěznou trofej Zlaté ledňáčky, letos i pro studentský snímek do 40 minut, rozhodnou čtyři poroty složené ze 14 zahraniční­ch odborníků. V čele té hlavní usedne polský scenárista a režisér Tomasz Wasilewski.

31. ročník filmového festivalu Finále Plzeň, od 19. do 24. dubna.

 ?? Protagonis­tovi Kinoautoma­tu Miroslavu Horníčkovi by letos bylo 100 let, i to připomene letošní Finále. REPRO LN ?? Slavný plzeňský rodák.
Protagonis­tovi Kinoautoma­tu Miroslavu Horníčkovi by letos bylo 100 let, i to připomene letošní Finále. REPRO LN Slavný plzeňský rodák.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia