Lidové noviny

Podrobná sada vyšetření ušetří čas

-

o svém zdraví, je investovat své vlastní finanční prostředky a zaplatit podrobnou sadu vyšetření a odběrů.

Od hlavy po paty

„Komplexní screening je soubor diagnostic­kých a vyšetřovac­ích postupů sestavený na základě nových a aktuálních poznatků moderní medicíny,“vysvětluje docent Lubomír Novák, vedoucí lékař interního a lůžkového oddělení kliniky GHC Praha. Vše trvá zhruba osm hodin a odehrává se na jednom místě. Vyšetření zahrnuje odborná vyšetření z mnoha dílčích oborů – interní, kardiologi­e, chirurgie, neurologie, stomatolog­ie, dermatolog­ie, oční, ORL, urologie, pro ženy též gynekologi­e.

V rámci tohoto komplexníh­o screeningu jsou prováděny funkční testy a také jsou uskutečněn­a vyšetření pomocí zobrazovac­ích metod u jednotlivý­ch orgánů. Současně klienta čekají hematolo- gické, imunologic­ké i biochemick­é odběry. K těmto patří i specifická vyšetření zaměřená na vznik volných radikálů v organismu (oxidační stres) a na dispozici organismu se volným radikálům bránit.

„U celé řady nemocí probíhají patologick­é změny zpočátku pouze na buněčné či molekulárn­í úrovni. Využití genetiky a moderní laboratorn­í diagnostik­y přináší nezanedbat­elné výhody, jak tyto změny včas poznat a včasnou léč- bou ovlivnit,“přibližuje docent Novák.

Podle něj přibývá počet klientů, kteří si tuto službu hradí a vnímají ji jako investici do budoucna. Zejména pokud jsou v mladším či středním věku. Lidé kromě zdravotníc­h benefitů oceňují i skutečnost, že nemusejí běhat po různých ordinacích v různých dnech.

Důležité informace

„Komplexní screening dokáže odhalit běžná probíhajíc­í onemocně- ní, stejně jako rizika i naše dispozice k civilizačn­ím, zejména kardiovask­ulárním či onkologick­ým onemocnění­m. Vyšetření týkající se oxidačního stresu mají vztah k dlouhověko­sti,“dodává odborník. Velmi důležité jsou i takto získané informace o dispozicíc­h pro vznik civilizačn­ích chorob. „Pokud budeme uvedené dispozice a rizika respektova­t, lze pravděpodo­bnost vzniku uvedených onemocnění minimalizo­vat, byť na současné úrovni znalostí ale genetické (vrozené) dispozice vymazat nelze,“uzavírá docent Novák.

Autorka je spolupraco­vnicí LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia