Lidové noviny

Úder v Sýrii rozdělil svět i Česko

- VÍT ŠTĚPÁNEK

DAMAŠEK/PRAHA Sobotní vzdušné údery amerických, britských a francouzsk­ých ozbrojenýc­h sil na cíle v Sýrii, jejichž cílem bylo omezit budoucí užití chemických zbraní Baššárem Asadem, zvýraznily rozpory mezi hlavními hráči v syrském konfliktu.

Zatímco podle amerického prezidenta Donalda Trumpa útok „byl bezchybně provedený a splnil cíl“a akci podpořily všechny státy NATO, syrský režim, Rusko a Írán údery tvrdě odsoudily. Ruská reakce byla ale o poznání krotší, než výroky ruských představit­elů během minulého týdne předjímaly. Rusové proti spojenecký­m raketám vůbec nezasáhli a zůstali u verbálního odsouzení.

Také na české politické scéně se útok setkal s protichůdn­ými reakcemi. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) nejdříve zůstal věrný své proklamova­né prozápadní orientaci a řekl, že „údery proti syrskému režimu byly nevyhnutel­né“. Po nedělní schůzce s prezidente­m Zemanem však doplnil, že jen nálety nic neřeší, je třeba jednat.

Z parlamentn­ích stran podpořila vojenský útok na Sýrii většina opozice. Pouze sociální demokraté a Piráti zaujali neutrální či vyčkávací stanovisko. Jednoznačn­ě proti se očekávaně vymezili komunisté a SPD.

Mnohem důležitějš­í, zejména v kontextu vyjednáván­í o vládě, je ale negativní stanovisko Hradu. „Ozbrojený útok na jakoukoli zemi může být proveden pouze s mandátem Rady bezpečnost­i OSN. Jediná výjimka, kterou uznávám, je, když se jedná o ozbrojený útok na islámské teroristy, jako je tomu například v Afghánistá­nu. To samozřejmě není případ Sýrie,“řekl Zeman. Vojenskou akci pak na Frekvenci 1 dokonce označil za „kovbojský projekt“. Více čtěte na stranách 2, 3 a 4

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia