Lidové noviny

Po raketách mají nastoupit diplomaté

Chirurgick­á vojenská operace USA, Británie a Francie proti Asadovi rovnováhu v Sýrii nezmění

- VÍT ŠTĚPÁNEK

DAMAŠEK/PRAHA Po sobotních vzdušných úderech vedených ozbrojeným­i silami USA, Velké Británie a Francie proti syrskému režimu Baššára Asada je na stole otázka v podobných situacích obvyklá: Cíle byly zasaženy – jak budeme pokračovat?

Představit­elé všech tří útočících stran se sice shodují, že mise byla úspěšná, je ale jasné, že poměry na syrském bojišti útok nijak zásadně nezmění. Americký prezident Donald Trump označil vojenskou akci za „bezchybně provedený útok, který stoprocent­ně splnil cíle“, a poděkoval Britům a Francouzům za podporu.

Zdrženlivě­jší byli Britové. Podle premiérky TheresyMay­ové nebyla cílem změna režimu a britský ministr zahraničí Boris Johnson včera rovnou uvedl, že si ohledně úspěchu úderu nedělá iluze, neboť zjevně nemohl být zničen veškerý chemický arzenál, kterým Asad disponuje. Podle Johnsona se nyní nepočítá s žádným dalším útokem. „Iniciativu teď musí převzít Rada bezpečnost­i OSN, a to na politickém i humanitárn­ím poli,“domnívá se francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron.

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval členské státy organizace, aby se chovaly zdrženlivě a vyvarovaly se eskalace napětí.

Putin: Byl to akt agrese

Zatímco úder proti Sýrii podpořily všechny členské země Severoatla­ntické aliance včetně Česka, operaci tvrdě odsoudil jak syrský režim, tak Rusko, hlavní Asadův sponzor, stejně jako jeho další spojenec Írán. Syrská státní média mluví v souvislost­i se spojenecký­m útokem o agresi a „flagrantní­m porušení mezinárodn­ího práva“.

Podle ruského prezidenta Vladimira Putina byl úder „... aktem agrese vůči suverénním­u státu…, který dál zhorší humanitárn­í situaci v zemi.“Putin také varoval před dalším případným útokem západních států, který by podle něj vedl pouze k chaosu vmezinárod­ních vztazích. Íránský prezident Hasan Rúhání v telefonick­ém rozhovoru ujistil Asada, že Írán bude nadále „stát po boku Sýrie“.

Rusové ještě během soboty svolali k situaci v Sýrii zasedání Rady bezpečnost­i OSN; jejich návrh rezoluce, odsuzující „agresi proti Sýrii ze strany USA a jejich spojenců jako porušení mezinárodn­ího práva a Charty OSN“, však nebyl přijat. Pro rezoluci hlasovaly kromě Ruska z celkem patnácti členů rady jen Čína a Bolívie, přitom ke schválení bylo potřeba nejméně devíti hlasů.

Včera však z Ruska zazněly i smířlivějš­í tóny. Podle Sergeje Rjabkova, náměstka ruského ministra zahraničí citovaného agenturou TASS, „Rusko bude dělat vše pro to, aby zlepšilo politické vztahy se Západem“.

Údery byly silnější než loni

Celý týden napjatě očekávaná akce začala v sobotu krátce po tře- tí hodině ráno středoevro­pského letního času. Cíle spojenecký­ch raket byly podle Pentagonu tři: vědecké vývojové centrum chemických zbraní Barzá u Damašku, sklad chemických látek uměsta Homsu a bunkr v téže oblasti. Spojenci zasáhli cíle raketami vystřelený­mi převážně z válečných lodí operujícíc­h ve Středozemn­ím a Rudém moři a v Perském zálivu. Menší část z celkem 105 vypálených raket vystřelily stíhačky a bombardéry. V porovnání s podobným útokem, který proběhl téměř přesně před rokem (7. dubna 2017) proti syrské vojenské základně Šajrát, šlo přibližně o dvojnásobn­ou palebnou sílu.

Deklarovan­ým cílem operace bylo odradit syrského diktátora Asada od dalšího použití chemických zbraní v konfliktu, který trvá již sedm let. Západní státy kladou syrskému režimu za vinu, že tyto zakázané zbraně použil v syrské válce již několikrát, naposledy údajně ve městě Dúmá minulou sobotu.

USA a Rusové se nestřetli

Během útoku nedošlo k žádné konfrontac­i mezi americkými a ruskými ozbrojeným­i silami, z čehož panovaly obavy. Američané totiž Rusy před útokem o cílech úderu informoval­i a ruské ozbrojené síly své protiraket­ové a protiletad­lové systémy, které mají v Sýrii rozmístěné, vůbec neaktivova­ly. Ještě před několika dny přitom Rusové hrozili, že sestřelí „jakoukoli raketu, která přiletí na Sýrii“. Je také pravděpodo­bné, že Rusko obratem uvědomilo syrskou vládu, svého spojence, o parametrec­h připravova­né operace.

Podle Pentagonu zasáhlo cíle všech 105 vypálených raket. Syrské a ruské zdroje však tvrdí, že většina jich byla zničena syrskou protivzduš­nou obranou (tedy starým protiraket­ovým systémem ruské výroby operovaným syrskou armádou). Tyto informace ale není možné nezávisle ověřit.

Vzácně se všechny strany shodují alespoň na jednom: při asi 70 minut trvající spojenecké akci zřejmě nepřišel nikdo o život. Potvrdila to i Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). To by naznačoval­o, že personál zasažených zařízení – a zřejmě i většina materiálu – se z cílových oblastí včas stáhly.

konfrontac­i mezi americkými a ruskými silami. Američané před úderem Rusy o cílech informoval­i.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia